Skip to main content

Zodra je zonnepanelen hebt, wordt zelfconsumptie belangrijk. Wat houdt zelfconsumptie in en hoe kan je je zelfconsumptie verhogen? We geven je enkele tips!

Wat is zelfconsumptie?

Zelfconsumptie is het verbruik van energie die je niet van het elektriciteitsnet haalt maar rechtstreeks van de zonnepanelen op je eigen dak. Alle energie die jouw zonnepanelen opwekken en die jij meteen in huis verbruikt, noemen we zelfconsumptie.

Waarom is zelfconsumptie belangrijk voor zonnepanelen-eigenaars?

Voor elke zonnepaneleneigenaar is het financieel voordelig zo veel mogelijk gebruik te maken van zelf opgewekte zonne-energie. Met de invoering van de digitale meter is het nog belangrijker de geproduceerde energie onmiddellijk te verbruiken: de nettarieven worden voor nieuwe zonnepanelen-eigenaars immers berekend worden op basis van de reële stroomafname.

“Je zelfconsumptie beïnvloedt je injectie en afname van elektriciteit, en dus ook je energiefactuur.”

Lees ook: Tariefsysteem zonnepanelen: wat betekent het voor jou?

Hoe meteen je zelfconsumptie verhogen?

Er zijn verschillende manieren om je zelfconsumptie te verhogen. Volgens de Vlaamse overheid is de zelfconsumptie in Vlaanderen gemiddeld 27%. Dit kan eenvoudig opgetrokken worden naar 35% door kleine aanpassingen in je verbruik, zonder bijkomende investeringen. Alle kleintjes helpen:

  • Verbruik zo veel mogelijk overdag

Op het moment dat de zon schijnt, verbruik je rechtstreeks de energie van jouw zonnepanelensysteem. Het is beter om huishoudapparaten vooral overdag te gebruiken. Denk maar aan een wasmachine, droogkast en afwasmachine. Heb je een digitale meter? Via mijn.fluvius.be kan je de verbuiksgegevens van jouw digitale meter aflezen. Dat kan je helpen om je verbruikspatroon beter in te schatten.

  • Maak gebruik van de uitstelfunctie

Ben je overdag niet thuis? Gebruik dan de uitstelfunctie van je apparaten. Veel huishoudapparaten hebben tegenwoordig zo’n functie. Hierdoor kan je, zelfs als je niet thuis bent, overdag verbruiken.

Tips om je zelfconsumptie verder te verhogen met slimme investeringen

Wil je graag een investering doen om je zelfconsumptie te verhogen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Thuisbatterij

Maak gebruik van een thuisbatterij. Het aantal kWh dat je te veel opwekt en niet meteen in huis verbruikt, kan je opslaan op je batterij en nadien verbruiken in huis. Bij de batterij zal je eerst altijd verbruiken wat hier werd opgeslagen, pas als de batterij leeg is, haal je de elektriciteit van het net. De batterij is in 2021 populair geworden in België door het wegvallen van de terugdraaiende teller. Er werden 30 keer zo veel batterijen geïnstalleerd als in 2020. Via de groepsaankoop ben je steeds zeker van een batterij aan een scherpe prijs: je kan vrijblijvend inschrijven.

  • Home energy management systemen

Onze woningen zullen slimmer worden in de toekomst. Zo kan je applicaties en toestellen verbinden met jouw digitale meter. Die helpen je om op het juiste moment te verbruiken door rekening te houden met de hoeveelheid elektriciteit die wordt geproduceerd. Wil je meer weten over zo’n Home energy management systemen? Bekijk dan de website maakjemeterslim.

  • Slimme boiler of warmtepomp

Door energie op te slaan via een slimme boiler of warmtepomp. Deze toestellen zullen bijvoorbeeld water verwarmen wanneer er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan er wordt verbruikt in het huishouden. Het warme water wordt opgeslagen in het geïsoleerde buffervat, zodat je ook ’s avonds warm water kan gebruiken.

  • Elektrische wagen

Denk je aan een elektrische wagen? Door een laadpaal te installeren, kan je deze ook als batterij gebruiken. Wanneer je zonnepanelen meer produceren dan je in het huishouden verbruikt, zal de overige elektriciteit naar je wagen worden gestuurd. In de toekomst zou het mogelijk zijn om ook de batterij van je wagen te ontladen en deze elektriciteit te gebruiken in je huishouden.

Hoeveel invloed heeft zelfconsumptie op mijn energiefactuur? Een voorbeeld: Stel: je verbruikt op jaarbasis 4.000 kWh. Je hebt een zonnepanelensysteem dat 3.800 kWh per jaar opwekt. Als je geen zonnepanelen zou hebben, betaal je een totaal van 1.015 euro op je energiefactuur. Met zonnepanelen bespaar je op jouw energiefactuur. Afhankelijk van je zelfconsumptie, is deze besparing nog groter:

  • Met een gemiddelde zelfconsumptie van 27% betaal je ongeveer 700 euro op de energiefactuur. Tegenover de energiefactuur zonder zonnepanelen bespaar je 315 euro per jaar.
  • Door kleine aanpassingen in het verbruik kan je eenvoudig de zelfconsumptie verhogen naar 35%. De totaalfactuur bedraagt dan nog 650 euro. Hiermee bespaar je 365 euro per jaar.
  • Je kan er ook voor kiezen te investeren in een thuisbatterij. Zo verhoogt je zelfconsumptie tot 70%. De energiefactuur bedraagt dan nog 425 euro op jaarbasis. Zo bespaar je elk jaar 590 euro.
Zelfconsumptie Totaalfactuur (/jaar) Besparing (/jaar)
Geen zonnepanelen 1.015 euro 0 euro
27% 700 euro 315 euro
35% 650 euro 365 euro
70% 425 euro 590 euro
Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Via onze groepsaankopen zonnepanelen kan je ook kiezen voor zonnepanelen aan een scherpe prijs. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Op basis van je gegevens krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.