Jezelf beschermen tegen de stijgende energieprijzen? Een gouden tip: zorg ervoor dat je minder energie moeten afnemen van het elektriciteitsnet. Door stappen te zetten naar zelfvoorzienend leven, maak je jezelf minder afhankelijk van de energiemarkt. De impact van prijsschommelingen voel je zo minder op je energiefactuur.
Zo word je minder afhankelijk van de energiemarkt
Start met je energieconsumptie tot een minimum te beperken
Stap 1 is ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk energie verbruikt. Je kan bijvoorbeeld LED-verlichting installeren, isolatie achter je verwarming plaatsen, etc. Hier lees je onze tips.
Zonnepanelen: profiteer dubbel van de zon
Met zonnepanelen wek je een groot deel van je energie zelf op. En dat niet alleen in hartje zomer. Ook op een bewolkte dag kunnen zonnepanelen energie opwekken. Wel is het zo dat de opbrengst hoger is als er meer licht op je panelen valt. In België is het nog niet mogelijk om jezelf volledig van je eigen stroom te voorzien met zonnepanelen (tijdens de winter zal je steeds nog extra energie van het net moeten halen). Maar het zet je wel aardig op weg: met een installatie van 14 panelen bespaar je jaarlijks tot gemiddeld zo’n 600 euro! Met zonnepanelen op je dak moet je veel minder energie afnemen van het elektriciteitsnet. Dat scheelt aardig wat op je energierekening. En je hebt ook minder last van de stijgende energieprijzen. Lees ook: Zijn zonnepanelen vandaag nog een goede investering?
Interesse in zonnepanelen? Schrijf je dan nu volledig gratis en vrijblijvend in voor de groepsaankoop zonnepanelen van iChoosr!
Thuisbatterij: voor als de zon niet schijnt
Wil je nog een extra stap zetten? Dan kan je een thuisbatterij aanschaffen. Daarmee kan je tot wel 70% onafhankelijker worden van het elektriciteitsnet. Opgewekte zonne-energie die je zelf niet verbruikt, kan je met een thuisbatterij opslaan en op een later moment gebruiken, wanneer het jou uitkomt. Je vergroot zo niet alleen je zelfconsumptie maar je wordt ook onafhankelijker van het elektriciteitsnet. Lees ook: Is een thuisbatterij rendabel voor mijn situatie?
Interesse in een thuisbatterij? Schrijf je dan nu volledig gratis en vrijblijvend in voor de groepsaankoop thuisbatterijen van iChoosr!
Benut je zonnepanelen optimaal
Koop je een elektrische wagen met laadpaal, of een slimme boiler of warmtepomp, dan kan je de opgewekte energie van je zonnepanelen maximaal gebruiken. De injectievergoeding – de prijs die je krijgt per eenheid zonne-energie die je op het net zet – is beperkt. Daarom kan je maar beter zoveel mogelijk zelf gebruik maken van je eigen stroom. Heb je momenteel geen ruimte voor bijkomende investeringen? Dan is het sowieso een goed idee om bewust je zelfconsumptie te verhogen. Lees ook: Hoe je zelfconsumptie verhogen als je zonnepanelen hebt
Slimme investeringen
Wat kan je nog meer doen voor zelfvoorzienend wonen? Naast zonnepanelen en een thuisbatterij laten installeren, zijn er nog meer duurzame mogelijkheden. Investeren in dakisolatie of driedubbel glas bijvoorbeeld maken je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Je verliest minder warmte en hebt dus minder stroom nodig.
Is off-grid leven mogelijk?
Minder afhankelijk worden van de energiemarkt, is nog niet hetzelfde als volledig zelfvoorzienend leven. Ook als je een thuisbatterij zou toevoegen aan je zonnepaneleninstallatie is “off-grid gaan” in België moeilijk. Lees er meer over in dit artikel.