Skip to main content

Je hebt het misschien al gemerkt: steeds meer energieleveranciers bieden opnieuw vaste contracten aan. Maar wat is nu de beste keuze voor jou? Een vast of variabel energiecontract? In deze blog leggen we het verschil uit, bespreken we de voor- en nadelen en helpen we je bij het maken van de beste keuze voor jou.

Wat is een vast energiecontract?

Bij een vast energiecontract blijft de prijs per kWh voor elektriciteit en gas gedurende de hele contractperiode hetzelfde. 

Voordelen van een vast contract:

✔ Je weet precies wat je per kWh betaalt gedurende de looptijd van je contract.

✔ Geen zorgen over stijgende energieprijzen.

Nadelen van een vast contract:

✘ Je profiteert niet meteen van prijsdalingen.

✘ Vaak een hoger tarief dan bij variabele contracten.

Wat is een variabel energiecontract?

Bij een variabel contract verandert de prijs per kWh maandelijks of per kwartaal, afhankelijk van de marktprijzen. Dit betekent dat je energiekosten kunnen stijgen of dalen. 

Voordelen van een variabel contract:

✔ Je profiteert van prijsdalingen op de energiemarkt.

✔ Vaak voordeliger dan een vast contract.

Nadelen van een variabel contract:

✘ kWh-prijzen kunnen gedurende je contractperiode stijgen, dit is afhankelijk van de marktprijzen.

✘ Afhankelijk van de schommelingen in de energiemarkt.

Waarom zijn variabele contracten momenteel voordeliger?

Energieleveranciers moeten voor vaste contracten hun risico’s indekken. Als zij onvoldoende energie op voorhand inkopen en op een later moment moeten bijkopen op de dagmarkt, kan de prijs daar hoger liggen dan de vaste tarieven die ze aan hun klanten aanbieden. Deze extra kost moet de leverancier zelf opvangen. Om dit financiële risico op te vangen, rekenen leveranciers een grotere marge op vaste contracten. 

Kan ik de prijzen van een variabel contract vergelijken met een vast contract?

Hier is geen eenduidig antwoord op. Bij een variabel contract weet je namelijk niet welke prijs je exact zal betalen na een jaar. Niemand kan met zekerheid voorspellen hoe de prijzen op de energiemarkt evolueren op 1 jaar tijd. Op de V-test van de VREG en in je persoonlijk voorstel staat daarom de geschatte jaarprijs  Deze prijs is berekend adhv de VREG methode en is een goede inschatting. Je kan deze geschatte prijs vergelijken met de prijzen van een vast contract, maar je zal nooit met 100% zekerheid kunnen zeggen welk contract na 1 jaar effectief voordeliger zal zijn.

Conclusie?

Via de groepsaankoop vinden wij het belangrijk om je de keuze te geven tussen een variabel of vast contract, maar welk contract het beste bij je past, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Kies je liever voor minder risico? Dan is het vaste tarief misschien wel meer iets voor jou. Ben je echt op zoek naar het voordeligste contract op de markt? Dan kies je op dit moment best voor het variabele tarief.

Ongeacht welke keuze je maakt, ben je zeker van een voordelig energiecontract aan de voorwaarden die jij van ons gewend bent. Namelijk een 1-jarig contract voor 100% groene stroom en/of gas waarbij je zelf bepaalt hoe je je facturen ontvangt (e-mail/post) en betaalt (overschrijving/domiciliëring). Daarnaast kies je hoe je contact opneemt met de klantendienst (e-mail/telefonisch). Nog in twijfel? Bespreek het met onze klantendienst, wij helpen je graag verder!