Ik heb nog een analoge meter, is een thuisbatterij slim?

 

Zolang je nog een analoge meter hebt, draait je meter voor-en achteruit. Je gebruikt het net dus als een batterij. Wekken je zonnepanelen meer op dan je verbruikt in huis? Dan zet je deze aantal kWh op het net en draait je teller terug. Verbruik je meer dan je zonnepanelen opwekken? Dan neem je die aantal kWh af van het net en draait je teller terug naar voor. 

 

Zo lang je nog een analoge meter hebt staan, is een thuisbatterij toevoegen aan je installatie nog niet nuttig. Wil dit dan zeggen dat de groepsaankoop thuisbatterij niets voor jou is? Nee, dat zeker niet :-). We leggen je graag uit waarom  deze groepsaankoop ook voor jou interessant is!

 

Terugdraaiende teller afgeschaft

Begin 2021 besliste het grondwettelijk hof om de terugdraaiende teller af te schaffen. Iedereen met zonnepanelen en een digitale meter komen dus onder de nieuwe tariefstructuur terecht. Hierbij is het belangrijk om zo veel mogelijk van je zelf opgewekte elektriciteit in huis te verbruiken en niet terug op het net te zetten. Een thuisbatterij maakt het makkelijker om die zelfconsumptie omhoog te krijgen.

 

Niet 1 maar 2 premies

Toegegeven, de aankoop van een thuisbatterij is een investering. Je betaalt ongeveer 3.800 euro voor een standaard batterij. De overheid geeft een premie uit om deze aankoop interessanter te maken. 

Enerzijds is er de premie op de aankoop van de batterij zelf. Deze eenmalige investeringspremie wordt berekend op de grootte van je batterij. Meer weten over deze premie? Lees deze blog

Als je nog een analoge meter hebt, komt hier de retroactieve investeringspremie bovenop. De Vlaamse Overheid heeft deze premie ingevoerd om eigenaars van een analoge meter te motiveren over te stappen naar een digitale meter 

 

Welke voorwaarden gelden er? 

  • Je zonnepanelen moeten geïnstalleerd zijn voor 1 januari 2021. Er zal gekeken worden naar de datum van AREI-keuring. Valt deze voor 1 januari 2021, dan heb je recht op de premie. 
  • Je digitale meter moet na 20 juli 2021 geïnstalleerd zijn.

 

Waarom zou ik een thuisbatterij kopen?

Net omdat je op dit moment de retroactieve investeringspremie nog kan aanvragen, worden nu overstappen van een analoge meter naar een digitale meter met een thuisbatterij interessanter. Aan de hand van een rekenvoorbeeld leggen we je het uit.

 

Stel: Jan en Julie wonen met hun 2 kinderen in Antwerpen. Zij hebben een huis en kochten in 2018 14 panelen van 280 Wp. 

Via de groepsaankoop in Antwerpen kan Jan kiezen voor een batterij van 5,3 kWh. Voor het volledige pakket wordt een prijs van 4.472 euro gevraagd. Als Jan in 2022 de thuisbatterij aankoopt, heeft zij recht op de premie van de thuisbatterij en de retroactieve investeringspremie.

Premie thuisbatterij = 763 euro 

Retroactieve investeringspremie = 1.185,6 euro

retroactieve investeringspremie

In 2022 kiezen Jan en Julie voor een digitale meter. In de kolommen kijken ze dus naar in 2022. Hun zonnepanelen werden geïnstalleerd in 2018, dus daar moeten ze in de rijen naar kijken. Zo komen zij bij €304 per kWp. Hoe bereken je nu deze kWp? Dan kijk je naar het aantal Wp per paneel. Bij Jan en Julie is dit 280 Wp per paneel, maal 14 is 3.920 Wp ofwel 3,9 kWp. Het totale premiebedrag is dus 3,9 kWp X €304 = 1.185,6 euro

Als we ervan uitgaan dat Jan en Julie beide premies krijgen, betalen zij uiteindelijk nog maar 2.523 euro zelf voor de investering in hun eigen thuisbatterij.

Het kan dus zeker de moeite zijn om al vroeger over te stappen naar een digitale meter en meteen te kiezen voor een thuisbatterij. Benieuwd hoe het voor jouw situatie is? Reken het gerust even uit en contacteer ons bij twijfels.

Interesse in een thuisbatterij? Schrijf je dan nu volledig gratis en vrijblijvend in voor de groepsaankoop thuisbatterijen van iChoosr! 

Lees ook deze berichten:

Steunmaatregelen als hulp voor het betalen van je energiefactuur
08-08-2022 • Categorie: Algemeen

In het afgelopen jaar zijn er verschillende federale steunmaatregelen bekendgemaakt om consumenten te helpen bij het betalen van hun energiefactuur. Op welke maatregelen jij recht hebt, ontdek je hier.

Ik heb nog een analoge meter, is een thuisbatterij slim?
08-08-2022 • Categorie: Algemeen

Zolang je nog een analoge meter hebt, draait je meter voor-en achteruit. Je gebruikt het net dus als een batterij. Wil dit dan zeggen dat de groepsaankoop thuisbatterij niets voor jou is? Nee, dat zeker niet :-). We leggen je graag uit waarom  deze groepsaankoop ook voor jou interessant is!