(Verschenen in HLN, De Tijd, De Morgen, op 11 mei 2017)
Marktleider iChoosr noteert recordaantal switchers via groepsaankoop
In 2016 stapten meer dan 123.000 Vlaamse gezinnen over naar een voordeliger energiecontract via een groepsaankoop. Dat is een derde meer dan in 2015 en een record. Dat blijkt uit cijfers van iChoosr, de grootste en onafhankelijke speler van groepsaankopen in Vlaanderen. Bijna de helft van alle particuliere switches verliep via een groepsaankoop.
Vlamingen hebben massaal ingetekend op een groepsaankoop voor groene energie en stapten over naar een ander energiecontract. Het is hierbij mogelijk dat mensen bij hun huidige leverancier blijven, maar dan aan een voordeliger tarief. iChoosr noteerde vorig jaar 32 procent meer overstappers. Toen ging het om een record van 123.441 Vlaamse gezinnen. In 2015 waren het er 93.820. iChoosr berekende dat bijna de helft, 45 procent, van alle consumenten die in Vlaanderen van energiecontract veranderde, dit via een groepsaankoop deed.
“De cijfers bewijzen dat mensen het concept van een groepsaankoop meer en meer kennen. Dat komt dankzij de verschillende sensibiliseringscampagnes. Maar ook de duurdere energiefactuur heeft consumenten wakker geschud. Ze gaan nog meer op zoek naar goedkopere en milieuvriendelijke alternatieven”, zegt Frédéric Dumalin van iChoosr.
25 miljoen euro bespaard
Niet iedereen heeft zin en tijd om alle energieleveranciers te vergelijken. Dat gebeurt gratis en eenvoudig via een groepsaankoop. Zes op de tien klanten kiezen voor groepsaankopen, omdat ze zich dan niets meer hoeven aan te trekken van alle rompslomp. Bovendien is het ook zo dat hoe groter de vraag is, hoe aantrekkelijker het voor de leveranciers is om een scherpe prijs te bieden. “Via onze groepsaankopen bespaar je jaarlijks gemiddeld 200 euro op je energiefactuur. Als we de berekening maken voor al onze klanten van vorig jaar, dan betekent dit dat er in Vlaanderen 25 miljoen euro in totaal is bespaard op gas en elektriciteit”, aldus Dumalin.
Meer switchers verwacht
Er wordt verwacht dat de komende jaren nog meer gezinnen zullen intekenen op een groepsaankoop en dus ook zullen veranderen van energieleverancier. “Het aanbod komt bij ons tot stand via een veiling. Hoe groter het aantal aanvragen, hoe groter de kans dat energieleveranciers hun prijs laten zakken, wat goed is voor de portemonnee van de consument.”
Consumenten kunnen tot op heden de tarieven van een groepsaankoop nog niet vergelijken in de V-test, de prijsvergelijker van de VREG, de Vlaamse energieregulator. Maar ze kunnen de prijzen van de groepsaankoop wel vergelijken met de andere contracten die in de markt beschikbaar zijn. Het is uiteindelijk de consument zelf die bepaalt voor welk energiecontract hij kiest.