Alle vragen rond de digitale meter beantwoord

Vanaf 1 juni 2019 is Fluvius gestart met het plaatsen van de digitale meter in Vlaamse huishoudens. Toch rijzen er nog veel vragen rond de digitale meter. Waarin verschilt een digitale meter van een analoge meter? Wat zijn precies de voordelen van zo’n digitale meter? Mag ik de plaatsing van een digitale meter weigeren? 

Wat is een digitale meter?

De digitale meter vervangt je analoge meter en bevat een nieuw technologisch snufje. Hij verzendt en ontvangt namelijk automatisch je verbruik van elektriciteit of gas. Dit kan een analoge meter niet. Gedaan met meterstanden noteren en doorgeven aan je netbeheerder! Fluvius noteert deze met de digitale meter mooi vanop afstand voor jou. 

Digitale elektriciteitsmeter (foto : Fluvius) 

Digitale gasmeter (foto : Fluvius)

Waarom wordt een digitale meter een slimme meter genoemd?

Zoals je eerder las, meet een digitale meter hoeveel stroom of aardgas je van het net afneemt. Daarnaast geeft hij aan hoeveel stroom je vanuit je zonnepanelen terug op het net plaatst. 

Je ziet ook op elk moment hoeveel elektriciteit of aardgas je precies verbruikt. Zo krijg je meer grip op je energieverbruik en -kosten. 

Tenslotte maak je een digitale meter nog ‘slimmer’ door hem te koppelen aan bepaalde applicaties en huishoudapparaten. Zo speel je ook beter in op het capaciteitstarief

Heb je een teruglevercontract afgesloten met je leverancier? Dan ontvang je een vergoeding voor alle stroom die je injecteert op het net. Meer informatie over de nieuwe tariefstructuur bij zonnepanelen en een digitale meter vind je hier.

Wanneer krijg je een digitale meter?

Wie bouwt of verbouwt en een nieuwe elektriciteit- of gasmeter aanvraagt, krijgt automatisch een digitale meter. Maar ook de bestaande woningen komen aan de beurt. 

Fluvius installeert de digitale meters per straat, per wijk en per gemeente. Zij streven ernaar  om tegen 2029 alle huishoudens in Vlaanderen van een digitale meter te voorzien. 

Wil je weten wanneer Fluvius bij jou een digitale meter komt plaatsen? Dat kijk je eenvoudig  na op de planningschecker van Fluvius. De plaatsing van een digitale meter is gratis. Ook als je de digitale meter zelf aanvraagt, is dit vanaf 1 januari 2023 gratis. 

Je ontvangt een uitnodiging voor het plaatsen van je nieuwe meter. Wat nu?

Ontving je een brief met een afspraak voor de plaatsing van je digitale meter, maar past die datum niet voor jou? Of heb je gewoon nog geen afspraak? Plan dan online een (nieuwe) afspraak in. 

Op de dag van de plaatsing worden zowel je gas – als elektriciteitsmeter vervangen. De installatie duurt ongeveer een uur. Houd er rekening mee dat je gedurende die tijd geen elektriciteit en gas kan verbruiken. Ontdek hier meer over in het stappenplan van Fluvius.

Wanneer Fluvius de digitale meter komt installeren, kan je jouw metertype éénmalig kosteloos wijzigen. Doe je dat niet? Dan behoud je jouw oorspronkelijke metertype. Ook je EAN-codes blijven onveranderd na de plaatsing van de digitale meter. 

Hoeveel gezinnen hebben inmiddels een slimme meter?

Fluvius installeerde al meer dan 2,16 miljoen digitale meters. Dat is 1/3e van de meters die geplaatst moeten worden. Fluvius hoopt in 2029 alle analoge meters te hebben vervangen door een digitale meter.

Mag je een digitale meter weigeren?

Het plaatsen van een digitale meter is verplicht. Enkel als je zonnepanelen installeerde vóór 2021 en deze nog geen 15 jaar in dienst zijn, kan je de plaatsing van je digitale meter uitstellen tot 1 januari 2025. Daarna krijg ook jij verplicht een digitale meter. Heb je nog geen zonnepanelen of plaatste je deze pas na 2021? Dan ben je verplicht om een digitale meter te installeren. 

Fluvius onderneemt inmiddels stappen voor wie de digitale meter stelselmatig weigert. Zij starten een juridische procedure op voor wie onterecht blijft weigeren. Meerdere keren een afspraak annuleren, niet inplannen of niet thuis zijn, valt ook onder stelselmatig weigeren.

Heb je bijkomende vragen rond de digitale meter? Contacteer ons.

Heb je interesse in het plaatsen van zonnepanelen? Schrijf je dan hier in voor de groepsaankoop. 

 

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
15-02-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
15-02-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
15-02-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.