Meest gestelde vragen tijdens de webinar over de groepsaankoop zonnepanelen

 

Zonnepanelen zijn een grote aankoop en daarbij vinden we het belangrijk je te ondersteunen. Daarom organiseren we altijd een webinar zodat je al je vragen kan stellen en een geïnformeerde keuze kan maken. Heb je niet kunnen deelnemen aan de webinar over de groepsaankoop zonnepanelen? Geen probleem! Wij sommen hier de 10 meest gestelde vragen voor je op en geven je ook meteen een antwoord.

 

1. Kan ik mijn installatie achteraf nog uitbreiden?

“Ik heb nu een bepaald verbruik, maar dit kan in de toekomst wel nog veranderen. Kan ik ook zonnepanelen bij laten plaatsen?”

Ja, je kan jouw installatie later nog uitbreiden door een aparte installatie te laten plaatsen. Meestal wordt hiervoor een tweede omvormer geplaatst, om de verschillende types panelen te kunnen combineren. Tijdens het webinar van de groepsaankoop raden we je nu al aan zoveel mogelijk rekening te houden met eventuele toekomstplannen. Bespreek dit op voorhand met je leverancier zodat ze jou een nieuwe offerte kunnen bezorgen.

Wat met de thuisbatterij?

Kies je nu enkel voor zonnepanelen? Geen probleem! Onze omvormers zijn hybride, zo kan je achteraf een batterij toevoegen aan je zonnepanelensysteem.

Ook het opslagsysteem kan je na installatie nog uitbreiden. Via de groepsaankoop werken we met een modulair systeem. Dit wil zeggen dat je modules kan toevoegen om de opslagcapaciteit te verhogen. Het is echter financieel het meest voordelig om je opslagcapaciteit zo goed mogelijk af te stemmen op je huidig verbruikspatroon en je zonnepanelen opbrengst. Laat je gerust adviseren door je leverancier tijdens een inspectie.

Interesse in een thuisbatterij? Schrijf je dan nu volledig gratis en vrijblijvend in voor de groepsaankoop thuisbatterij van iChoosr!

 

2. Hoe worden de panelen op een plat dak geïnstalleerd?

“Ik heb een plat dak, hoe installeren jullie de zonnepanelen?”

Via onze groepsaankoop worden zonnepanelen op een plat dak standaard op driehoeksteunen geplaatst en op hun plaats gehouden met behulp van ballast. Zo blijven je panelen ook bij storm mooi op hun plaats liggen.

De panelen worden niet vastgemaakt aan het dak en er worden matjes geplaatst onder de profielen. Op deze manier veroorzaken de zonnepanelen geen schade aan je dakbedekking.

 

3. Waar moet de omvormer hangen?

“Ik heb niet veel ruimte in mijn garage waar mijn elektriciteitskast hangt. Kan de omvormer ook ergens anders geplaatst worden?”

Het belangrijkste is dat je omvormer genoeg ruimte heeft om te kunnen ventileren. De omvormer hangt idealiter zo dicht mogelijk bij je elektriciteitskast. Hierdoor zijn er minder lange kabels nodig waardoor je minder stroomverlies hebt. In principe kan je omvormer ook verder weg van de elektriciteitskast hangen bijvoorbeeld op zolder op voorwaarde dat deze goed geïsoleerd is en er voldoende ventilatie is. 

De leverancier zal altijd samen met jou op zoek gaan naar de beste oplossing in jouw huis en volgens jouw behoeften. 

Wat met de thuisbatterij?

De thuisbatterij moet geplaatst worden in een droge en niet-verwarmde ruimte. Daarom raden we je tijdens het webinar van de groepsaankoop aan om te kiezen voor de garage of berging. De leverancier bekijkt samen met jou wat het beste is voor jouw situatie. 

 

4. Betaal ik nog een kost voor de keuring van mijn panelen?

“Mijn zonnepanelen moeten nog gekeurd worden na installatie.. Hoeveel betaal ik hiervoor?”

De keuring van je zonnepanelen na installatie is inbegrepen in de prijs. Via de groepsaankoop bieden wij altijd een volledig pakket aan. De inspectie, installatie, materialen, garanties én AREI-keuring zitten allemaal in het pakket. Je moet hier niets voor bijbetalen.

 

5. Moeten zonnepanelen gereinigd worden?

“Moet ik mijn zonnepanelen soms reinigen om bijvoorbeeld vogelpoep weg te halen?”

Nee, je hoeft je zonnepanelen zelf niet schoon te maken. Doordat de zonnepanelen onder een schuine hoek worden geplaatst, spoelt regenwater het vuil van de panelen af. Bovendien zorgt de structuur van het glas van een zonnepaneel ervoor dat opgedroogd vuil makkelijk loskomt. In België regent het regelmatig en worden je zonnepanelen voldoende proper ‘geregend’. Als je toch je zonnepanelen wilt reinigen, doe dit dan enkel met lauw water en schakel bij voorkeur een professionele firma in.

Lees meer : Onderhoud zonnepanelen

 

6. Hoe bepaal ik de grootte van mijn thuisbatterij?

“Ik heb interesse in een thuisbatterij, maar er bestaan verschillende groottes. Hoe weet ik welke batterij bij mij past?”

De ideale capaciteit voor je thuisbatterij is afhankelijk van verschillende dingen,  zoals het aantal panelen dat je plaatst, jouw totale energieverbruik, jouw verbruiksprofiel (hoe vaak ben je thuis en kan je dus zelf consumeren), enzovoort.

Op basis van de gegevens die jij invult bij inschrijving adviseren wij jou een bepaalde capaciteit. Nadien bekijkt de leverancier tijdens de inspectie jouw persoonlijke situatie en wensen en past eventueel de offerte hier nog naar aan.

 

7. Wat als er schaduw op mijn dak valt?

Er valt schaduw op mijn dak door een grote boom bij mijn buren. Is het nog interessant om zonnepanelen te installeren?”

Schaduw is de grootste vijand van een zonnepanelensysteem. Indien je dak volledig in de schaduw ligt, raden we af om voor zonnepanelen te kiezen.

Is de schaduw beperkt, en verplaatst deze zich doorheen de dag over je dak (boom, schouw, lantaarnpaal)? Dan kan je leverancier een oplossing aanbieden met optimizers. Deze optimizers zorgen ervoor dat de panelen die tijdelijk in de schaduw liggen, het rendement van de andere panelen niet in het gedrang brengen. Deze optimizers kosten 50 euro per paneel, exclusief btw. Bij twijfel kan je dit tijdens het inspectiebezoek met je leverancier bespreken.

 

8. Kunnen zonnepanelen op een asbestdak geïnstalleerd worden?

“Ik heb asbest in mijn dak, kan ik zonnepanelen installeren?”

Nee, zonnepanelen installeren op een asbestdak is niet toegelaten. Geen enkele leverancier mag dit doen. Het is gevaarlijk om te boren, zagen, slijpen, … in een dak met asbest. Dit is schadelijk voor de gezondheid van de bewoners en de installateur. 

Bovendien moet tegen 2030 elk dak asbestvrij zijn in België. Wij raden aan eerst je dak asbestvrij te maken (en ook te isoleren) en nadien zonnepanelen te plaatsen.

 

9. Krijg ik mijn voorschot terug bij annulatie?

“Ik heb reeds een voorschot van 150 euro betaald bij het aanvaarden van mijn persoonlijk voorstel. Als ik na inspectie niet verder ga, krijg ik mijn voorschot dan terug?”

Ja, je kan kosteloos annuleren na inspectie. Je hebt na de inspectie een bedenktijd van twee weken. Als bijvoorbeeld het gewenste aantal panelen niet op je dak passen of er zijn onvoorziene meerkosten die je niet wenst te betalen, kan je nog annuleren. Je krijgt dan het voorschot van 150 euro terugbetaald. 

Ga je akkoord met je definitieve offerte? Dan plan je samen met de leverancier een installatiedatum in. Je voorschot wordt doorgestort naar de leverancier en afgetrokken van jouw totaalfactuur.

 

10. Wordt de premie al meteen verrekend in de prijs?

“Als ik recht heb op de premie, wordt dit dan meteen verrekend in de totaalprijs op mijn persoonlijk voorstel?”

Nee, op jouw persoonlijk voorstel tonen we jou de totaalprijs die je aan de leverancier zal betalen. We maken voor jou wel een berekening van de hoogte van de premie die je kan aanvragen. Afhankelijk van je keuze is dit voor zowel de zonnepanelen als de thuisbatterij.  

Je betaalt eerst het totaalbedrag aan jouw leverancier. Als je recht hebt op de premie, krijg je dit bedrag achteraf betaald door de overheid. 

Heb je recht op de premie en hoe vraag je ze aan?

Stond jouw vraag hier niet tussen? Neem dan zeker een kijkje tussen onze veelgestelde vragen of neem deel aan de volgende webinar zodat je zelf je vraag kan stellen via de chat. Inschrijven voor een webinar van de groepsaankoop is gratis en vrijblijvend.

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” , schrijf je in voor de webinar en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

Lees ook deze berichten:

Wat als je energiecontract ten einde loopt? Wat zijn verlengingstarieven?
21-10-2021 • Categorie: Energie

Energiecontracten worden op het einde van de looptijd stilzwijgend verlengd. Weet jij nog welk tarief je dan betaalt?

Meest gestelde vragen tijdens de webinar over de groepsaankoop zonnepanelen
21-10-2021 • Categorie: Algemeen

Zonnepanelen zijn een grote aankoop. Daaromj organiseren we een webinar zodat je al je vragen kan stellen. Lees hier de 10 meest gestelde vragen (en antwoorden).

Stappen om minder afhankelijk van de energiemarkt te worden
21-10-2021 • Categorie: Algemeen

Door stappen te zetten naar zelfvoorzienend wonen, maak je jezelf minder afhankelijk van de energiemarkten. De impact van prijsschommelingen voel je zo minder op je energiefactuur.