Het btw-tarief op zonnepanelen werd verlaagd. Dit is wat je moet weten.

De Vlaamse Overheid besliste in maart 2022 dat de btw op de aankoop van zonnepanelen 6% moet zijn voor iedereen, ongeacht hoe oud je woning is. Deze beslissing verscheen in een koninklijk besluit. Zo stimuleert de Vlaamse Overheid de investering in zonnepanelen en het opwekken van je eigen groene stroom. 

Tijdelijke aanpassing

De aanpassing van het btw-tarief gaat in op 1 april 2022. Al wie een nieuwbouwwoning heeft die minder dan 10 jaar oud is, heeft nu ook recht op 6% btw. Tot nu toe, betaalde je bij een nieuwbouwwoning < 10 jaar een btw-tarief van 21%. 

Heb je een woning die ouder is dan 10 jaar? Dan heb je sowieso recht op een btw-tarief van 6%.

Let op, deze aanpassing is tijdelijk. Als jij jouw zonnepanelen laat installeren tussen 1 april en 31 december 2023 dan betaal je op je zonnepanelensysteem 6% btw. Nadien wordt dit terug aangepast naar 21% (als je woning jonger is dan 10 jaar).

Om te bepalen op welk btw-percentage jij recht hebt, wordt er gekeken naar de factuurdatum. Wordt jouw factuur opgesteld tussen 1 april 2022 en 31 december 2023? Dan heb je recht op 6% btw op je zonnepanelen.

 

Wat hoort hier allemaal bij?

Welke kosten voor de installatie worden nu allemaal aan 6% btw berekend door deze aanpassing? Het gaat hier over de volledige installatie van je zonnepanelensysteem. Alle installatiekosten en extra materialen die nodig zijn voor de installatie, vallen hier dus onder. 

Breid je jouw installatie uit met een thuisbatterij? Dan valt enkel deze kost nog onder het oude systeem en betaal je hiervoor 21% btw. 

 

Schreef je je in voor de groepsaankoop zonnepanelen, dan kan je de aanpassingen sinds 1 april meteen zien in je persoonlijk voorstel.

Ben je nog niet ingeschreven? Doe dan hier de daktest en ontdek meteen vrijblijvend hoeveel je voor je zonnepanelen betaald.

 

Lees ook deze berichten:

Ik heb nog een analoge meter, is een thuisbatterij slim?
04-04-2022 • Categorie: Algemeen

Zolang je nog een analoge meter hebt, draait je meter voor-en achteruit. Je gebruikt het net dus als een batterij. Wil dit dan zeggen dat de groepsaankoop thuisbatterij niets voor jou is? Nee, dat zeker niet :-). We leggen je graag uit waarom  deze groepsaankoop ook voor jou interessant is!