Op 1 januari 2023 maakte het capaciteitstarief haar intrede op onze energiefactuur. Het capaciteitstarief zorgt voor een andere berekening van je nettarieven. Waarom werd het ingevoerd en waarom is het belangrijk om pieken te vermijden? Een woordje uitleg.
Waarom is het capaciteitstarief ingevoerd?
De invoering van het capaciteitstarief heeft alles te maken met de energietransitie. In de energietransitie nemen we afstand van aardgas, diesel en benzine en gaan we een toekomst tegemoet die meer en meer elektrisch is. Want elektriciteit wekken we makkelijker zelf op met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens. Fluvius, de beheerder van het Vlaamse elektriciteitsnet, zal de komende jaren veel moeten investeren om het stroomnet voor te bereiden op dit intensiever elektriciteitsverbruik.
Het elektriciteitsnet is immers standaard voorzien op een doorsnee verbruik. Neem je dus veel energie tegelijk af van het net, dan (over)belast je hiermee het net waardoor er meer onderhoud nodig zal zijn. Door het capaciteitstarief te introduceren, zorgt Fluvius ervoor dat de kosten voor de aanleg en het onderhoud van het net correct weerspiegeld worden in je nettarieven. Het net wordt niet noodzakelijk overdag meer belast dan ‘s nachts. Piekverbruik belast het net, wanneer dit ook plaatsvindt. Door onnodige pieken te vermijden houden we de kosten dus onder controle. Lees op de website van Fluvius waarom de nieuwe nettarieven nodig zijn.
Wat betekent dit voor jou?
De impact van het capaciteitstarief zal voor de meeste gezinnen relatief klein zijn en vaak zelfs een lichte daling in de totaalkost betekenen.
Heb je een analoge meter?
Als je nog over een analoge meter beschikt, dan betaal je een hoger afnametarief voor de hoeveelheid stroom die je van het net afneemt dan iemand met een digitale meter. Aangezien je verbruikspieken niet gemeten kunnen worden, wordt jaarlijks een vaste minimumkost aangerekend voor het capaciteitstarief. Je kan enkel je factuur verlagen door je verbruik te verminderen en hoeft dus nog geen rekening te houden met je piekverbruik.
Heb je een digitale meter ?
Voor wie een digitale meter heeft, loont het wel om bewuster om te gaan met je piekverbruik. Als je het gewend bent om bij je thuiskomst meteen je elektrische wagen op te laden, je wasmachine op te starten, de verwarming aan te zetten en de oven voor te verwarmen, zorgt dit voor een hogere piek dan wanneer je dit verbruik spreidt over de avond. Van zodra je een digitale meter hebt, is pieken vermijden en je energieverbruik spreiden dus de boodschap! Zo vermijd je onnodig hoge pieken en bespaar je op je energiefactuur.
Tip
Spaarzame opties, zoals slimme stopcontacten en timers, komen almaar meer voor in elektrische apparatuur. Stel deze slim in om zo je verbruik te spreiden over de dag. Meer tips om je verbruik te spreiden met een digitale meter vind je hier.
Wil je meer weten hoeveel je betaalt voor je piekvermogen onder het capaciteitstarief? Lees dan deze blog “Wat doet het capaciteitstarief met je energierekening?”
Wat is de impact van het capaciteitstarief als je elektrisch verwarmt?
Warmtepomp
Heb je een warmtepomp? Profiteer dan van het capaciteitstarief door te kiezen voor een modulerend model. Deze verwarmt aan een constant, laag vermogen waardoor je efficiënt kan verwarmen zonder hoge verbruikspieken te creëren.
Accumulatieverwarming
Accumulatieverwarming is dan weer veel minder interessant geworden. Deze vorm van verwarmen was vooral voordelig met een exclusieve nachtmeter. Je nettarieven maken nu echter geen onderscheid meer tussen dag- en nachttarief en accumulatieverwarming kan voor hogere pieken zorgen. Als je een digitale meter hebt, kijk je best Mijn Fluvius na. Zijn je pieken vrij hoog? Neem dan contact op met je installateur om het opladen van je verwarming ‘s nachts meer te verspreiden. Meer informatie vind je op de website van de VREG.
Wat is het effect van het capaciteitstarief voor eigenaars van elektrische wagens?
Als je een digitale meter én een elektrische wagen hebt, is het vanaf nu belangrijk om het opladen goed te timen om pieken te vermijden. Een goede timing in het opladen van je wagen kan namelijk een erg groot financieel verschil maken. Het loont om je wagen op te laden op momenten dat je weinig andere energie gebruikt, bijvoorbeeld ‘s nachts of als je niet thuis bent. Je wagen (versneld) opladen zorgt voor een grote piek. Je hebt inmiddels slimme laadsystemen die je wagen automatisch opladen als de rest van jouw verbruik onder een bepaald niveau daalt. Daarnaast bieden slimme laadsystemen de mogelijkheid om een plafond in te stellen zodat je geen onnodige pieken creëert. Zo vermijd je gemakkelijk en zorgeloos hoge pieken.
Wat is de impact voor eigenaars van zonnepanelen en een thuisbatterij?
Heb je zonnepanelen? Goed gezien! Deze helpen je om jouw verbruik te spreiden. Het capaciteitstarief wordt namelijk enkel berekend op basis van de stroom die je afneemt van het net. Door stroom te verbruiken op momenten dat je zonnepanelen de stroom opwekken, neem je minder bijkomende stroom af van het net en verkleint de kans op een hoge afnamepiek. Ook een thuisbatterij doet je pieken afvlakken. Vooraleer je energie van het net haalt, verbruik je eerst de opgeslagen stroom van je thuisbatterij. Is je interesse voor zonnepanelen nu gepiekt? Doe dan hier de daktest en ontvang je aanbod op maat. Je kan je zonnepaneleninstallatie ook uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.
Wil je meer weten over het capaciteitstarief? Bekijk dan de VREG-website. Wil je niet alleen besparen op je netkosten, maar ook op de leverkosten van je energiefactuur, kan je het best een voordelig energiecontract afsluiten.