Vandaag de dag willen we allemaal ons steentje bijdragen aan een beter klimaat en liefst met een slimme besparing er bovenop. In deze blog ontdek je hoe jij, samen met iChoosr, in 6 stappen bouwt aan een duurzame toekomst én woning. De eerste 3 stappen gemist? Lees ze hier.
Stap 4: EMS-systeem
Nu je trotse eigenaar bent van zonnepanelen en een thuisbatterij, zorgt een energiemanagementsysteem (EMS) voor de slimme aansturing van je installatie. En dat zonder dat jij hier zelf iets voor hoeft te doen!
Hoe kan dat? Wel, een EMS is een applicatie die je aansluit op de omvormer van je zonnepanelen. Dit systeem zorgt voor een efficiënte samenwerking tussen je zonnepanelen, thuisbatterij en andere duurzame toestellen. Zo verlaag je jouw energieverbruik nog verder en zorg je automatisch voor:
- Het maximaal gebruik van jouw zelf opgewekte stroom.
- Het beperken van pieken in je elektriciteitsverbruik.
- Het slim inspelen op variërende stroomprijzen.
- Het bepalen wanneer en welk elektrisch toestel ingeschakeld wordt.
Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Het EMS doet dit allemaal voor jou. Dankzij een EMS én een dynamisch energiecontract is het ook mogelijk om meer geld te krijgen voor de stroom die je op het elektriciteitsnet zet. Je kan zelfs betaald worden voor de stroom die je op piekmomenten afneemt. Wie wil dat nu niet?
Lees deze blog om meer te ontdekken over de werking en de voordelen van een EMS-systeem.
Stap 5: Warmtepomp
Je woning is goed geïsoleerd en je zonnepanelen blinken op je dak. Je beschikt over een thuisbatterij en een EMS systeem dat je installatie slim aanstuurt. Goed bezig! Laten we nu eens kijken hoe een warmtepomp verder bijdraagt aan de verduurzaming van jouw woning.
Een warmtepomp behoort namelijk tot de meest energie-efficiënte en toekomstgerichte verwarmingsoplossingen. Belangrijk om te weten is dat je woning goed geïsoleerd moet zijn om optimaal te genieten van je warmtepomp. Gelukkig is dat al in orde!
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp werkt door warmte uit de omgeving (lucht, water of grond) te halen en die te gebruiken om een ruimte te verwarmen.
Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. De naam geeft aan hoe ze werken: het eerste deel verwijst naar de warmtebron en het tweede deel naar het afgiftesysteem.
- Bodem-water warmtepomp die warmte onttrekt uit de grond en deze energie gebruikt om water te verwarmen.
- Lucht-lucht warmtepomp die warmte haalt uit de buitenlucht en deze in je woning blaast als warme lucht.
- Lucht-water warmtepomp die warmte uit de lucht onttrekt en deze omzet in warm water.
Een warmtepomp maakt dus gebruik van natuurlijke energie om je woning te verwarmen. Dit proces kan ook omkeren, waardoor het systeem je woning koelt door warmte naar buiten af te voeren. En dat is tijdens de zomermaanden mooi meegenomen toch?
Daarnaast zorgt een warmtepomp voor een sterke vermindering van CO₂-uitstoot. Vergeleken met een gasketel, daalt jouw CO₂-uitstoot door het gebruik van een warmtepomp met 30 tot zelfs 60%. Tenslotte is een jaarlijks onderhoud voldoende om je warmtepomp te garanderen van een langere levensduur en efficiënte werking.
Wist je dat een warmtepomp ook mee zorgt voor een waardevermeerdering van jouw woning? Benieuwd of jouw woning warmtepomp klaar is? Doe hier de test.
Surf naar onze website en ontdek meer informatie over de lucht-lucht warmtepomp. Op de hoogte gehouden worden over de groepsaankoop? Dat kan via dezelfde link!
Tip!
Als je een warmtepomp laat installeren, maak je aanspraak op enkele interessante premies. Bekijk de premies via deze link.
Stap 6: Energie
Nu je woning volledig duurzaam-klaar is, kan een 100% groen energiecontract niet ontbreken.
Kiezen voor een groen energiecontract is een verstandige keuze omdat deze stroom volledig afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en biomassa. Wanneer je een groen energiecontract afsluit, garandeert je energieleverancier dat voor elke kWh die je verbruikt, er evenveel wordt geproduceerd vanuit hernieuwbare energiebronnen. Je kan er dus van op aan dat de elektriciteit die je afneemt volledig afkomstig zal zijn van milieuvriendelijke en duurzame bronnen. Hierdoor daalt de vraag naar fossiele brandstoffen, wat leidt tot minder CO₂-uitstoot en bijdraagt aan een schonere toekomst.
Bovendien stimuleert een groen energiecontract investeringen in duurzame energieprojecten, wat helpt om de energietransitie te versnellen. Door te kiezen voor groene energie draag je direct bij aan een betere leefomgeving voor toekomstige generaties.
De energiemarkt is voor veel mensen echter complex en onduidelijk. Zeker met de sterke prijsschommelingen de laatste jaren, begrijpen we dat sommigen door het bos de bomen niet meer zien. Want hoe weet je of een energiecontract groen én voordelig is? Ontdek via deze blog hoe jij de verschillende contracten op de energiemarkt met elkaar vergelijkt.
Geen zin om het uitzoekwerk te doen? Dat snappen we! Via onze groepsaankoop stap je eenvoudig over naar een voordelig energiecontract en kiezen we voor 100% Belgische groene stroom. Schrijf je gratis en vrijblijvend in via deze link en ontdek hoeveel jij kan besparen!
En nu is het aan jou!
Klaar om je woning te verduurzamen en bij te dragen aan een klimaatneutrale toekomst? Dan zijn wij bij iChoosr graag jouw partner in life!
Schrijf je gratis en vrijblijvend in voor één van onze groepsaankopen (energie, zonnepanelen of thuisbatterij) en geniet van een lagere energierekening, het verminderen van je ecologische voetafdruk en het realiseren van een klimaatneutrale toekomst!