Het capaciteitstarief: de kunst van het spreiden

Op 1 januari 2023 maakte het capaciteitstarief zijn intrede op onze energiefactuur. Waarom wordt het ingevoerd en waarom is het belangrijk om pieken te vermijden? Een woordje uitleg. 

 

Waarom is het capaciteitstarief ingevoerd?

 

De invoering van het capaciteitstarief heeft alles te maken met de energietransitie. Dit is de overstap naar een energiemarkt die minder vervuilend is én minder afhankelijk is van andere landen voor het opwekken van energie. In de energietransitie nemen we afstand van aardgas, diesel en benzine, en gaan we een toekomst tegemoet die meer en meer elektrisch is. Want elektriciteit wekken we makkelijker zelf op met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens.

Fluvius, de beheerder van het Vlaamse elektriciteitsnet, zal de komende jaren veel moeten investeren om het stroomnet voor te bereiden op dit intensiever elektriciteitsverbruik. Het elektriciteitsnet is immers standaard voorzien op een doorsnee verbruik. Neem je dus veel energie tegelijk af van het net, (over)belast je hiermee het net waardoor het sneller verslijt. 

Door onnodige pieken te vermijden houden we de kosten onder controle houden. Het capaciteitstarief draagt zo bij aan een :

  • Betaalbaar elektriciteitsnet zonder files. Wie het verbruik meer spreidt, betaalt minder. 
  • Evenwichtige verdeling van de kosten voor de aanleg en het onderhoud van het net.
  • Correcte weerspiegeling van de kosten voor de aanleg en het onderhoud van het net. Het net wordt niet noodzakelijk meer belast overdag dan ‘s nachts. Piekverbruik belast het net, wanneer dit ook plaatsvindt.

 

Wat betekent dit voor jou? 

 

De impact van het capaciteitstarief zal voor de meeste gezinnen relatief klein zijn, en vaak zelfs een lichte daling in de totaalkost betekenen.

Als je nog over een analoge meter beschikt, betaal je nog een vast tarief voor je piekverbruik en kan je weinig doen om je factuur te beïnvloeden.

Heb je een digitale meter? Dan loont het om bewuster om te gaan met je piekverbruik. Als je het gewend bent om bij je thuiskomst meteen je elektrische wagen op te laden, je wasmachine op te starten, de verwarming aan te zetten en de oven voor te verwarmen, zorgt dit voor een hogere piek dan wanneer je dit verbruik spreidt over de avond.

Ook spaarzame opties, zoals slimme stopcontacten en timers, komen almaar meer voor in elektrische apparatuur. Stel deze slim in om zo je verbruik te spreiden over de dag.

 

  1. Elektrisch verwarmen

Heb je een warmtepomp? Profiteer dan van het capaciteitstarief als je kiest voor een modulerend model. Deze verwarmt dan aan een constant, laag vermogen waardoor je efficiënt verwarmen kan zonder hoge verbruikspieken te creëren.

Accumulatieverwarming is dan weer veel minder interessant geworden. Deze vorm van verwarmen was vooral voordelig met een exclusieve nachtmeter. Je nettarieven maken nu echter geen onderscheid meer tussen dag- en nachttarief en accumulatieverwarming kan voor hogere pieken zorgen. Als je een digitale meter hebt, kijk je best Mijn Fluvius na. Zijn je pieken vrij hoog? Neem dan contact op met je installateur om het opladen van je verwarming ‘s nachts meer te verspreiden.  

Meer informatie vind je op de deze website van de VREG.

 

 2.  Elektrische wagens

Met een elektrische wagen is het vanaf nu belangrijk om het opladen ervan goed te timen. Een goede timing in het opladen van je wagen kan namelijk een erg groot financieel verschil maken. Het loont om je wagen op te laden op momenten dat je weinig andere energie gebruikt, bijvoorbeeld ‘s nachts of als je niet thuis bent. Je wagen versneld opladen zorgt voor een grote piek. Je hebt inmiddels slimme laadsystemen die je wagen automatisch opladen als de rest van jouw verbruik onder een bepaald niveau daalt. Daarnaast bieden slimme laadsystemen de mogelijkheid om een plafond in te stellen zodat je geen onnodige pieken creëert. Zo vermijd je gemakkelijk en zorgeloos hoge pieken.

 

3. Zonnepanelen en thuisbatterij

Heb je zonnepanelen? Goed gezien! Deze helpen je om jouw verbruik te spreiden. Het capaciteitstarief wordt namelijk enkel berekend op basis van de stroom die je afneemt van het net. Verbruik je stroom overdag terwijl je zonnepanelen energie opwekken, vlak je dus je pieken automatisch af.

Ook een thuisbatterij doet je pieken afvlakken. Vooraleer je energie van het net haalt, verbruik je eerste de opgeslagen stroom van je thuisbatterij. Dat verbruik telt immers niet mee voor het berekenen van het capaciteitstarief.

 

4. Hoe besparen op je energiefactuur?

Van zodra je een digitale meter hebt, is energieverbruik verspreiden dus de boodschap! Zo vermijd je onnodig hoge pieken en bespaar je op je energiefactuur.

Meer tips om je verbruik te spreiden met een digitale meter vind je hier hier. 

Wil je weten welke invloed de invoering van het capaciteitstarief heeft op jouw verbruik? Doe hier de simulatie. 

Is je interesse voor zonnepanelen nu gepiekt? Doe dan hier de daktest en ontvang je aanbod op maat. Je kan je zonnepaneleninstallatie ook uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij

Wil je niet alleen besparen op je netkosten, maar ook op de leverkosten van je energiefactuur, kan je het best een voordelig energiecontract afsluiten. 

 

Wist je dat: Gezinnen of alleenstaanden die weinig stroom verbruiken en daardoor meer betalen door het capaciteitstarief, hebben recht op een bon van 250 euro. Daarmee kunnen ze energiezuinige huishoudtoestellen kopen of huren. Wie heeft hier recht op? Alleenstaanden en gezinnen die op jaarbasis minder dan 900 kWh verbruiken, een digitale teller hebben en geen zonnepanelen hebben. Deze bon kan je aanvragen bij Fluvius.

 

Meegenieten van voordelige levertarieven? Schrijf je hier vrijblijvend in op de groepsaankoop energie.

Heb je nog vragen? Neem dan zeker contact op.

Lees ook deze berichten:

Misverstanden rond een thuisbatterij: deel II
01-03-2023 • Categorie: Algemeen

Ondanks de populariteit van thuisbatterijen zijn er helaas nog heel wat misvattingen over hoe ze werken en wat ze kunnen. In deze blog bespreken we de 10 meest voorkomende uitspraken en weerleggen we ze even voor jou.

Misverstanden rond een thuisbatterij: deel I
01-03-2023 • Categorie: Algemeen

Ondanks de populariteit van thuisbatterijen zijn er helaas nog heel wat misvattingen over hoe ze werken en wat ze kunnen. In deze blog bespreken we de 10 meest voorkomende uitspraken en weerleggen we ze even voor jou.

Waarom meedoen aan de energietransitie ook voor jou de moeite is
01-03-2023 • Categorie: Algemeen

Meedoen aan de energietransitie helpt om comfortabler te leven, onafhankelijk te zijn van de energiemarkt en je spaargaargeld te investeren. Wat je motiviatie ook is. Het is sowieso een goed idee om hieraan deel te nemen.