Skip to main content

“Wat gebeurt er met de stroom die mijn zonnepanelen opwekken maar die ik zelf niet gebruik?”  Carolien, experte zonnepanelen bij iChoosr, legt uit dat je voor dit stroomoverschot een vergoeding kan krijgen in de vorm van het injectietarief.

Wat is een injectietarief of terugleververgoeding?

Een injectietarief is een vergoeding voor je overtollige elektriciteit die je op het net injecteert Als je met zonnepanelen meer stroom produceert dan je verbruikt, heb je een stroomoverschot. Dit kan je opslaan op je thuisbatterij en/of injecteren op het elektriciteitsnet.  Als je je stroomoverschot terug injecteert op het elektriciteitsnet krijg je hiervoor een vergoeding. Het bedrag dat je hiervoor krijgt, noemen we de “terugleververgoeding’, de “injectieprijs” of het ‘injectietarief’.

Wie betaalt je het injectietarief ?

Het injectietarief wordt uitbetaald door de energieleverancier. Je sluit hiervoor een (apart) contract af bij een energieleverancier. Dit kan een andere leverancier zijn dan diegene waarbij je elektriciteit afneemt. Wel is het zo dat de meeste energieleveranciers enkel injectietarieven geven aan klanten die ook elektriciteit bij hen afnemen. Het is in de meeste gevallen niet mogelijk om een energiecontract voor energie-afname af te sluiten bij één leverancier en een contract voor energie-injectie bij een andere leverancier. Dit ga je best na bij je energieleverancier zelf.

Niet vergeten

Om te genieten van een injectietarief moet je zélf een teruglevercontract afsluiten. Doe je dat niet, dan wordt de elektriciteit op het net toegewezen aan je netbeheerder. Je ontvangt dan geen vergoeding. Doe je mee aan de groepsaankoop energie? Dan wordt het injectietarief automatisch toegepast. Zo moet je zelf niets doen!

Hoe hoog is het injectietarief en zijn er verschillen tussen energieleveranciers?

Het injectietarief wordt – net zoals andere energietarieven – uitgedrukt in eurocent per kWh. Per kWh stroom die je op het net injecteert, ontvang je een bepaald bedrag. De prijzen van de terugleververgoeding worden bepaald door de energieleveranciers. Het injectietarief is veranderlijk en hangt af van de algemene energieprijzen.  De hoogte van het injectietarief is doorgaans afhankelijk van de andere levertarieven die de energieleverancier biedt. Kies dus best niet blind voor een energiecontract met hoge injectietarieven. Een hoge injectievergoeding hangt vaak ook samen met dure levertarieven. Lees ook: Hoe vergelijk je energiecontracten? Ga zelf aan de slag met deze tips!  Je kan zelf kiezen of je een variabel, vast of dynamisch teruglevercontract afsluit. De VREG maakte een dashboard met meer informatie over de injectietarieven.

Wat als je (nog) geen digitale meter hebt?

Heb je zonnepanelen en een klassieke, analoge meter? Dan kan je geen teruglevercontract afsluiten, maar draait je teller terug voor elke kWh die je niet meteen in huis verbruikt en terug op het net zet. Het injectietarief is er enkel voor zonnepanelen-eigenaars die een digitale meter hebben. Heb je nog een analoge meter én zijn je zonnepanelen voor 2021 geïnstalleerd? Dan geniet je nog tot 2025 van het voordeel van de terugdraaiende teller. Daarna zal ook jouw analoge meter vervangen worden door een digitale meter en krijg je een injectietarief.

Is het voordeliger om meer zonnepanelen te plaatsen dan je effectief verbruikt?

Nee, meer zonnepanelen aankopen dan nodig is voor jouw verbruik is niet aangeraden Want ook al word je vergoed voor de elektriciteit die je op het net zet, de injectievergoeding is relatief laag en compenseert de aankoop van meer zonnepanelen niet. Baseer je dus altijd op je werkelijke of verwachte verbruik bij het kiezen van jouw aantal zonnepanelen. Het is een stuk interessanter om zo veel mogelijk van je opgewekte kWh’s zelf te consumeren. Je doet er goed aan je zelfconsumptie te verhogen. Je leest er meer over in het artikel “Waarom en hoe je zelfconsumptie verhogen als je zonnepanelen hebt”. Denk je dat na het lezen dat een thuisbatterij wel een geschikte oplossing zou zijn om je eigen opgewekte kWh’s zelf te consumeren? Lees dan ook :  Waarom (niet) investeren in een thuisbatterij? 

Op zoek naar een voordelig energiecontract?

Schrijf je vrijblijvend in voor de groepsaankoop energie. Als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.