Wil jij onafhankelijker worden van je energieleverancier en meewerken aan de energietransitie? Dan is energiedelen misschien iets voor jou. Wat het juist inhoudt en hoe je dit kan doen ontdek je in deze blog.
Wat is energiedelen nu juist?
Als je met je zonnepanelen meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, wordt deze extra stroom op het net geïnjecteerd. Voor deze injectie krijg je een vergoeding, mits je een terugleveringscontract hebt afgesloten. Deze vergoeding ligt echter veel lager dan wat je betaalt voor de stroom die je van het net afneemt. Je kan er nu ook voor kiezen om jouw overschotten van stroom te delen met jouw kinderen, buren, vrienden… Meer weten over hoe injectie en afname juist werkt? Lees deze blog.
Is energiedelen iets voor jou?
Wanneer zou je aan energiedelen doen? Enkele concrete voorbeelden.
Voorbeeld 1
Stel, je hebt een huis in Antwerpen waar zonnepanelen op geïnstalleerd zijn. Je hebt ook een buitenverblijf in Nieuwpoort, waar je geen zonnepanelen hebt. Tijdens een zonnig weekend verblijf je in Nieuwpoort. De zonnepanelen in Antwerpen zijn dat weekend volop energie aan het opwekken, maar jij bent op dat moment niets aan het verbruiken in Antwerpen. Je energie wordt dus geïnjecteerd in het net. Hiervoor krijg je een vergoeding, maar die is beperkt.
Tegelijkertijd ben je in Nieuwpoort stroom aan het afnemen van het net, waarvoor je betaalt aan je energieleverancier. Waarom dan niet jezelf helpen en het overschot aan energie in Antwerpen delen met je huis in Nieuwpoort? Op die manier kan je maximaal gebruik maken van je eigen opgewekte stroom en bespaar je meer op je energiefactuur.
Voorbeeld 2
Je hebt zonnepanelen en je hebt op bepaalde dagen een overschot aan energie. Deze injecteer je in het net. Je zoon heeft geen zonnepanelen en betaalt voor alles wat hij verbruikt de reguliere tarieven aan zijn energieleverancier. Door aan persoon-aan-persoon verkoop te doen met bijvoorbeeld, je zoon, kan hij genieten van elke kWh die je zelf niet in huis verbruikt. Je kan afspreken om hier een vergoeding per kWh voor te krijgen of je kan ervoor kiezen deze stroom gratis weg te schenken. Dit moet je aangeven via Mijn Fluvius.
Het verschil tussen energiedelen en persoon-aan-persoon verkoop.
Er is een onderscheid tussen energiedelen en persoon-aan-persoon verkoop. Bij energiedelen zelf worden er geen kosten aangerekend en wordt de stroom dus gratis gedeeld. Dit is meestal het geval als je bijvoorbeeld stroom deelt met een 2de woning waar je geen zonnepanelen hebt. Je kan ook energiedelen binnen éénzelfde gebouw of door een energiegemeenschap te vormen.
Bij persoon-aan-persoon verkoop deel je met een andere persoon, dit kan eender wie zijn (familie, vrienden, buren). Dit zijn alle vormen van energiedelen dat niet met jezelf is of niet in een gevormde energiegemeenschap. Daarnaast wordt er een vergoeding gevraagd voor de gedeelde stroom. De hoogte van die vergoeding kan je zelf bepalen en leg je onderling vast, maar kan ook 0 euro bedragen.
Wie kan meedoen aan energiedelen of persoon-aan-persoonverkoop?
De persoon-aan-persoon verkoop kan voorlopig maar tussen 2 partijen. Je kan je overtollige stroom op dit moment dus maar met 1 iemand anders delen. Alle betrokken partijen moeten een digitale meter hebben. Dus zowel degene die de overtollige stroom deelt, als de persoon die de stroom thuis ontvangt. De digitale meter is nodig om kwartierwaarden te kunnen registreren. Meetregime 3 moet ingesteld zijn op de digitale meter. Dit kan je eenvoudig aanvragen bij je huidige energieleverancier. Zij geven dit op hun beurt door aan netbeheerder Fluvius. Je energiewaarden worden per kwartier gedeeld met Fluvius. Enkel dan kan het energiedelen correct verrekend worden op je factuur.
Voorwaarden voor het verkopen van energie of energiedelen
Voorwaarde 1
Elke vorm van energiedelen wordt geregistreerd via ‘Mijn Fluvius’ onafhankelijk van de afspraak die je gemaakt hebt met de ontvanger, zelfs als de vergoeding 0 euro bedraagt.
Voorwaarde 2
Vorm een energiegemeenschap. Je kan een nieuwe energiegemeenschap eenvoudig aanvragen op Mijn Fluvius. Hier kan je kiezen of je met jezelf (bijvoorbeeld bij een tweede verblijf) of met een andere persoon (bijvoorbeeld familielid) energie wenst te delen. Vervolgens moet je de EAN-codes van alle betrokken partijen (ontvanger en deler) ingeven.
De ontvanger van energie zal aangeduid worden als ‘afname’ en de deler zal de rol ‘injectie’ toebedeeld krijgen. Achteraf zal elke partij dit nog moeten goedkeuren via ‘Mijn Fluvius’.(Ontdek op de website van de VREG hoe je dit doet. Je bent verplicht je energiegemeenschap aan te melden en kan dit doen via deze link.)
Voorwaarde 3
Bij het aanmelden bij ‘Mijn Fluvius’ kan je kiezen voor energiedelen of persoon-aan-persoonverkoop. Je kan alleen maar energiedelen met jezelf of in een gevormde energiegemeenschap en dit moet kosteloos zijn. Wil je wel een vergoeding krijgen? Dan doe je aan persoon-aan-persoonverkoop (peer-to-peer) en moet je andere regels volgen. Je moet je dan onder andere als peer-to-peer handelaar registreren via ‘Mijn Fluvius’.
Voorwaarde 4
Voor elke gemeenschap is een beheerder nodig. Dit mag gewoon een natuurlijk persoon zijn en mag ook tegelijkertijd de energiedeler zijn. De beheerder is verantwoordelijk voor het correct aanmelden van de gemeenschap via ‘Mijn Fluvius’. De beheerder van de energiegemeenschap meldt dit aan de energieleverancier, en dit voor elke deelnemer.
Voorwaarde 5
Je stelt je volledige injectie ter beschikking. Gebruikt de ontvanger niet alles wat je deelt? Dan injecteer je alsnog in het net en krijg je daar nog steeds je vergoeding voor (mits je een teruglevercontract hebt afgesloten). Heb je een thuisbatterij? Dan zal deze thuisbatterij eerst volledig volgeladen worden vooraleer er energie gedeeld wordt. Is er na het vullen van je thuisbatterij én het delen van de energie met bv. je buurman toch nog energie over? Dan injecteer je dit ook op het net en krijg je hiervoor een injectievergoeding.
Voorwaarde 6
Je moet nog altijd aangesloten zijn bij een energieleverancier. Zowel als energiedeler als ontvanger, moet je voor de momenten dat je toch energie van het net afneemt, een contract hebben bij een energieleverancier. Je kan beide bij verschillende energieleveranciers aangesloten zijn, dit hoeft niet dezelfde energieleverancier te zijn.
Zelf aan energiedelen doen?
Denk je, na het lezen van deze blog, dat energiedelen iets voor jou is? Voldoe je aan de voorwaarden? Neem dan contact op met je huidige energieleverancier. Hieronder nog enkele extra voorwaarden voor energiedelen die belangrijk kunnen zijn:
- Met exclusieve nachtmeters kan je niet aan energiedelen doen;
- Als ontvanger kan je nooit meer ontvangen dan wat je in dat kwartier van het net afnam;
- De uitgewisselde energie kan je bekijken via Mijn Fluvius;
- Er zijn energieleveranciers die een forfait aanrekenen per toegangspunt dat aan energiedelen doet. Dit wil zeggen dat jij een kost per jaar betaalt aan jouw energieleverancier. Op 9/3/2023 weten we dat de volgende energieleveranciers hiervoor een kost aanrekenen: Luminus, Mega, Octa+, Dats24 en Eneco. Als jij bijvoorbeeld klant bent bij Luminus, zal je op jouw energiefactuur een kost terugvinden voor het energiedelen. Deel je energie met je zoon en is hij klant bij één van eerder vernoemde leveranciers? Dan zal ook hij een kost aangerekend krijgen. Hoeveel die kost bedraagt, verschilt per energieleverancier. Je kan deze exacte kost opvragen bij je energieleverancier zelf.
Nog meer weten? Lees zeker ook het protocol rond energiedelen en persoon-aan-persoon verkoop van Fluvius. De VREG lanceerde ook een dashboard over energiedelen, ontdek het hier. Lees enkele veelgestelde vragen op de website van Fluvius.