Waarom meedoen aan de energietransitie ook voor jou de moeite is

De wereld verandert snel en één van de belangrijkste evoluties is de overgang naar hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie. Iedereen heeft een andere reden om mee te doen aan de energietransitie. Welke je motivatie ook is, op termijn wint iedereen erbij.

In deze blog lees je hoe meedoen aan de energietransitie je helpt om onafhankelijk te worden van de energiemarkt, je spaargeld slim te investeren en je leven comfortabeler te maken.

 

Onafhankelijker worden

Meedoen aan de energietransitie helpt je onafhankelijker te worden van de schommelingen op de energiemarkt. Met je zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op en moet je minder stroom afnemen van je energieleverancier. Voeg je ook nog een thuisbatterij toe aan je zonnepaneleninstallatie? Dan kan je ook wanneer de zon niet schijnt, gebruikmaken van de opgeslagen energie. Je zorgt er met andere woorden voor dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet én je krijgt meer grip op je energieverbruik en -kosten.

Ben je overtuigd om zelf stappen te ondernemen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat voor zonnepanelen. Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via een thuisbatterij.

 

Doe slimme dingen met je spaargeld

Wil je vooral slimme investeringen doen met je spaargeld? Ook dan is meedoen aan de energietransitie een interessante piste. Duurzame energiesystemen worden steeds betaalbaarder, waardoor je initiële investering vaak binnen enkele jaren is terugverdiend. 

Kleine of grote investeringen – van LED-verlichting tot een zonneboiler of een  warmtepomp – renderen dubbel. Je bespaart vanaf dag 1 op je energiefactuur en op termijn maak je technisch gezien pure winst. Hiermee kan je dan weer sparen voor je volgende duurzame investering. 

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 5 tot 8 jaar. Stijgen de energieprijzen? Dan wordt dat uiteraard nog korter.

Lees ook: “Deze factoren bepalen de terugverdientijd van je zonnepanelen“.

Toegeven, de terugverdientijd van sommige grote energetische maatregelen is vaak nog wat langer. Maar ook de waarde van je huis stijgt door een betere EPC score.

 

Maak je leven comfortabeler

Een voordeel van meedoen aan de energietransitie is dat het je leven comfortabeler maakt. Door energetische maatregelen door te voeren in je woning, zoals hoogrendementsbeglazing of dakisolatie, verhoog je je woon- en leefcomfort. 

Je woning blijft koeler in de zomer en de warmte blijft langer binnen in de wintermaanden. Hiermee verhoog je je comfort, heb je minder stookkosten en beperk je je energie-uitgaven. Win-win-win. 

 

Wat motiveert jou het meest om deel te nemen aan de energietransitie? 

Uit onderzoek blijkt dat mensen door individuele drijfveren sneller in actie komen dan door ecologische overwegingen. Welke je motivatie ook is, bijdragen aan de energietransitie is voor iedereen toegankelijk. Door energetische maatregelen te installeren, word je onafhankelijker van het net, ga je slim om met je spaargeld en maak je je eigen leven aangenamer. 

 

Interesse om deel te nemen aan de energietransitie? Raadpleeg een ​​professional om te bepalen welke duurzame energiesystemen het beste zijn voor jouw huis en levensstijl.

 

Heb je nog vragen? Neem dan zeker contact op.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
16-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
16-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
16-05-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.