Enkele tips van het iChoosr-team om je elektriciteitsverbruik te verminderen

 

We zijn met z’n allen erg goed bezig om ons energieverbruik te verminderen. Een gemiddeld Vlaams gezin verbruikt nu ongeveer 3470 kWh elektriciteit per jaar*. Dat is ongeveer een vijfde minder dan in 2009. Een mooie vooruitgang maar, het kan nog beter! Het iChoosr-team geeft je enkele tips.

 

1. Kies voor echte groene stroom

Zonne-energie van je eigen dak is een slimme zet. Het is ongetwijfeld de goedkoopste vorm van elektriciteitsopwekking. Wil je weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen? En wil je de gemiddelde kostprijs en de terugverdientijd van je installatie kennen?

Lees dan deze blog over waarom zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn. 

 

2. Kies voor led verlichting

Wist je dat een gemiddelde woning 40 lampen telt? Als je die allemaal tegelijk vervangt door Led dan telt de besparing op je energiefactuur flink door! Je verdient dan ook je investering in Led-verlichting snel terug.

Voor een relatief klein bedrag (gem. 200 euro) vervang je al je gloei- en halogeenlampen. Deze investering verdien je in 1 tot 3 jaar terug omdat led lampen tot 90 procent zuiniger zijn.

 

3. Kies voor zuinige apparaten

Kies voor apparaten met een laag energieverbruik. Voorlopig kan je deze herkennen aan energielabel A.

Oude vriezers, koelkasten en wasdrogers (ouder dan 10-15 jaar) kan je best recycleren en niet weggeven want ze verbruiken teveel. 

Vermijd onnodig sluipverbruik. Wist je dat dit kan oplopen tot 10 procent van je elektriciteitsverbruik? Lampjes, tijdsaanduidingen enzovoort verbruiken continu stroom zolang het apparaat niet volledig uitgeschakeld is.

 

4. Eenvoudige doe-het-zelf tips

Wij geven je nog enkele tips die je makkelijk kan toepassen zonder veel gedoe : 

  • Zet een wasmachine op enkel wanneer de trommel vol is.
  • Was zo veel mogelijk op 30 graden. Je wasmachine verbruikt meer om warmte te creëren en zal daarom meer verbruiken als je op 40 en 60 graden wast. 
  • Gebruik voor je wasmachine en vaatwasser de eco-stand. Zo verbruik je minder.
  • Ontdooi regelmatig je diepvriezer. Zelfs als er maar een laag van 2 mm ijs aanwezig is, verbruik je al 10% meer.
  • Ontdooit je iets vanuit je diepvriezer? Dan kan je dit in de koelkast doen. De koude van het bevroren product geeft koude af aan je koelkast. De koelkast moet dit op zijn beurt dan weer niet zelf produceren en zo verbruik je minder stroom.
  • Zet de televisie én de decoder uit wanneer er niemand kijkt. 
  • Als je water aan de kook brengt, zet dan steeds een deksel op je pot. Gebruik je een waterkoker? Kook dan enkel het water dat je nodig hebt en vul de koker niet volledig. 
  • Verwijder alle stofdeeltjes van je droogkast. Je droogkast verbruikt meer energie wanneer je stoffilter niet is leeggemaakt omdat het dan meer moeite heeft om de warme lucht weg te blazen. 
  • Voorverwarmen van de oven is niet altijd nodig en zo verkort je de duur van je ovengebruik. Om energiezuinig te bakken (of wanneer je vergeten bent de oven voor te verwarmen), kan je afbakbroodjes, lasagnes en ovenschotels direct in een niet voorverwarmde oven bakken.
  • Laat stekkers van opladers (bv voor je telefoon) niet in het stopcontact steken als je ze niet gebruikt.

 

Met deze tips van het iChoosr-team zal je energieverbruik verminderen, maar voor wat je toch nog verbruikt kan je ook steeds een voordelig energiecontract via de groepsaankoop afsluiten. Meer informatie vind je hier

 

*bron : Tien klimaatacties die werken – Pieter Boussemaere

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
02-10-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
02-10-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
02-10-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.