Waarom meedoen aan de energietransitie ook voor jou de moeite is

De wereld verandert snel en één van de belangrijkste evoluties is de overgang naar hernieuwbare energiebronnen.  Iedereen heeft een andere  reden om bij te dragen aan de energietransitie. Welke je motivatie ook is, op termijn wint iedereen erbij.

In deze blog lees je  hoe meedoen aan de energietransitie je helpt om je leven comfortabeler te maken, onafhankelijk te worden van de energiemarkt en  je spaargeld slim te investeren.

 

Maak je leven comfortabeler

Een voordeel van meedoen aan de energietransitie is dat het je leven comfortabeler maakt. Door energetische maatregelen door te voeren  in je woning, zoals hoogrendementsbeglazing of dakisolatie, verhoog je je woon- en leefcomfort. 

Je woning blijft koeler in de zomer, en de warmte blijft langer binnen in de wintermaanden. Hiermee verhoog je je comfort, heb je minder stookkosten en beperk je je energie-uitgaven. Win-win-win. 

 

Onafhankelijker worden

Meedoen aan de energietransitie helpt je ook onafhankelijker te worden van de schommelingen op de energiemarkt. Met je zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op en moet je minder stroom afnemen van je energieleverancier.  Voeg je ook nog een thuisbatterij toe aan je zonnepaneleninstallatie? Dan kan je ook wanneer de zon niet schijnt, gebruikmaken van de opgeslagen energie.

Je zorgt er met andere woorden voor dat je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet én je krijgt meer grip op je energieverbruik en -kosten.

 

Doe slimme dingen met je spaargeld

Wil je vooral slimme investeringen doen met je spaargeld? Ook dan is meedoen aan de energietransitie een interessante piste. Duurzame energiesystemen worden steeds betaalbaarder, waardoor je initiële investering vaak binnen enkele jaren is terugverdiend. 

Kleine of grote investeringen – van LED-verlichting tot een zonneboiler of een  warmtepomp – renderen dubbel. Je bespaart vanaf dag 1 op je energiefactuur en op termijn maak je technisch gezien pure winst. Hiermee kan je dan weer sparen voor je volgende duurzame investering. 

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is ongeveer 5 tot 8 jaar. Stijgen de energieprijzen verder door? Dan wordt dat uiteraard nog korter. Toegeven, de terugverdientijd van sommige grote energetische maatregelen is vaak nog wat langer. Maar ook de waarde van je huis stijgt door een betere EPC score.

 

Wat motiveert jou het meest om  deel te nemen aan de energietransitie? 

Uit onderzoek blijkt dat mensen door individuele drijfveren sneller in actie komen dan door ecologische overwegingen. Welke je motivatie ook is, bijdragen aan de energietransitie is voor iedereen toegankelijk.  Door energetische maatregelen te installeren, maak je je eigen leven aangenamer, word je onafhankelijker van het net en ga je slim om met je spaargeld. 

 

Interesse om deel te nemen aan de energietransitie? Raadpleeg een ​​professional om te bepalen welke duurzame energiesystemen het beste zijn voor jouw huis en levensstijl.

Heb je nog vragen? Neem dan zeker contact op.

Lees ook deze berichten:

Misverstanden rond een thuisbatterij: deel II
16-03-2023 • Categorie: Algemeen

Ondanks de populariteit van thuisbatterijen zijn er helaas nog heel wat misvattingen over hoe ze werken en wat ze kunnen. In deze blog bespreken we de 10 meest voorkomende uitspraken en weerleggen we ze even voor jou.

Misverstanden rond een thuisbatterij: deel I
16-03-2023 • Categorie: Algemeen

Ondanks de populariteit van thuisbatterijen zijn er helaas nog heel wat misvattingen over hoe ze werken en wat ze kunnen. In deze blog bespreken we de 10 meest voorkomende uitspraken en weerleggen we ze even voor jou.

Waarom meedoen aan de energietransitie ook voor jou de moeite is
16-03-2023 • Categorie: Algemeen

Meedoen aan de energietransitie helpt om comfortabler te leven, onafhankelijk te zijn van de energiemarkt en je spaargaargeld te investeren. Wat je motiviatie ook is. Het is sowieso een goed idee om hieraan deel te nemen.