Heb je zonnepanelen en een digitale meter? Dan kan je op elk moment van energieleverancier veranderen zonder dat je de opbrengst van je zonnepanelen verliest. Dit verschilt wanneer je zonnepanelen en een analoge meter hebt. In dat geval verander je best van energieleverancier in de maand dat je meterstanden worden opgenomen. Op die manier geniet je maximaal van de opbrengst van je zonnepanelen. Hoe je dat verschil verklaart, leggen we je hieronder uit.
Hoe werkt een digitale meter met zonnepanelen?
Zodra je een digitale meter hebt, kan je meer details van je energieverbruik op je meter aflezen. Als je zonnepanelen hebt, dan registreert een slimme of digitale meter afzonderlijk je energieverbruik en de hoeveelheid zonne-energie die je op het elektriciteitsnet ‘injecteert’:
- Je “verbruik” is de hoeveelheid energie (kWh) die je van het elektriciteitsnet afhaalt. Met zonnepanelen is dit aantal kWh (je verbruik dus) beperkt, omdat je zelf zonne-energie opwekt.
- Je “injectie” is de hoeveelheid energie (kWh) die je met je zonnepanelen terug op het elektriciteitsnet plaatst. Met andere woorden: je injectie is het aantal kWh dat je zelf produceert met je zonnepanelen, maar niet meteen verbruikt in je huis. Voor deze injectie ontvang je een injectievergoeding. Let op, hiervoor dien je wel een injectiecontract of teruglevercontract af te sluiten bij je energieleverancier.
De digitale meter registreert het verbruik en de injectie apart. Het verschil tussen beide wordt niet gefactureerd door je energieleverancier. Hierdoor kan je op elk moment van energieleverancier veranderen en optimaal blijven genieten van de opbrengst van je zonnepanelen. Daarnaast valt het prosumententarief ook weg. Dat is een kost die je betaalt als eigenaar van zonnepanelen met een analoge meter voor het gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Wanneer je een digitale meter hebt, hoef je dit dus niet langer te betalen.
Hoe worden de meterstanden opgenomen met een digitale meter?
Met een digitale of slimme meter is het niet meer nodig zelf je meterstanden door te geven. Deze worden vanop een afstand afgelezen door de netbeheerder en zo verder doorgegeven aan jouw leverancier.
Hoe werkt een analoge meter met zonnepanelen?
Veranderen van energieleverancier zo dicht mogelijk bij de jaarlijkse meteropname
Op een kalenderjaar is het verschil tussen je verbruik en je injectie van geproduceerde zonne-energie het kleinst. Je haalt zo maximaal voordeel uit je zonnepanelen. Zeker als het aantal zonnepanelen op je dak goed is afgestemd op je jaarlijks energieverbruik, kom je na een kalenderjaar ongeveer op een nulverbruik uit. Dat wil zeggen dat je de elektriciteit die je zonnepanelen doorheen het jaar opwekken, bijna volledig zelf verbruikt.
Zo vermijd je dat je extra stroom van het net nodig hebt. En hoef je dus nauwelijks kosten te betalen aan je energieleverancier. Je energieleverancier berekent hoeveel je moet betalen bij de opmaak van je jaarlijkse afrekening. Daarom is de maand van de meteropname het beste moment om te veranderen. Je bewaart zo het evenwicht tussen de winter- en zomermaanden en haalt zo maximaal voordeel uit je opgewekte zonne-energie.
Hoe weet je wanneer je jaarlijkse meteropname gebeurt?
Jouw jaarlijkse meteropname vindt elke jaar rond dezelfde periode plaats. Dit wijzigt niet als je van een analoge naar een digitale meter verandert. Op je jaarlijkse afrekening kan je zien op welke datum je meterstanden werden afgelezen. De datum naast de eindmeterstand is de datum van je jaarlijkse meteropname.
Wat als je toch op een ander moment van energieleverancier verandert?
Dan verlies je waarschijnlijk een deel van de opbrengst van je zonnepanelen en betaal je meer energiekosten. Als je van energieleverancier verandert, vindt er een extra meteropname plaats. Wijkt je overstapdatum af van de datum van je jaarlijkse meteropname? Dan kan het zijn dat jouw injectie op dat moment erg groot is en je verbruik vrij laag.
Je zonnepanelen produceren met andere woorden meer energie dan je zelf hebt verbruikt. Jouw energieleverancier vergoedt je echter niet voor deze extra opgewekte stroom. Op deze manier kan je niet zelf profiteren van de opgewekte elektriciteit van jouw zonnepanelen. Om deze situatie te vermijden verander je best van energieleverancier in de maand dat je meterstanden worden opgenomen. Meer informatie hierover lees je hier.
Kan je nog besparen door te veranderen van energieleverancier als je zonnepanelen hebt met een digitale meter?
Ja, dat kan! Zowel op de levertarieven als op de vaste vergoeding of abonnementskosten kan je besparen door een overstap naar een voordeliger energiecontract. Heb je geen zin of tijd om hier zelf mee bezig te zijn? Schrijf je dan vrijblijvend in op de groepsaankoop energie. Dan gebeurt het werk voor jou. Lees ook: Hoe kan je nog extra besparen op je energiefactuur als je zonnepanelen hebt?
Vragen over je energierekening met zonnepanelen?
Raadpleeg de Veelgestelde vragen voor zonnepaneleneigenaars over de energiefactuur: klik hier.
Is het energiecontract via de groepsaankoop energie interessant voor jou?
Dat weet je pas als je deelneemt. Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk aanbod en ziet meteen hoeveel je kan besparen. Daarna beslis je zelf of je het voorstel aanvaardt. Neem hier een kijkje voor meer informatie.