Is een thuisbatterij rendabel voor mijn situatie?

 

Thuisbatterijen. Er wordt veel over gesproken en geschreven. Wat jij wilt weten is natuurlijk of een thuisbatterij ook rendabel is voor jouw situatie. Wij zoeken het voor je uit.

 

First things first: wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een elektrisch toestel dat wordt aangesloten op je bestaande zekeringenkast en communiceert met je zonnepanelen. Afhankelijk van de opslagcapaciteit heeft het de grootte van een kleine boiler of tafelkoelkast. Het is een batterij zoals we die kennen in een auto of een gsm, maar dan met een groter opslagvermogen.

De thuisbatterij slaat zonne-energie op die je op dat moment niet gebruikt. In plaats van deze zonne-energie terug naar het elektriciteitsnet te sturen, sla je deze op om later zelf te verbruiken. Wil je ‘s avonds als je thuis komt koken, tv kijken, je vaatwasmachine gebruiken, … maar wekken je zonnepanelen niets op omdat er geen zon is? Dan haal je de nodige elektriciteit uit je thuisbatterij. 

Win-win, want je hoeft geen duurdere elektriciteit van het net aan te kopen én je kan je zelfconsumptie verhogen.

 

Oké maar, hoe werkt dit nu precies?

  1. Zonnepanelen wekken elektriciteit (gelijkstroom) op zodra er licht op valt.
  2. Gelijkstroom kunnen we niet gebruiken in huis, dus heb je een omvormer die de gelijkstroom omzet naar bruikbare wisselstroom. De omvormer is het brein van je installatie en stuurt als het ware het volledige systeem aan.
  3. Als je op dat moment elektriciteit verbruikt (koken, verlichting, tv kijken, …) dan zal de omvormer eerst elektriciteit sturen naar die verbruikers.
  4. Is er stroom over? Dan wordt deze naar je thuisbatterij gestuurd. Die slaat de energie op voor een later moment.
  5. Wekken jouw zonnepanelen op een bepaald moment niets of minder elektriciteit op, maar wil je toch elektriciteit gebruiken? Simpel. Dan haalt de omvormer de nodige stroom uit jouw thuisbatterij.

 

 

AC/DC?

Nee, we hebben het niet over de band, maar wel over de verschillende modellen van batterijen. Er bestaan hybride modellen (DC-gekoppeld) en retrofit modellen (AC-gekoppeld). Een hybride omvormer is een omvormer die zowel voor de zonnepanelen als voor de thuisbatterij functioneert. Je hebt dan maar 1 omvormer nodig. Dit is de meest voorkomende oplossing als je zonnepanelen en een thuisbatterij samen installeert. Een retrofit model wilt zeggen dat je een aparte omvormer hebt voor jouw zonnepanelen en een omvormer die jouw batterij aanstuurt. Hiervoor wordt meestal gekozen als je jouw bestaande zonnepanelen op een later moment uitbreidt met een thuisbatterij.

 

Is een thuisbatterij rendabel voor mijn situatie?

Er zijn veel voordelen verbonden aan een thuisbatterij. Wij adviseren een thuisbatterij zodra je zonnepanelen hebt én een digitale meter, want vanaf dan draait jouw teller niet meer terug en betaal je voor élke kWh die je van het net afhaalt. Met een thuisbatterij verhoog je jouw zelfconsumptie: je kan dus meer van je eigen stroom verbruiken, waardoor je minder (duurdere) elektriciteit van het net moet afnemen. Een thuisbatterij is rendabel voor je situatie en interessant voor je portemonnee dus!

Het is sowieso een investering in de toekomst, want de energieprijzen zijn hoog en blijven voorlopig stijgen. En hoewel je met onze groepsaankoop energie er zeker van bent dat je van een voordelig energietarief geniet, wil je natuurlijk zoveel mogelijk gebruik maken van gratis, groene energie van jouw zonnepanelen. En gelijk heb je!

 

Welk type thuisbatterij?

Om te weten welk type batterij je nodig hebt, zijn er verschillende factoren belangrijk:

Ben je vaak thuis?

Dan is het interessant om zoveel als mogelijk energie te verbruiken op het moment dat de zon schijnt (en jouw zonnepanelen dus energie opwekken). Is er vaak niemand thuis, dan gaat er veel van je zelf opgewekte zonne-energie naar het net. In dat geval is het rendabeler om een iets grotere batterij aan te kopen, zodat je jouw opgewekte stroom kan opslaan en verbruiken op een moment dat voor jou past (bijvoorbeeld ‘s avonds of ‘s nachts).

Verbruik je veel energie?

Dan is een grotere batterij interessant om voldoende elektriciteit te kunnen opslaan. Op voorwaarde dat die wordt afgestemd op jouw zonneproductie. Weet wel dat een thuisbatterij je niet in staat stelt om de wintermaanden te overbruggen. Tijdens de winter zal je sowieso meer stroom van het elektriciteitsnet moeten afnemen dan tijdens de zomer, je zonnepanelen wekken tijdens deze maanden namelijk minder zonne-energie op. 

Wat wekken jouw zonnepanelen momenteel op?

De opslagcapaciteit van jouw batterij moet afgestemd zijn op de hoeveelheid elektriciteit die jouw zonnepanelen opwekken. Vaak hanteert men als maatstaf een batterij van 1-1,5 kWh per kWp zonnepanelen. Zo is een batterij van 4-6 kWh meestal ideaal voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kWp.

Denk goed na over de opslagcapaciteit die je nodig hebt

De grootte van je batterij, of beter, de opslagcapaciteit ervan moet goed afgestemd zijn op deze factoren. Een te kleine batterij aankopen is niet verstandig , want dan haal je niet het maximum uit je investering. Maar het is ook niet interessant om een te grote batterij aan te kopen. Want dan wegen je kosten niet op tegen je baten. Laat je dus adviseren door experts!

 

Interesse in een thuisbatterij? Schrijf je dan nu volledig gratis en vrijblijvend in voor de groepsaankoop thuisbatterijen van iChoosr! 

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
03-09-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
03-09-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
03-09-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.