Ondanks de populariteit van thuisbatterijen zijn er helaas nog heel wat misvattingen over hoe ze werken en wat ze kunnen. In deze blog bespreken we de 10 meest voorkomende uitspraken over de thuisbatterij en weerleggen we ze even voor jou. De eerste 5 uitspraken gemist? Lees ze hier.
Uitspraak 6: Ik kan elke thuisbatterij aansluiten op mijn zonnepanelenomvormer.
Standaard bieden we in onze groepsaankoop thuisbatterij een AC-gekoppeld batterijsysteem aan, ook retrofit genoemd. In dat geval wordt een batterij en afzonderlijke omvormer geplaatst. Je hebt dan twee omvormers: je bestaande van de zonnepanelen en een nieuwe voor de thuisbatterij.
Als je bestaande omvormer al compatibel is met de thuisbatterij, wordt hier rekening mee gehouden. In dat geval heb je geen extra omvormer nodig, wat zich ook vertaalt in een lagere prijs voor de installatie van de thuisbatterij. Hoeveel dit exact is, bespreek je best even met de installateur tijdens de inspectie. Wil je toch een hybride batterijsysteem (DC-gekoppeld)? Dan wordt de bestaande omvormer vervangen door een hybride model dat zowel voor de zonnepanelen als voor de thuisbatterij werkt.
Uitspraak 7: Als ik nu een batterij plaats, kan ik die later niet meer uitbreiden.
Via de groepsaankoop bieden we een modulair systeem aan. Dit betekent dat de batterijmodules als LEGO-blokjes op elkaar passen. Zo breid je jouw batterijsysteem later eenvoudig uit. Bij een modulair systeem wordt de kleine batterij uitgebreid naar een grotere capaciteit door de batterijen op of naast elkaar te plaatsen. Het ideale scenario is om direct bij de installatie van je thuisbatterij rekening te houden met je verbruik en opbrengst van je zonnepanelen. Daarop stem je vervolgens je batterijcapaciteit af.
Uitspraak 8: Netbeheerder Fluvius kan zomaar stroom uit mijn batterij halen.
Niemand kan stroom uit jouw thuisbatterij halen zonder jouw toestemming. Doorgaans beschikken thuisbatterijen wel al over een tweerichtingscommunicatie-interface. Dit betekent dat het systeem in twee richtingen (inkomend en uitgaand) digitaal kan communiceren met externe partijen zoals een netbeheerder of een energieleverancier. Zo is het batterijsysteem klaar voor de toekomst en kan het op termijn energiediensten leveren aan de netbeheerder of andere derde partijen. Maar altijd met jouw toestemming!
Uitspraak 9: Ik heb een driefasige netaansluting dus een thuisbatterij met monofasige omvormer past niet.
Via de groepsaankoop wordt een thuisbatterij standaard met een monofasige omvormer geplaatst. Deze werkt zowel voor een eenfasige als voor een driefasige netaansluting. Je verbruik wordt hierdoor niet beïnvloed. De digitale meter / energiemeter registreert wel het verbruik van de drie fases maar verrekent dit als één fase.
Voorbeeld: het is avond en je zonnepanelen wekken geen energie meer op. Je moet dus in principe stroom afnemen van het. Gelukkig heb je een thuisbatterij! Daarop staat 6kWh opgeslagen. Ai, ik heb 4kWh nodig om mijn wasmachine en droogkast te laten draaien, maar ik heb een driefasige netaansluiting, waarbij op elke fase 2kWh staat.
Hoe berekent de netbeheerder nu wat ik moet betalen? Resultaat: je hoeft helemaal niets te betalen, want je energiemeter maakt automatisch de optelsom van de drie fases, dus 6kWh. Voor je wasmachine en droogtrommel heb je 4kWh nodig. Die haal je dus mooi, enkel en alleen, van je thuisbatterij af.
Uitspraak 10: Ik kan altijd de volledige capaciteit van de thuisbatterij gebruiken.
Om de levensduur van een thuisbatterij te garanderen, blijft er steeds een bepaald percentage stroom in de batterij opgeslagen. De Depth of Discharge, ook DoD of ontladingsdiepte genoemd, geeft aan voor hoeveel procent je de batterij kan ontladen. Heb je bijvoorbeeld een batterij van 5,8 kWh theoretische opslagcapaciteit en een DoD van 90%, kan deze batterij 5,3 kWh werkelijk vrijgeven. Die overige 10% moet altijd op de thuisbatterij blijven staan. Dit om de levensstandaard van de batterij langer te kunnen garanderen.
De installateur is vanuit de fabrikant verplicht om dit zo in te stellen. Bij de groepsaankoop geven we altijd mee wat de werkelijke capaciteit van je batterij is en wat je dus effectief kan op – en ontladen. Gemiddeld gaan thuisbatterijen 10-15 jaar mee. Maar het zijn de laadcycli die invloed hebben op de effectieve levensduur van een batterij. Een batterij met 6000 laadcycli is de marktstandaard. Stel je de DoD fout in, dan zal de levensduur van de batterij achteruitgaan.
Lees ook : Is een thuisbatterij rendabel voor mijn situatie? Heb je bijkomende vragen over een thuisbatterij? Contacteer ons.
Heb je interesse in het plaatsen van een thuisbatterij? Schrijf je dan hier in voor de groepsaankoop.