Van distributienettarief naar capaciteitstarief

 

Vanaf 2022 gebeurt er een aanpassing op je energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Wat zijn distributienettarieven?

 

Het distributienettarief is de kost die je betaalt om elektriciteit tot bij je thuis te krijgen. In deze kosten zitten de netkosten (bv. het aanleggen en onderhoud van kabels), openbaredienstverplichtingen (bv. de straatverlichting), transmissiekosten (kosten die de netbeheerder aan Elia betaalt) en toeslagen. Je energiefactuur bestaat ongeveer 57% uit distributiekosten. 

Momenteel betaal je deze kosten op basis van de afgenomen kWh. Met de overgang van het distributienettarief naar  het capaciteitstarief in 2022 zal het stukje netkosten anders aangerekend worden.

 

Het capaciteitstarief, niet echt een tarief.

 

Het capaciteitstarief is geen ‘extra tarief’ maar een manier waarop je nettarieven, worden berekend, 

Momenteel betaal je voor het gebruik van het elektriciteitsnet een kost die gebaseerd is op je totale afname, uitgedrukt in kWh (kilowatt uur). Hoe meer elektriciteit je afneemt van het elektriciteitsnet, hoe hoger je kost.

In de loop van 2022 zal iedere verbruiker in Vlaanderen het capaciteitstarief aangerekend krijgen. Voor de nettarieven op je energiefactuur betaal je dan niet enkel voor het totaal aantal verbruikte kWh, maar ook voor het piekvermogen (kW) dat van het net gevraagd wordt. Jouw totale kost wordt dan bepaald door:

  • je totale afname in kWh
  • én hoe vaak je het net belast en een piek veroorzaakt

Wanneer zorg je voor een piek in je verbruik? Als je bijvoorbeeld op hetzelfde  moment je wasmachine, droogkast en afwasmachine opzet, zal je een grote piek veroorzaken. Je zal hier extra voor betalen op je energiefactuur. Je spreidt je verbruik best zo goed mogelijk!

 

De berekening van het capaciteitstarief.

 

Het capaciteitstarief wordt berekend aan de hand van je hoogste gemiddelde maandpiek (kW). Fluvius zal hiervoor kijken naar de gemiddelde maandpieken van de laatste 12 maanden. Je netbeheerder rekent dan een vaste vergoeding aan per kW (kilowatt) piekvermogen in de maand. Heb je een maandpiek van 3,5 kW, dan wordt de vaste vergoeding hiermee vermenigvuldigd. 

Wat is mijn maandpiek? Elk klokvast kwartier (bv tussen 9u en 9u15) wordt jouw piekvermogen afgelezen. Het kwartier met de hoogste piek wordt gebruikt als je maandpiek. Laten we december als voorbeeld nemen. Je hebt elk kwartier in december een piekvermogen van 2 kW gehad. Op Kerstavond geef je een feest met veel verlichting, veelvuldig gebruik van de oven, een elektrisch vuurtje, …  waardoor jouw piekvermogen op een gegeven kwartier stijgt tot 6 kW. Dan telt die 6 kW voor de maand december.

Om na te gaan wat jouw gemiddelde maandpiek is, kan je terecht op mijn.fluvius.be. Heb je nog een analoge meter, dan wordt er een gemiddelde maandpiek van 2,5 kW genomen. Dit is ook de minimumpiek die, ongeacht je verbruik, wordt toegepast.

 

Wat betekent dit voor jou?

 

Volgens de VREG zal de impact voor de meeste gezinnen klein zijn. Afhankelijk van je verbruikspatroon zal je energiefactuur licht stijgen of dalen. Voor de meeste gezinnen wordt er een lichte daling ingeschat.

Hieronder maken we een inschatting voor een gezin met en zonder zonnepanelen. Je kan hier zien wat de invloed zou zijn op je energiefactuur na de invoering van het capaciteitstarief.

 

 

Waarom het capaciteitstarief?

 

Het gebruik van het elektriciteitsnet in Vlaanderen zal in de toekomst stevig veranderen. Het gebruik van bijvoorbeeld elektrische voertuigen, warmtepompen, zonnepanelen en windmolens zorgen ervoor dat het elektriciteitsnet blootgesteld is aan meer en grotere piekbelastingen. 

In Vlaanderen bezitten we één van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van Europa. Het gebeurt slechts zelden dat de stroom onverwachts uitvalt. Om dit te behouden en betaalbaar te houden, moeten er investeringen gebeuren in het elektriciteitsnet. Zo voorkomen we piekbelastingen en de daarbij hoge investeringen. 

Elektriciteitsnetten zijn voorzien op een bepaalde netcapaciteit. Onafhankelijk of je hiervan gebruik maakt, zijn de kosten wel gemaakt door de netbeheerder. Het is hoe je het net belast en niet per se de hoeveelheid dat je verbruikt, dat deze kosten bepalen. Met het capaciteitstarief wilt de netbeheerder je dus bewuster maken van deze kosten.

Een capaciteitstarief is niets nieuw in Europa. Spanje, Italië en Nederland hebben ook op capaciteitsgebaseerde tarieven.

 

Met de groepsaankoop energie ben je zeker van een goede prijs per kwh ook met het capacteitstarief. Is een energiecontract via de groepsaankoop energie interessant voor jou? Ontdek het zelf. Je inschrijven voor de groepsaankoop is gratis en vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk aanbod en ziet meteen hoeveel je kan besparen. Daarna beslis je zelf of je het voorstel aanvaardt. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

Lees ook deze berichten:

Wat is de energietransitie?
10-06-2021 • Categorie: Energie

De meestgestelde vragen over de groepsaankoop thuisbatterij
10-06-2021 • Categorie: Acties

Twijfel jij nog over de aankoop van een thuisbatterij? Bekijk hier de meest gestelde vragen die aan bod komen tijdens het webinar over de groepsaankoop. Zo kan jij een goed geïnformeerde beslissing nemen.