Skip to main content

“Als ik een thuisbatterij toevoeg aan mijn zonnepaneleninstallatie, kan ik dan volledig onafhankelijk van het net functioneren?” Deze vraag krijgen we steeds vaker bij de groepsaankoop thuisbatterij. Wij leggen je uit wat ‘off-grid gaan’ betekent en welke alternatieven er zijn.

Is “off-grid gaan” mogelijk in België?

Het is niet onmogelijk om jezelf af te sluiten van het net, maar in ons Belgisch klimaat wel erg moeilijk. In de winter heb je weinig zonlicht en zijn de dagen kort. Het is tijdens deze periode moeilijk om je batterij voldoende op te laden om je volledige verbruik te dekken.

Wat betekent “off-grid gaan”?

Letterlijk wil “off-grid gaan” zeggen dat je volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet bent: je bent ‘van het net”. als je off-grid gaat ben je niet meer aangesloten bij een energieleverancier en ben je 100% verantwoordelijk voor het opwekken van je eigen energie. 

Samengevat: in theorie mag en kan “off-grid gaan”, maar in de praktijk is het moeilijk en vooral behoorlijk kostelijk.

Waarom ‘off-grid’ gaan kostelijk is

Om volledig zelfvoorzienend te zijn, zal je een grote investering moeten doen. Er zijn meerdere zaken die je moet voorzien als je volledig off-grid wil gaan:

  • 1 – Een groter aantal zonnepanelen

Je zal meer panelen moeten plaatsen dan je nodig hebt om je eigen verbruik te dekken. Dit wil zeggen dat je veel zonnepanelen zal moeten (bij)plaatsen. Het prijskaartje van je installatie loopt op, en je haalt niet het maximale rendement uit je investering. Lees ook: Deze drie factoren bepalen de terugverdientijd van je zonnepanelen

  • 2 – Een grotere batterij dan je nodig hebt

Je zal een batterij moeten kopen met een hogere capaciteit.  Je batterij laadt overdag op en ‘s avonds en ‘s nachts verbruik je deze energie. Verbruik je niet alle energie, dan kan je deze de volgende dag gebruiken. Ook in de zomermaanden zal je dus gebruik maken van je opgeslagen energie. Wil je kwH “overhouden” voor de winter, dan is het nodig een grotere batterij te kopen. Stel dat je met een batterij van 10 kWh eigenlijk voldoende hebt voor je gemiddelde energieverbruik, dan is dit niet voldoende om ook de winter te overbruggen.

  • 3 – Aanpassingen in jouw woning.

Een woning is niet zomaar voorzien op ‘off-grid’ gaan. Vaak moeten er aan jouw elektriciteitskast aanpassingen gedaan worden en aan je installatie moeten vaak ook extra supplementen toegevoegd worden. Dit komt al snel neer op een 400 à 700 euro bovenop je aankoopprijs. 

Waarom ‘off-grid’ gaan moeilijk is in België

Naast de extra kostprijs om ‘off-grid te gaan’, heb je geen garantie dat je altijd elektriciteit zal hebben. Dat maakt “off-grid gaan” moeilijk. Het klimaat in België laat niet toe om in de winter volledig zelfvoorzienend te zijn. Door de korte dagen en weinig zon, kan het zijn dat je meerdere weken zonder elektriciteit zit. Dit is een risico dat je bereid moet zijn te nemen als je volledig off-grid wil gaan in België.

Zijn er alternatieven om onafhankelijker te worden van het net?

Ons advies? Zet in op zelfconsumptie

Off-grid gaan klinkt goed, maar het blijft lastig in België. Wil je onafhankelijker worden van het net? Zet dan zoveel mogelijk in op zelfconsumptie. Daarvoor is een thuisbatterij toeveogen aan je zonnepaneleninstallatie ideaal. Je kan zo meer gebruik maken je eigen opgewekte stroom, ook als de zon niet schijnt. Hoe meer zelfconsumptie, hoe minder je moet afnemen van het net, hoe minder je zal injecteren. Je bent zo minder afhankelijk van energieleveranciers en de prijsschommelingen op de markt. En je verlaagt je energiefactuur! Wil je weten hoe je met een thuisbatterij je zelfconsumptie verhoogt en je energiefactuur verlaagt? Lees “Waarom en hoe je zelfconsumptie verhogen als je zonnepanelen hebt?“.

Noodstroom toevoegen op je thuisbatterij

Een andere mogelijkheid is om stopcontacten aan te sluiten op je thuisbatterij. Deze stopcontacten kunnen stroom leveren in geval van een stroompanne. De meerkost is beperkter dan volledig ‘off-grid’ gaan. Je betaalt hiervoor 200 à 1.000 euro. Stroompannes komen in België gelukkig maar heel weinig voor. De extra investeringskosten wegen vaak niet op tegen het aantal momenten waarop je het nodig zou hebben. Volgens een onderzoek van Elia in 2020 was het net 99,99% betrouwbaar. Het gemiddeld aantal onderbrekingen per verbruiker op het Elianet is 0,0980, wat overeenstemt met 1 onderbreking per klant elke 10,2 jaar. 

Klaar om onafhankelijker te worden van het net?

Ben je overtuigd om zelf stappen te ondernemen? Schrijf je dan vrijblijvend  in voor de groepsaankoop thuisbatterij en ontdek zelf hoeveel jij extra kan besparen op je energiefactuur.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.