Dynamische energiecontracten

 

Heb je een digitale meter? Dan kan je vanaf nu ook kiezen voor een dynamisch energiecontract. Wat is een dynamisch energiecontract? Dat leggen we je hieronder uit!

 

Wat is een dynamisch energiecontract?

 

Op de huidige energiemarkt heb je de keuze tussen 2 type energiecontracten. Je kan kiezen voor een vast contract waarbij je dezelfde kWh-prijs betaalt gedurende de looptijd van je energiecontract. Of je kan kiezen voor een variabel contract waarbij de kWh-prijs maandelijks of driemaandelijks wordt herberekend. Welk van deze twee energiecontracten voor jou voordeliger is, kan je hier hier bekijken.

Sinds 2021 kan je naast deze types ook kiezen voor een dynamisch energiecontract. Bij dit type contract wordt je kWh-prijs om het uur berekend. Welke prijs je aangerekend krijgt, is afhankelijk van de prijzen op de beurs waarop je leverancier energie koopt voor de dag nadien. 

Dit type contract is enkel beschikbaar voor eigenaars van een digitale meter. Waarom? Wanneer je een digitale meter hebt, worden je verbruiken door Fluvius per kwartier geregistreerd. Dit is niet mogelijk bij een analoge meter.

 

Is een dynamisch energiecontract interessant?

 

Dat hangt ervan af. Ben je bereid om actief bezig te zijn met je energieverbruik? Dan is een dynamisch contract een goed idee.

Een dynamisch energiecontract volgt de groothandelsprijzen op de energiemarkten. Staan de prijzen hoog, dan zal je leverancier je meer aanrekenen voor elke kW die je verbruikt en staan de prijzen laag, zal je leverancier minder aanrekenen. 

Een digitale meter geeft je meer inzicht in je verbruik. Als je jouw verbruik hierop afstemt en dus minder verbruikt wanneer de prijzen hoog staan en meer verbruikt wanneer de prijzen laag staan, kan je jouw energiekost verlagen. De prijzen worden een dag op voorhand bepaald, zo kan je jouw verbruik hierop afstemmen. Op deze manier ga je bewuster om met energie en kan je je verbruik bijsturen. Dat is goed voor je factuur en het klimaat.

Heb je zonnepanelen? Dan is een dynamisch energiecontract interessant in combinatie met een thuisbatterij. Een thuisbatterij slaat de elektriciteit op die wordt opgewekt door jouw zonnepanelen systeem in plaats van deze terug te sturen naar het net. Zo kan je jouw zonne-energie gebruiken wanneer de prijzen hoog staan. Meer informatie over thuisbatterijen vind je hier.

 

Heb je toch niet zo’n zin om je verbruik constant op te volgen? Kies dan voor een contract met een gunstig vast tarief, zoals bij onze groepsaankoop energie. Wist je dat je bij een  groepsaankoop gemiddeld 200 euro kan besparen op je energiefactuur. Dat laat je toch niet liggen? Doe mee met de groepsaankoop energie van iChoosr.

Lees ook deze berichten:

Energiemarkt in beweging
12-07-2021 • Categorie: Algemeen

De energiemarkt is continu in beweging. Dit zorgt ervoor dat de prijzen dalen en stijgen. Welke factoren hebben een invloed op de prijzen en wat kan jij hieraan doen? We leggen het je graag hieronder uit.

Dynamische energiecontracten
12-07-2021 • Categorie: Algemeen

Heb je een digitale meter? Dan kan je vanaf nu ook kiezen voor een dynamisch energiecontract. Wat is een dynamisch energiecontract? Dat leggen we je hieronder uit!

Enkele tips van het iChoosr-team om je elektriciteitsverbruik te verminderen
12-07-2021 • Categorie: Algemeen

We zijn met z’n allen erg goed bezig om ons verbruik te verminderen. Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt nu ongeveer 3470 kWh elektriciteit per jaar*. Dat is ongeveer een vijfde minder dan in 2009. Een mooie vooruitgang maar, het kan nog beter! Het iChoosr-team geeft je enkele tips.