Ben je eigenaar van een woning? Dan is de kans groot dat je al bekend bent met een EPC, ofwel een energieprestatiecertificaat. De regels rondom het EPC zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt en deze trend zal zich in de toekomst voortzetten. Benieuwd hoe jij beter omgaat met deze veranderingen en hoe zonnepanelen en EPC samen gaan? Ontdek het in deze blog!
EPC, wat is het en waarom is het belangrijk?
Een EPC is een certificaat dat de energiezuinigheid van je woning aantoont. Denk aan het energielabel van je koelkast of wasmachine, maar dan voor je huis. Hiervoor wordt onder andere gekeken naar zaken zoals isolatie, type verwarming, warmwaterinstallatie, aanwezigheid van zonnepanelen, etc.
Een EPC wordt weergegeven met zowel een label, variërend van A+ (zeer energiezuinig) tot F (erg energie-onzuinig), als met een score. De mogelijke labels zijn:
- Label A+: Superzuinig, je huis is bijna een energieproducent!
- Label B: Best goed, je huis verbruikt niet veel energie.
- Label C: Redelijk energiezuinig, maar er is nog ruimte voor verbetering.
- Label D: Matig, er zijn zeker verbeteringen mogelijk.
- Label E: Onzuinig, je huis verbruikt behoorlijk wat energie.
- Label F: Zeer onzuinig, je huis verslindt energie.
Naast het label, krijgt je woning ook een EPC-score. Hoe lager deze score (uitgedrukt in kWh/m² per jaar), hoe energiezuiniger je woning is. Een lagere score betekent minder energieverbruik en dus lagere energiekosten. Buiten een label en score, geeft je EPC keurder in het certificaat ook aanbevelingen over hoe je jouw score kan verbeteren en je woning dus energiezuiniger kan maken.
Is een EPC verplicht?
Ja! Sinds 1 januari 2022 is een EPC verplicht bij de verkoop (en verhuur) van je woning. Het certificaat is 10 jaar geldig. Zo weet je als (nieuwe) eigenaar wat de energieprestatie van de woning is en dus welke werken je best eerst doet om het EPC te verbeteren.
Is je EPC minder dan 10 jaar oud?Dan is het niet nodig om een nieuwe keuring te laten uitvoeren, tenzij je in de tussentijd grondige renovaties gedaan hebt. In dat geval is het echter wel verstandig om een nieuw verslag te laten opstellen. Zo geef je de energiezuinigheid van de woning correct weer. Ook voor de verkoop van je huis is dit interessant. Een lagere EPC-score zorgt er namelijk voor dat je woning in waarde stijgt.
Weet je het EPC-label van je woning niet? Dan kan je altijd een inschatting maken via de online ‘Test-uw-EPC’ tool van de overheid. Uiteraard kan dit in werkelijkheid nog verschillen. Wil je zeker weten hoe jouw woning presteert? Laat dan een EPC-keuring door een erkende keurder uitvoeren. Let wel, dit laatste is niet gratis.
Wat met de verstrengde energienormen?
Sinds het klimaatakkoord van 2023 zijn de energienormen voor nieuwe woningeigenaars verstrengd. Koop je vandaag een woning met EPC-label E of F? Dan moet je deze binnen een periode van 5 jaar verbeteren tot minstens label D. Label D is slechts een eerste tussenstap. Om onze woningen klimaatneutraal te maken, volgen er in 2028, 2035, 2040 én 2045 verdere verstrengingen.
- Energieverslindende woningen moeten binnen de vijf jaar renoveren naar label C vanaf 2028, naar label B vanaf 2035 en naar label A vanaf 2045.
- Voor appartementen zijn deze verstrengingen net iets anders: label C vanaf 2028, label B vanaf 2040 en label A vanaf 2045.
Het effect van zonnepanelen op je EPC
Zonnepanelen en EPC-score, ze beïnvloeden het positief. Ze produceren groene energie, waardoor je minder afhankelijk bent van elektriciteit uit fossiele brandstoffen. De impact hiervan verschilt per woning, maar de algemene regel is: hoe meer groene stroom je zelf produceert, hoe lager je EPC-score wordt.
Wil je de impact meer in detail berekenen? Dan heb je volgende zaken nodig:
- Jouw EPC-energiescore, zonder zonnepanelen;
- De netto vloeroppervlakte van alle binnenruimtes;
- Het piekvermogen van je zonnepaneleninstallatie (terug te vinden op je AREI keuringsattest);
- De som van zoninstraling per jaar i.f.v. de oriëntatie van je zonnepanelen. De zoninstraling is de hoeveelheid zonne-energie die gedurende een bepaalde tijd op een gegeven oppervlakte wordt afgegeven.
Voorbeeld:
Woning met EPC label F (EPC score 520), 120 m² netto vloeroppervlakte en oriëntatie zuidgericht (hellingshoek 35°). Wanneer zij investeren in 10 zonnepanelen van 440 Wp, verbetert hun EPC label van F naar E.
Nieuwe energiescore = 520 – (0,4875 x 4,4 x 3753,8)/120 = 452,90 kWh/(m²/jaar)
Het is ook mogelijk om het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, te berekenen in functie van de gewenste energiescore. Zo bepaal je zelf hoeveel zonnepanelen voor jou interessant zijn.
Voorbeeld:
Woning met EPC label C (EPC score 250), 120 m² netto vloeroppervlakte en oriëntatie zuidgericht (hellingshoek 35°). Hoeveel zonnepanelen hebben zij nodig om hun EPC score te verbeteren en naar EPC label B (EPC score 200) te brengen?
Nodige piekvermogen PV = (250 – 200) kWh/(m²/jaar) x 120 m²/(0,4875 x 3753,8 [MJ/(m²/jaar)] = 3,28 kWp ofwel dus 8 panelen van 440 Wp.
Het verbeteren van je EPC zorgt er niet alleen voor dat je woning energiezuiniger wordt en je energiefactuur daalt, maar je kan ook aanspraak maken op een premie uitgegeven door de overheid. Win-win-win dus!
EPC-labelpremie
Sinds 2021 ontvangen eigenaars van een woning met een E- of F-label een energierenovatiepremie als ze hun woning binnen de vijf jaar renoveren. Dit is de zogenaamde EPC-labelpremie.
Eigenaren kunnen dit aantonen met een energieprestatiecertificaat dat na 2018 is uitgegeven. Hiervoor moeten ze bij Fluvius de activatie van de EPC-labelpremie aanvragen. Binnen de vijf jaar na datum van het eerste energieprestatiecertificaat, moeten ze hun woning naar minimaal EPC-label C brengen. Appartementen moeten label B halen. Dit moet aangetoond worden via een vernieuwd EPC, waarna de uitbetaling van de premie kan worden aangevraagd.
Op de website van de Vlaamse overheid vind je terug op welk bedrag je recht hebt.
EPC-scores en labels zijn belangrijke indicatoren van hoe energiezuinig je huis is. Door zonnepanelen te installeren, verlaagt je EPC-score en maak je jouw woning energiezuiniger. Niet alleen bespaar je zo op je energiefactuur, wat goed is voor je portemonnee, je bent ook onafhankelijker van je energieleverancier. Bovendien kom je met een betere EPC-score in aanmerking voor een aantrekkelijke EPC-labelpremie. Onze conclusie? Het loont altijd om te investeren in zonnepanelen, zeker nu de regels hieromtrent verstrengen. Begin vandaag nog met het verduurzamen van je woning en geniet van de voordelen!
Nog geen zonnepanelen, maar wel interesse? Schrijf je gratis en vrijblijvend in voor onze groepsaankoop via deze link.