En wat met het capaciteitstarief ?

 

In 2023 maakte het capaciteitstarief haar intrede op onze energiefactuur. Wat is het capaciteitstarief en hoeveel betaal je hiervoor? Een woordje uitleg. 

 

Het capaciteitstarief: je betaalt meer als je veel stroom tegelijkertijd verbruikt

Het capaciteitstarief valt onder de distributienettarieven. Dit zijn de kosten die je betaalt aan je netbeheerder om stroom tot bij je thuis te krijgen. 

Vroeger werden je nettarieven zo goed als volledig berekend op basis van de hoeveelheid stroom die je verbruikte: hoe meer je verbruikt, hoe hoger deze kosten. Vanaf 2023 betaal je via het capaciteitstarief voor een stukje van de factuur ook voor de hoeveelheid stroom die je tegelijkertijd verbruikt. Dat noemen ze het piekvermogen. 

 

Je totale afname én je piekvermogen bepalen je nettarieven

Ongeveer 7 procent van je totale energiefactuur wordt vanaf nu berekend aan de hand van het capaciteitstarief.

Voor de berekening van je nettarieven  wordt er niet enkel naar het aantal verbruikte kWh wordt gekeken, maar ook naar je piekvermogen (kW). Je totale distributienetkost wordt dan bepaald door: 

  • je totale stroomafname in kWh
  • hoe groot je gemiddelde maandpiek is in kW

 

Wanneer zorg je voor een piek in je verbruik? Als je bijvoorbeeld op hetzelfde  moment je wasmachine, droogkast en afwasmachine opzet. Je betaalt hier extra voor op je energiefactuur. Je spreidt je verbruik dus best zo goed mogelijk!

Het capaciteitstarief is op zich geen apart tarief, maar een nieuwe berekeningswijze die energiewaakhond VREG introduceert om Vlaamse gezinnen aan te moedigen hun verbruik over de dag te spreiden waardoor het elektriciteitsnet niet overbelast geraakt.

Wil je meer weten waarom het capaciteitstarief is ingevoerd? Lees dan ook onze volgende blog: “Het capaciteitstarief: de kunst van het spreiden”!

 

Hoeveel betaal je voor stroompieken? 

Bij de berekening van het capaciteitstarief wordt het gemiddelde genomen van je maandpieken van de afgelopen 12 maanden.

Je netbeheerder rekent je vervolgens een vaste vergoeding aan per kW piekvermogen van je maandpieken van de afgelopen 12 maanden. Gemiddeld bedraagt deze vaste vergoeding ongeveer 40 euro per kilowatt per jaar.

Bedraagt je gemiddelde maandpiek bijvoorbeeld 3,5 kW? Dan betaal je 140 euro per jaar. Let op: het bedrag van 40 euro is een gemiddelde. Dit bedrag verschilt van netbeheerder tot netbeheerder. 

 

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

De berekening van het capaciteitstarief verschilt indien je over een analoge of digitale meter beschikt.

Analoge meter

Wie nog een analoge meter heeft, betaalt een forfaitair bedrag dat overeenkomt met een gemiddelde maandpiek van 2,5 kW. Dit is tevens de minimumpiek die, ongeacht je verbruik, wordt toegepast. Het nettarief dat je als eigenaar van een analoge meter betaalt voor je afname per kWh van het net, ligt dan weer iets hoger.

Voor gezinnen die een analoge meter hebben (of die een digitale meter hebben en hun piekverbruik beperken tot 2,5 kW) betreft het een kost van ongeveer 100 euro per jaar of zo’n 8,5 euro per maand. 

Digitale meter

Met een digitale meter wordt je piekvermogen elk klokvast kwartier (bv. tussen 9u en 9u15) afgelezen. Het kwartier met de hoogste piek wordt gebruikt als je maandpiek. Laten we december als voorbeeld nemen. Je hebt elk kwartier in december een piekvermogen van 2 kW gehad. Op Kerstavond geef je een feest met veel verlichting, veelvuldig gebruik van de oven, een elektrisch vuurtje… Daardoor stijgt jouw piekvermogen op een gegeven kwartier tot 6 kW. Dan telt die 6 kW voor de maand december. 

Om een idee te krijgen van jouw maandpieken en piektarieven, kan je altijd jouw mijn.fluvius.be nakijken.

Sociaal tarief

Het capaciteitstarief is niet van toepassing voor wie recht heeft op het sociaal tarief. 

Wil je weten welke invloed de invoering van het capaciteitstarief heeft op jouw energiefactuur? Doe op de VREG-website een simulatie van je nettarieven. Wil je niet alleen besparen op je netkosten, maar ook op de leverkosten van je energiefactuur, kan je het best een voordelig energiecontract afsluiten.

Lees ook deze berichten:

Cijfers over groene energie in Vlaanderen: zijn we op de vooravond van een revolutie?
01-07-2023 • Categorie: Duurzaamheid

De groene stroomproductie in ons land groeit jaar na jaar. We loodsen je doorheen impressionante cijfers over groene energie. Op welke manier draag jij jouw steentje al bij?

Waarom (niet) kiezen voor groene stroom ?
01-07-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Bij een “groen” energiecontract zorgt je energieleverancier voor evenveel groene stroom als de hoeveelheid elektriciteit die jij verbruikt. Lees er hier meer over.

Hoe variabele en vaste energietarieven vergelijken met elkaar?
01-07-2023 • Categorie: Energie

Energietarieven correct vergelijken is een uitdaging! Met deze tips vergelijk je vaste tarieven en variabele tarieven, onderling en met elkaar.