Skip to main content

Via de groepsaankoop bieden wij een voordelig energiecontract aan waarbij de stroom uit 100% groene en lokale bronnen komt. Vraag je je af hoe wij kunnen garanderen dat je stroom effectief groen en lokaal is? Dan is deze blog alvast voor jou bedoeld!  

Het 100% groen-label

Om te bepalen of een leverancier groene stroom kan leveren, beroepen wij ons op het 100% groen-label dat wordt uitgereikt door de VREG, de Vlaamse Regulator van de Energie- en Gasmarkt.

Elke energieleverancier moet maandelijks een lijst aanleveren bij de VREG met de EAN-codes van alle klanten aan wie hij groene stroom levert. De netbeheerders melden aan de VREG het individuele elektriciteitsverbruik van deze klanten. Op basis van deze verbruiksgegevens berekent de VREG hoeveel groene stroomlevering elke leverancier maandelijks moet bewijzen. 

De winnende leverancier van de groepsaankoop garandeert dat er voor elke kWh die je verbruikt, evenveel wordt geproduceerd vanuit hernieuwbare energiebronnen.

Een leverancier bewijst dat hij groene stroom levert via ‘Garanties van Oorsprong’ die hij aan de VREG voorlegt. Als de leverancier voldoende groene stroom kan leveren, krijgt hij het 100% groen-label. Voor meer informatie over groene stroom, kan je terecht op de website van de VREG.

De Groencheck

Het bovenstaande mag dan wel waar zijn, hieruit kan je nog altijd niet opmaken of je via je contract groene en lokale energiebronnen aanspreekt om de stroom tot in je woonkamer te brengen. Gelukkig heeft de VREG hier een handige tool voor opgezet: de Groencheck.

De Groencheck biedt jou als verbruiker de mogelijkheid om na te kijken waar en hoe je stroom is geproduceerd. Zo zie je meteen of je grijze/groene stroom verbruikt, uit welk land deze stroom komt en hoe hij werd geproduceerd. 

Hoe gebruik je de Groencheck?

Heel simpel! Via deze link surf je naar de website van de VREG en kom je terecht op de Groencheck. Op deze pagina geef je de EAN-code van je elektriciteitsmeter in en bewijs je vervolgens dat je geen robot bent. 😉

Vervolgens word je naar een pagina geleid waarop je het resultaat (zie afbeelding hieronder) voor je EAN-code te zien krijgt. Dit resultaat wordt weergegeven in een schema en bestaat uit drie delen: 

  • een algemeen overzicht
  • het land van oorsprong
  • de energiebronnen. 

Hieronder volgt een voorbeeld van een deelnemer van de groepsaankoop waarvoor we de Groencheck uitvoeren. Dit geeft je een duidelijke blik op hoe de Groencheck in elkaar zit.

1. Algemeen overzicht

In het algemeen overzicht vind je terug of de stroom die bij jou geleverd is, dan wel groene stroom, grijze stroom of stroom uit warmte-krachtkoppeling betreft. Hieronder een voorbeeld van het algemeen overzicht voor iemand die via de groepsaankoop een energiecontract heeft afgesloten.

Overzicht van welk type stroom je gebruikte.

Zoals je ziet, verbruikte deze deelnemer van de groepsaankoop een volledig jaar lang groene stroom.

Via de groepsaankoop garanderen we dat de stroom die tot bij jou komt, uit lokale bronnen komt. Ook dit kan je controleren via de Groencheck. 

2. Land van oorsprong

Naast het algemeen overzicht heb je via de Groencheck eveneens de mogelijkheid om na te gaan waar jouw stroom werd geproduceerd. Als we dit nakijken bij de deelnemer in kwestie, merken we dat alle stroom ook effectief in België werd geproduceerd.

Een overzicht van de plekken waar je stroom werd opgewekt.

Bovenstaand schema toont waar de stroom werd opgewekt. 

Naast het land van herkomst maakt de VREG eveneens een onderscheid in de regio waar de stroom werd geproduceerd. In dit voorbeeld komt het merendeel van de stroom uit Vlaanderen en de Belgische zee. Een miniem deel werd geproduceerd in het Brusselse en het Waalse Gewest. Je kan dus met zekerheid stellen dat het groepsaankoopcontract zich beroept op lokale en groene stroom. 

Wat als er in België niet genoeg capaciteit is om groene stroom te produceren? In dat geval is de leverancier genoodzaakt om groene stroom aan te kopen uit het buitenland. Aangezien Belgische bedrijven steeds meer in duurzame energiebronnen investeren, komt het gelukkig niet vaak voor dat er onvoldoende productiecapaciteit is. 

Je kan ten slotte dan ook nog nagaan hoe jouw stroom werd geproduceerd. 

3. Energiebron

Groene stroom kan op verschillende manieren worden opgewekt. De technologieën van de huidige eeuw laten ons toe om uit een grote waaier aan duurzame bronnen stroom te vergaren.  

  • Windenergie in zee en op land
  • Zonne-energie
  • Biomassa uit afval en land- of bosbouw
  • Waterkracht
  • Biogas

Via de Groencheck kan je geheel achterhalen welke van bovengenoemde bronnen werden aangesproken om jou van stroom te voorzien.

Een schematische voorstelling van de verschillende energiebronnen die werden gebruikt om de stroom op te wekken.

Hierboven een schematische voorstelling van de verschillende energiebronnen die werden gebruikt om de stroom op te wekken. 

Voor ons inmiddels welbekend voorbeeld kunnen we vaststellen dat de stroom uit een verscheidenheid aan duurzame energiebronnen werd geput. Voor de ware speurders onder ons biedt de Groencheck nog de optie om deze bronnen en de bijbehorende technologieën in detail te bekijken.

Een gedetailleerd overzicht van de energiebron waarmee je stroom werd opgewekt.

Een gedetailleerd overzicht van de specifieke technologieën waarmee je stroom werd opgewekt.

Heb je nog vragen over de Groencheck? Neem dan zeker eens een kijkje bij de veelgestelde vragen.

Ben je nu ook helemaal warm gelopen voor een groen en lokaal energiecontract? Schrijf je dan vrijblijvend in voor onze groepsaankoop energie en kom te weten hoeveel je kan besparen! Inschrijven kan je eenvoudig en volledig gratis doen via deze link. Denk je al een tijdje aan zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat.