Op 14 januari 2021 trok het Grondwettelijk Hof finaal een streep door de terugdraaiende teller. Wie zonnepanelen plaatste voor 1 januari 2021 zou nog 15 jaar recht hebben op de terugdraaiende teller. De beslissing van het Grondwettelijk Hof maakte dit ongedaan. Omdat dit voor veel Vlamingen een financiële opdoffer dreigde te worden, besloot de regering om een financiële tegemoetkoming aan te bieden. Deze tegemoetkoming noemt men de retroactieve investeringspremie.
Je kan deze vanaf nu aanvragen. De uitbetaling volgt later dit jaar. Wij zetten de belangrijkste voorwaarden op een rijtje en geven je enkele praktische tips om het maximum uit deze compensatie te halen.
Meer weten over deze beslissing? Lees hier verder.
Heb je zonnepanelen geïnstalleerd voor 2021 en heb je al een digitale meter van voor 20 juli 2021? Dan moet je de premie aanvragen voor 18 januari 2022. Werd je digitale meter pas na 20 juli 2021 geïnstalleerd, dan heb je nog wat langer de tijd om de premie aan te vragen.
Wie kan deze compensatie aanvragen? Twee belangrijke voorwaarden!
1. Je moet in het bezit zijn van een zonnepanelensysteem
Beetje evident, maar toch. Bij de aanvraag moet je kunnen aantonen dat jij de eigenaar bent van je zonnepanelen. Zorg ervoor dat je een factuur of keuringsattest bij de hand hebt en dat je weet wat je EAN-nummer is. Je zonnepanelensysteem moet overigens ook aan deze voorwaarden voldoen:
- Het vermogen van je omvormer bedraagt maximaal 10 kVa.
- De zonnepanelen zijn gekeurd tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020. Installaties die pas in 2021 gekeurd werden, komen niet in aanmerking.
- Je zonnepanelen zijn aangemeld bij Fluvius voor 1 oktober 2021. Gebeurde dit nog niet, moet je de aanmelding snel in orde brengen. Dit is wettelijk verplicht.
2. Je moet in het bezit zijn van een digitale meter
Enkel zonnepaneleneigenaars met digitale meters kunnen deze compensatie aanvragen. Het maakt niet uit of deze digitale meter voor of na de plaatsing van je zonnepanelen werd geplaatst.
Ik heb nog een klassieke meter, wat kan en mag ik nu doen?
Zolang je nog een analoge meter in huis hebt, laten je zonnepanelen de teller terugdraaien zoals voordien. Omdat jij nog geen gevolgen ondervindt van de afschaffing van de terugdraaiende teller, kan je ook geen compensatie aanvragen. Zodra jouw digitale meter wordt geïnstalleerd, heb je 6 maanden de tijd om deze compensatie aan te vragen.
Geen interesse in deze compensatie? Dan behoud je het recht deze digitale meter te weigeren tot 1 januari 2025. Vervolgens installeert Fluvius onherroepelijk je digitale meter en kan je geen compensatie aanvragen.
Praktisch: Hoe begin je eraan?
Fluvius heeft een digitaal loket geopend om deze retroactieve investeringspremie te kunnen uitbetalen. Ga naar deze website en zorg ervoor dat je één van deze twee documenten bij de hand hebt:
- De factuur van je zonnepanelen installatie
- Het keuringsverslag van je zonnepanelen systeem
Je moet je eerst aanmelden bij Fluvius. Dit kan via je eID met een kaartlezer of je itsme-profiel.
Op deze documenten kan je het vermogen van je zonnepanelen terugvinden. Fluvius berekent de compensatie aan de hand van het vermogen van je zonnepanelen. Heb je bijvoorbeeld 14 zonnepanelen van 300 Wattpiek (Wp) laten plaatsen, dan bedraagt het totale vermogen van je zonnepanelensysteem 4.200 Wp oftewel 4,2 kilowattpiek (kWp).
Let op: Als je deze documenten niet toevoegt, is Fluvius genoodzaakt de compensatie te berekenen aan de hand van het vermogen van je omvormer. Fluvius weet al wat je omvormervermogen is (hierop werd namelijk je prosumententarief berekend). Het vermogen van je omvormer is lager dan het totale vermogen van je zonnepanelen. Vind je geen documentatie terug? Contacteer dan de installateur van je zonnepanelen.
Hoeveel bedraagt deze compensatie?
Hoeveel je terugbetaald krijgt, hangt af van het aantal panelen, hun leeftijd en hun vermogen.
Via onderstaande tabel van Fluvius kan je ook bekijken hoeveel de compensatiepremie voor jou bedraagt. Om dit te berekenen heb je het totale vermogen van je zonnepanelen nodig. Elk paneel op zich heeft een vermogen, dit doe je maal het aantal panelen dat je hebt en deel je nadien door 1.000. (Vb: Je hebt 14 zonnepanelen van 310 Wp, dan doe je 14X310 = 4.340; dit deel je door 1.000 = 4,34 kWp.) Deze som doe je maal het bedrag in de kolom dat op jouw situatie van toepassing is.
Gemiddeld gaat het over zo’n 1.300 euro per zonnepanelensysteem. Dat is een mooi bedrag. Maar heb je hiermee nu het verlies van de terugdraaiende teller volledig gedekt? Dat is niet zo eenvoudig te berekenen. In dit nieuwe systeem hangt het rendement van je zonnepanelen samen met je zelfconsumptie. Hoe meer stroom van je zonnepanelen je meteen in huis kan verbruiken, hoe meer voordeel je hieruit haalt. Door je vaatwasser meteen na het avondeten aan te zetten, in plaats van tot 22u te wachten, bijvoorbeeld. Lees hier nog meer tips om je elektriciteitsverbruik te doen dalen.
Inzetten op zelfconsumptie is niet voor iedereen even evident. Ben je niet vaak thuis? Dan is een thuisbatterij voor jou misschien interessant. Wist je dat je ook voor de installatie van een thuisbatterij een premie kan krijgen? Deze kan je van je aankoopprijs aftrekken. Tel daar nog eens je retroactieve investeringspremie bij en je aankoopprijs ligt meteen een heel stuk lager.
Geïnteresseerd in een thuisbatterij? Je kan de retroactieve investeringspremie meteen terug investeren in de aankoop van een thuisbatterij.
Een thuisbatterij aankopen?
Via onze groepsaankopen thuisbatterij kan je ook kiezen voor een thuisbatterij aan een scherpe prijs. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets en kan via hier.