Van distributienettarief naar capaciteitstarief

 

Op 1 januari 2023 maakte het capaciteitstarief zijn intrede op onze energiefactuur. De manier waarop men de distributienettarieven aanrekent verandert. Deze aanpassing noemt men ‘het capaciteitstarief’. Waaraan moet je je verwachten? Dat leggen we hieronder uit.

Wat zijn distributienettarieven?

Het distributienettarief is de kost die je betaalt om elektriciteit tot bij je thuis te krijgen. In deze kosten zitten de netkosten (bv. het aanleggen en onderhoud van kabels), openbaredienstverplichtingen (bv. de straatverlichting), transmissiekosten (kosten die de netbeheerder aan Elia betaalt) en toeslagen. Je energiefactuur bestaat ongeveer 57% uit distributiekosten. 

Vroeger betaalde je deze kosten op basis van de afgenomen kWh. Met de overgang van het distributienettarief naar het capaciteitstarief wordt het stukje netkosten anders aangerekend.

 

Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief is geen ‘extra tarief’ maar een nieuwe manier waarop je nettarieven worden berekend.

Vroeger betaalde je voor het gebruik van het elektriciteitsnet een kost die gebaseerd was op je totale afname, uitgedrukt in kWh (kilowatt uur). Hoe meer elektriciteit je afnam van het elektriciteitsnet, hoe hoger je kost.

Vanaf 1 januari 2023 krijgt iedere verbruiker in Vlaanderen het capaciteitstarief aangerekend. Voor de nettarieven op je energiefactuur betaal je nu niet enkel voor het totaal aantal verbruikte kWh, maar ook voor het piekvermogen (kW) dat van het net gevraagd wordt. Jouw totale kost wordt dan bepaald door:

  • je totale afname in kWh
  • én hoe groot je gemiddelde maandpiek is

Wanneer zorg je voor een piek in je verbruik? Als je bijvoorbeeld op hetzelfde  moment je wasmachine, droogkast en afwasmachine opzet, zal je een grote piek veroorzaken. Je zal hier extra voor betalen op je energiefactuur. Je spreidt je verbruik best zo goed mogelijk!

 

De berekening van het capaciteitstarief

Het capaciteitstarief wordt berekend aan de hand van je hoogste gemiddelde maandpiek (kW). Fluvius kijkt hiervoor naar de gemiddelde maandpieken van de laatste 12 maanden. Je netbeheerder rekent dan een vaste vergoeding aan per kW (kilowatt) piekvermogen in de maand. Heb je een maandpiek van 3,5 kW, dan wordt de vaste vergoeding hiermee vermenigvuldigd.

 

“Wat is mijn maandpiek?”

Een veelgestelde vraag!

  • Heb je een digitale meter? Dan wordt elk klokvast kwartier (bv tussen 9u en 9u15) jouw piekvermogen afgelezen. Het kwartier met de hoogste piek wordt gebruikt als je maandpiek. Laten we december als voorbeeld nemen. Je hebt elk kwartier in december een piekvermogen van 2 kW gehad. Op Kerstavond geef je een feest met veel verlichting, veelvuldig gebruik van de oven, een elektrisch vuurtje, …  waardoor jouw piekvermogen op een gegeven kwartier stijgt tot 6 kW. Dan telt die 6 kW voor de maand december.  Om na te gaan wat jouw gemiddelde maandpiek is, kan je terecht op mijn.fluvius.be.
  • Heb je nog een analoge meter? Dan wordt er een gemiddelde maandpiek van 2,5 kW genomen. Dit is ook de minimumpiek die, ongeacht je verbruik, wordt toegepast.

 

Waarom het capaciteitstarief?

Het gebruik van het elektriciteitsnet in Vlaanderen zal in de toekomst stevig veranderen. Het gebruik van bijvoorbeeld elektrische voertuigen, warmtepompen, zonnepanelen en windmolens zorgen ervoor dat het elektriciteitsnet blootgesteld is aan meer en grotere piekbelastingen. 

In Vlaanderen bezitten we één van de betrouwbaarste elektriciteitsnetten van Europa. Het gebeurt slechts zelden dat de stroom onverwachts uitvalt. Om dit te behouden en betaalbaar te houden, moeten er investeringen gebeuren in het elektriciteitsnet. Zo voorkomen we piekbelastingen en de daarbij hoge investeringen. 

Elektriciteitsnetten zijn voorzien op een bepaalde netcapaciteit. Onafhankelijk of je hiervan gebruik maakt, zijn de kosten wel gemaakt door de netbeheerder. Het is hoe je het net belast en niet per se de hoeveelheid dat je verbruikt, dat deze kosten bepalen. Met het capaciteitstarief wilt de netbeheerder je dus bewuster maken van deze kosten.

Een capaciteitstarief is niets nieuw in Europa. Spanje, Italië en Nederland hebben ook op capaciteitsgebaseerde tarieven.

 

Hoe de impact van het capaciteitstarief inschatten?

Met de groepsaankoop energie ben je zeker van een goede prijs per kwh ook met het capacteitstarief. Ook op je persoonlijk voorstel van de groepsaankoop vindt je het capaciteitstarief terug. Het capaciteitstarief wordt op je persoonlijk voorstel ingeschat volgens de inschattingsregels van de VREG. Vele mensen hebben namelijk nog geen duidelijk beeld van hun gemiddelde maandpiek van het afgelopen jaar.

Is een energiecontract via de groepsaankoop energie interessant voor jou? Ontdek het zelf. Je inschrijven voor de groepsaankoop is gratis en vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk aanbod en ziet meteen hoeveel je kan besparen. Daarna beslis je zelf of je het voorstel aanvaardt. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
10-06-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
10-06-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
10-06-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.