Steunmaatregelen als hulp voor het betalen van je energiefactuur

 

In het afgelopen jaar zijn er verschillende federale steunmaatregelen bekendgemaakt om consumenten te helpen bij het betalen van hun energiefactuur. Op welke maatregelen jij recht hebt, ontdek je hier.

 

Sociaal tarief: 150.000 Belgen hebben er recht op, maar vragen het niet aan

Sommige personen en gezinnen hebben recht op een verlaagd tarief voor gas en elektriciteit. Dit noemen we het sociaal tarief. Dit is geen vast tarief, maar wel een lager tarief dan de gewone gas en elektriciteitsprijzen. 

Krijgt iemand uit je gezin een bepaalde uitkering of een tegemoetkoming zoals bijvoorbeeld, een leefloon, dan heb je recht op het sociaal tarief. Via deze vragenlijst kan je kijken of je hier recht op hebt. 

Uit onderzoek blijkt dat naar schatting 70% van wie die recht heeft op sociaal tarief, er geen gebruik van maakt.
Het sociaal tarief kan een aanzienlijke besparing betekenen op je energiefactuur.
Ontdek hier of jij recht hebt op het sociaal tarief.

Wist je dat ! Tijdens de corona periode is het sociaal tarief uitgebreid zodat een heel aantal gezinnen met een lager inkomen er ook tijdelijk recht op hebben.

 

Basispakket energie: de steunmaatregel voor wie geen sociaal tarief heeft

Eén van de belangrijkste maatregelen die de overheid heeft getroffen is het basispakket energie. Heb je een variabel energiecontract of een vast contract afgesloten na 1 oktober 2021? Dan zal je op de factuur van  november en december een korting krijgen van 135 euro (gas) en 61 euro (elektriciteit).
Momenteel is het nog niet duidelijk hoe de korting juist verrekend zal worden en hoe je de korting al dan niet ontvangt als je voorschotfactuur lager is dan de korting.

Opgelet: hierbij wordt rekening gehouden met je inkomen. Verdien je alleen meer dan 62.000 euro per jaar (ong 3000/maand), 126.000 euro (ong. 5000/maand) als koppel? Dan behoor je tot de 15% van de bevolking die een gedeelte van het bedrag zal moeten terugbetalen via de belastingsaangifte. 

Tip: je jaarlijks netto belastbaar inkomen vind je op je laatste aanslagbiljet.

 

Btw-verlaging op elektriciteit en gas

Sinds maart (voor elektriciteit) en april (voor gas) dit jaar werd de btw op elektriciteit en gas verlaagd van 21% naar 6%. Deze verlaging wordt automatisch verrekend op je energiefactuur. Je moet hier niets voor doen.
Recent besloot de regering om de btw verlaging voor elektriciteit en gas te behouden op 6%.

De vlaamse energieheffing verdwijnt uit de elektriciteitsfactuur voor alleenstaanden en gezinnen. Jaarlijks zou dat gezinnen een besparing van 6 euro opleveren.

Andere manieren om je energiefactuur te verlagen

Deze steunmaatregelen helpen je al een stukje vooruit maar het blijft belangrijk om je energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Ga aan de slag met onze praktische tips.

Daarnaast is het belangrijk om voor een zo voordelig mogelijk energiecontract te kiezen. Zeker in de huidige markt kan je dat een aardige besparing opleveren. Momenteel organiseren we een groepsaankoop energie. Wij proberen door de kracht van de groep een zo goed mogelijk aanbod uit de markt te halen. Schrijf je hier vrijblijvend in.

 

Wil je graag op de hoogte blijven van het laatste energienieuws? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief.

Lees ook deze berichten:

Aanmelden zonnepanelen en thuisbatterij
29-09-2022 • Categorie: Algemeen

Is je installatie geplaatst en gekeurd? Goed nieuws! Dan moet je deze enkel nog aanmelden. Wij vertellen je in enkele stappen hieronder uit hoe je dat doet.

Steunmaatregelen als hulp voor het betalen van je energiefactuur
29-09-2022 • Categorie: Algemeen

In het afgelopen jaar zijn er verschillende federale steunmaatregelen bekendgemaakt om consumenten te helpen bij het betalen van hun energiefactuur. Op welke maatregelen jij recht hebt, ontdek je hier.