En wat met het capaciteitstarief ?

Op 1 januari 2023 maakte het capaciteitstarief zijn intrede op onze energiefactuur. Wat is het capaciteitstarief en hoeveel betaal je hiervoor? Een woordje uitleg. 

 

Het capaciteitstarief. Een nieuw tarief? 

 

Belangrijk om te weten is dat het capaciteitstarief geen nieuw bijkomend tarief is, maar een nieuwe berekeningsmethode van een klein deel van je energiefactuur. Het capaciteitstarief valt onder de distributienettarieven: de kosten die je betaalt aan je netbeheerder om stroom tot bij je thuis te krijgen. Hiermee wordt o.a. het onderhoud van het net en van de straatverlichting mee gefinancierd. Deze netkosten worden mee in rekening gebracht op de factuur die je van je energieleverancier ontvangt. 

Vroeger werd je elektriciteitsfactuur zo goed als volledig verrekend op basis van de hoeveelheid stroom die je verbruikte: hoe meer je verbruikt, hoe hoger de kost. Vanaf dit jaar, betaal je voor een stukje van de factuur ook voor de hoeveelheid stroom die je tegelijkertijd verbruikt. Dat noemen ze het piekvermogen. 

Deze wijziging in de berekening wordt duidelijk als je je elektriciteitsverbruik vergelijkt met een waterleiding. Je betaalt voortaan niet enkel voor de hoeveelheid water die uit de kraan komt, maar ook voor de diameter van de kraan. Heb je bijvoorbeeld een regendouche, dan betaal je meer voor het water dat je gebruikt dan iemand met een spaardouchekop, die langer onder de douche staat maar evenveel water gebruikt. De hoeveelheid water die je tegelijk gebruikt, ligt namelijk hoger bij een regendouche dan bij een spaardouchekop. 

Ongeveer 7 procent van je energiefactuur wordt vanaf nu berekend op deze nieuwe manier. Er wordt niet enkel naar het totaal aantal verbruikte kWh wordt gekeken, maar ook naar je piekvermogen (kW). Je totale kost wordt dan bepaald door: 

  • je totale afname in kWh
  • én hoe vaak je het net belast en een piek veroorzaakt

Wanneer zorg je voor een piek in je verbruik? Als je bijvoorbeeld op hetzelfde  moment je wasmachine, droogkast en afwasmachine opzet. Je betaalt hier extra voor op je energiefactuur. Je spreidt je verbruik dus best zo goed mogelijk! 

 

Hoeveel betaal je onder dit tarief? 

 

Bij de berekening van het capaciteitstarief kijken ze naar je hoogste gemiddelde maandpiek (kW). Je netbeheerder rekent je vervolgens een vaste vergoeding aan per kW piekvermogen voor desbetreffende maand. Gemiddeld bedraagt deze vaste vergoeding ongeveer 40 euro per kW per jaar. Bedraagt je gemiddelde maandpiek bijvoorbeeld 3,5 kW dan betaal je 140 euro per jaar. 

Let op: het bedrag van 40 euro is een gemiddelde. Dit bedrag verschilt van netbeheerder tot netbeheerder. 

A. Analoge meter

Wie nog een analoge meter heeft, betaalt een forfaitair bedrag dat overeenkomt met een gemiddelde maandpiek van 2,5 kW. Dit is tevens de minimumpiek die, ongeacht je verbruik, wordt toegepast. 

Voor gezinnen die een analoge meter hebben, of die een digitale meter hebben en hun piekverbruik beperken tot 2,5 kW, betreft het een kost van ongeveer 100 euro per jaar of zo’n 8,5 euro per maand. 

B. Digitale meter

Met een digitale meter wordt je piekvermogen elk klokvast kwartier (bv. tussen 9u en 9u15) afgelezen. Het kwartier met de hoogste piek wordt gebruikt als je maandpiek. Laten we december als voorbeeld nemen. Je hebt elk kwartier in december een piekvermogen van 2 kW gehad. Op Kerstavond geef je een feest met veel verlichting, veelvuldig gebruik van de oven, een elektrisch vuurtje… Daardoor stijgt jouw piekvermogen op een gegeven kwartier tot 6 kW. Dan telt die 6 kW voor de maand december. 

Om een idee te krijgen van jouw maandpieken en piektarieven, kan je altijd jouw mijn.fluvius.be nakijken.

C. Sociaal tarief

Het capaciteitstarief is niet van toepassing voor wie recht heeft op het sociaal tarief. 

 

Wil je ook weten waarom het capaciteitstarief is ingevoerd? Lees dan ook onze volgende blog!

Heb je intussen al vragen? Neem dan zeker contact op.

Lees ook deze berichten:

Misverstanden rond een thuisbatterij: deel II
01-03-2023 • Categorie: Algemeen

Ondanks de populariteit van thuisbatterijen zijn er helaas nog heel wat misvattingen over hoe ze werken en wat ze kunnen. In deze blog bespreken we de 10 meest voorkomende uitspraken en weerleggen we ze even voor jou.

Misverstanden rond een thuisbatterij: deel I
01-03-2023 • Categorie: Algemeen

Ondanks de populariteit van thuisbatterijen zijn er helaas nog heel wat misvattingen over hoe ze werken en wat ze kunnen. In deze blog bespreken we de 10 meest voorkomende uitspraken en weerleggen we ze even voor jou.

Waarom meedoen aan de energietransitie ook voor jou de moeite is
01-03-2023 • Categorie: Algemeen

Meedoen aan de energietransitie helpt om comfortabler te leven, onafhankelijk te zijn van de energiemarkt en je spaargaargeld te investeren. Wat je motiviatie ook is. Het is sowieso een goed idee om hieraan deel te nemen.