Steunmaatregelen als hulp voor het betalen van je energiefactuur

 

In het afgelopen jaar zijn er verschillende federale steunmaatregelen bekendgemaakt om consumenten te helpen bij het betalen van hun energiefactuur. Op welke maatregelen jij recht hebt, ontdek je hier.

 

Sociaal tarief: 150.000 Belgen hebben er recht op, maar vragen het niet aan

Sommige personen en gezinnen hebben recht op een verlaagd tarief voor gas en elektriciteit. Dit noemen we het sociaal tarief. Dit is geen vast tarief, maar wel een lager tarief dan de gewone gas en elektriciteitsprijzen. 

Krijgt iemand uit je gezin een bepaalde uitkering of een tegemoetkoming zoals bijvoorbeeld, een leefloon, dan heb je recht op het sociaal tarief. Via deze vragenlijst kan je kijken of je hier recht op hebt. 

Uit onderzoek blijkt dat naar schatting 70% van wie die recht heeft op sociaal tarief, er geen gebruik van maakt.
Het sociaal tarief kan een aanzienlijke besparing betekenen op je energiefactuur.
Ontdek hier of jij recht hebt op het sociaal tarief.

Wist je dat ! Tijdens de corona periode is het sociaal tarief uitgebreid zodat een heel aantal gezinnen met een lager inkomen er ook tijdelijk recht op hebben.

 

Basispakket energie: de steunmaatregel voor wie geen sociaal tarief heeft

Eén van de belangrijkste maatregelen die de overheid heeft getroffen is het basispakket energie. Heb je een variabel energiecontract of een vast contract afgesloten na 1 oktober 2021? Dan zal je op de factuur van  november en december een korting krijgen van 135 euro (gas) en 61 euro (elektriciteit).
Momenteel is het nog niet duidelijk hoe de korting juist verrekend zal worden en hoe je de korting al dan niet ontvangt als je voorschotfactuur lager is dan de korting.

Opgelet: hierbij wordt rekening gehouden met je inkomen. Verdien je alleen meer dan 62.000 euro per jaar (ong 3000/maand), 126.000 euro (ong. 5000/maand) als koppel? Dan behoor je tot de 15% van de bevolking die een gedeelte van het bedrag zal moeten terugbetalen via de belastingsaangifte. 

Tip: je jaarlijks netto belastbaar inkomen vind je op je laatste aanslagbiljet.

 

Btw-verlaging op elektriciteit en gas

Sinds maart (voor elektriciteit) en april (voor gas) dit jaar werd de btw op elektriciteit en gas verlaagd van 21% naar 6%. Deze verlaging wordt automatisch verrekend op je energiefactuur. Je moet hier niets voor doen.
Recent besloot de regering om de btw verlaging voor elektriciteit en gas te behouden op 6%.

De vlaamse energieheffing verdwijnt uit de elektriciteitsfactuur voor alleenstaanden en gezinnen. Jaarlijks zou dat gezinnen een besparing van 6 euro opleveren.

 

Bon van 250 euro om capaciteitstarief te compenseren

Gezinnen of alleenstaanden die weinig stroom verbruiken en daardoor meer betalen door het capaciteitstarief, hebben recht op een bon van 250 euro. Daarmee kunnen ze energiezuinige huishoudtoestellen kopen of huren. Wie heeft hier recht op? Alleenstaanden en gezinnen die op jaarbasis minder dan 900 kWh verbruiken, een digitale teller hebben en geen zonnepanelen hebben. Deze bon kan je aanvragen bij Fluvius.

 

Andere manieren om je energiefactuur te verlagen

Deze steunmaatregelen helpen je al een stukje vooruit maar het blijft belangrijk om je energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Ga aan de slag met onze praktische tips.

Daarnaast is het belangrijk om voor een zo voordelig mogelijk energiecontract te kiezen. Zeker in de huidige markt kan je dat een aardige besparing opleveren. Momenteel organiseren we een groepsaankoop energie. Wij proberen door de kracht van de groep een zo goed mogelijk aanbod uit de markt te halen. Schrijf je hier vrijblijvend in.

 

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste energienieuws? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.

Lees ook deze berichten:

Cijfers over groene energie in Vlaanderen: zijn we op de vooravond van een revolutie?
29-09-2022 • Categorie: Duurzaamheid

De groene stroomproductie in ons land groeit jaar na jaar. We loodsen je doorheen impressionante cijfers over groene energie. Op welke manier draag jij jouw steentje al bij?

Waarom (niet) kiezen voor groene stroom ?
29-09-2022 • Categorie: Duurzaamheid

Bij een “groen” energiecontract zorgt je energieleverancier voor evenveel groene stroom als de hoeveelheid elektriciteit die jij verbruikt. Lees er hier meer over.

Hoe variabele en vaste energietarieven vergelijken met elkaar?
29-09-2022 • Categorie: Energie

Energietarieven correct vergelijken is een uitdaging! Met deze tips vergelijk je vaste tarieven en variabele tarieven, onderling en met elkaar.