Meest gestelde vragen over de groepsaankoop zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een grote aankoop en daarbij vinden we het belangrijk je te ondersteunen. Daarom organiseren we een webinar zodat je een antwoord krijgt op al je vragen en zo een geïnformeerde keuze kan maken. Heb je de webinar over de groepsaankoop zonnepanelen nog niet kunnen bekijken? Geen zorgen!

Wij sommen hier de 10 meest gestelde vragen van voorbije deelnemers voor je op en geven je ook meteen de antwoorden.

  1. Kan ik mijn installatie achteraf nog uitbreiden?
  2. Hoe worden de panelen op een plat dak geïnstalleerd?
  3. Waar moet de omvormer hangen?
  4. Betaal ik nog een kost voor de keuring van mijn panelen?
  5. Moeten zonnepanelen gereinigd worden?
  6. Hoe bepaal ik de grootte van mijn thuisbatterij?
  7. Wat als er schaduw op mijn dak valt?
  8. Kunnen zonnepanelen op een asbestdak geïnstalleerd worden?
  9. Krijg ik mijn waarborg terug bij annulatie?
  10. Mogen er via de groepsaankoop zonnepanelen in de tuin geplaatst worden?

 

Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk eens tussen de andere veelgestelde vragen of neem contact met ons op.


1. Kan ik mijn installatie achteraf nog uitbreiden?

“Ik heb nu een bepaald verbruik, maar dit kan in de toekomst wel nog veranderen. Kan ik ook zonnepanelen bij laten plaatsen?”

Ja, je kan jouw installatie later nog uitbreiden door een aparte installatie te laten plaatsen. Meestal wordt hiervoor een tweede omvormer geplaatst, om de verschillende types panelen te kunnen combineren. Tijdens het webinar van de groepsaankoop raden we je nu al aan zoveel mogelijk rekening te houden met eventuele toekomstplannen. Bespreek dit op voorhand met je installateur zodat ze jou een nieuwe offerte kunnen bezorgen.

Wat met de thuisbatterij?

Kies je nu enkel voor zonnepanelen? Geen probleem! Onze omvormers zijn hybride, zo kan je achteraf een batterij toevoegen aan je zonnepanelensysteem.

Ook het opslagsysteem kan je na installatie nog uitbreiden. Via de groepsaankoop werken we met een modulair systeem. Dit wil zeggen dat je modules kan toevoegen om de opslagcapaciteit te verhogen. Het is echter financieel het meest voordelig om je opslagcapaciteit zo goed mogelijk af te stemmen op je huidig verbruikspatroon en je zonnepanelen opbrengst. Laat je gerust adviseren door je installateur tijdens een inspectie.

Interesse in een thuisbatterij? Schrijf je dan nu volledig gratis en vrijblijvend in voor de groepsaankoop thuisbatterij van iChoosr!

 

2. Hoe worden de zonnepanelen op een plat dak geïnstalleerd?

“Ik heb een plat dak, hoe installeren jullie de zonnepanelen?”

Via onze groepsaankoop worden zonnepanelen op een plat dak standaard op driehoeksteunen geplaatst en op hun plaats gehouden met behulp van ballast. Zo blijven je panelen ook bij storm mooi op hun plaats liggen.

De panelen worden niet vastgemaakt aan het dak en er worden matjes geplaatst onder de profielen. Op deze manier veroorzaken de zonnepanelen geen schade aan je dakbedekking.

 

3. Waar moet de omvormer hangen?

“Ik heb niet veel ruimte in mijn garage waar mijn elektriciteitskast hangt. Kan de omvormer ook ergens anders geplaatst worden?”

Het belangrijkste is dat je omvormer genoeg ruimte heeft om te kunnen ventileren. De omvormer hangt idealiter zo dicht mogelijk bij je elektriciteitskast. Hierdoor zijn er minder lange kabels nodig waardoor je minder stroomverlies hebt. In principe kan je omvormer ook verder weg van de elektriciteitskast hangen, bijvoorbeeld op zolder, op voorwaarde dat deze goed geïsoleerd is en er voldoende ventilatie is. 

De installateur zal altijd samen met jou op zoek gaan naar de beste oplossing in jouw huis en volgens jouw wensen. 

Wat met de thuisbatterij?

De thuisbatterij moet geplaatst worden in een droge en niet-verwarmde ruimte. Daarom raden we je tijdens de webinar van onze groepsaankoop aan om te kiezen voor de garage of berging. De installateur bekijkt samen met jou wat het beste is in jouw situatie. 

 

4. Betaal ik nog een kost voor de keuring van mijn panelen?

“Mijn zonnepanelen moeten nog gekeurd worden na installatie… Hoeveel betaal ik hiervoor?”

De keuring van je zonnepanelen na installatie is inbegrepen in de prijs. Aangezien wij steeds een volledig pakket aanbieden, is ook de inspectie, installatie, materialen, garanties én AREI-keuring allemaal inbegrepen in het groepsaankooppakket. Je hoeft hier dus niets voor bij te betalen.

 

5. Moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

“Moet ik mijn zonnepanelen soms reinigen om bijvoorbeeld vogelpoep weg te halen?”

Nee, je hoeft je zonnepanelen zelf niet schoon te maken. Doordat de zonnepanelen onder een schuine hoek worden geplaatst, spoelt regenwater het vuil van de panelen af. Bovendien zorgt de structuur van het glas van een zonnepaneel ervoor dat opgedroogd vuil makkelijk loskomt. In België regent het regelmatig en worden je zonnepanelen voldoende proper ‘geregend’. Als je toch je zonnepanelen wil reinigen, doe dit dan enkel met lauw water en schakel bij voorkeur een professionele firma in.

Lees meer : Vragen en tips over het onderhoud van zonnepanelen

 

6. Hoe bepaal ik de grootte van mijn thuisbatterij?

“Ik heb interesse in een thuisbatterij, maar er bestaan verschillende groottes. Hoe weet ik welke batterij bij mij past?”

De ideale capaciteit voor je thuisbatterij is afhankelijk van verschillende zaken, zoals het aantal panelen dat je plaatst, jouw totale energieverbruik, jouw verbruiksprofiel (hoe vaak ben je thuis en kan je dus zelf consumeren wanneer de zon schijnt), enzovoort.

Op basis van de gegevens die jij invult bij inschrijving adviseren wij jou een bepaalde capaciteit. Nadien bekijkt de installateur tijdens de inspectie jouw persoonlijke situatie / wensen en maakt de installateur een finale offerte.

 

7. Wat als er schaduw op mijn dak valt?

Er valt schaduw op mijn dak door een grote boom bij mijn buren. Is het nog interessant om zonnepanelen te installeren?”

Schaduw is de grootste vijand van een zonnepanelensysteem. Indien je dak volledig in de schaduw ligt, raden we af om voor zonnepanelen te kiezen.

Is de schaduw beperkt en verplaatst deze zich doorheen de dag over je dak (boom, schouw, lantaarnpaal)? Dan kan je installateur een oplossing aanbieden met optimizers. Deze optimizers zorgen ervoor dat de panelen die tijdelijk in de schaduw liggen, het rendement van de andere panelen niet in het gedrang brengen. De prijs voor deze optimizers kan je terugvinden in je persoonlijk voorstel. Bij twijfel kan je dit tijdens het inspectiebezoek met je installateur bespreken.

Lees ook: Zonnepanelen en schaduw? Deze oplossingen stellen je rendement veilig

8. Kunnen zonnepanelen op een asbestdak geïnstalleerd worden?

“Ik heb asbest in mijn dak, kan ik zonnepanelen installeren?”

Nee, zonnepanelen installeren op een asbestdak is niet toegelaten. Geen enkele installateur mag dit doen. Je mag niet boren, zagen, slijpen, … in een dak met asbest. Dit is schadelijk voor de gezondheid van de bewoners en de installateur. 

Bovendien zou tegen 2030 elk dak asbestvrij moeten zijn in Vlaanderen. Wij raden aan om eerst je dak asbestvrij te maken (en ook te isoleren) alvorens zonnepanelen te plaatsen.

 

9. Krijg ik mijn waarborg terug bij annulatie?

“Ik heb reeds een waarborg van 150 euro betaald bij het aanvaarden van mijn persoonlijk voorstel. Als ik na inspectie niet verder ga, krijg ik mijn waarborg dan terug?”

Ja, je kan kosteloos annuleren na inspectie. Je hebt na het ontvangen van de finale offerte een bedenktijd van twee weken. Als bijvoorbeeld het gewenste aantal panelen niet op je dak passen of er zijn onvoorziene meerkosten die je niet wenst te betalen, kan je nog annuleren. Je krijgt dan de waarborg van 150 euro terugbetaald. 

Ga je akkoord met je definitieve offerte? Dan plan je samen met de installateur een installatiedatum in. Je waarborg storten we in dat geval ook naar je terug.

 

10. Mogen er via de groepsaankoop zonnepanelen in de tuin geplaatst worden?

“Ik wil graag zonnepanelen plaatsen in mijn tuin, kan dat via de groepsaankoop?”

Nee, via de groepsaankoop bieden we standaardpakketten aan die enkel op het dak van een woning worden geplaatst. Dit is in Vlaanderen de enige plaatsingsmethode waarvoor je geen vergunning dient aan te vragen. Wil je toch zonnepanelen in je tuin plaatsen? Neem dan contact op met een andere partij naar keuze.

Stond jouw vraag hier niet tussen? Neem dan zeker een kijkje tussen onze veelgestelde vragen of schrijf je gratis in voor een volgende webinar van onze groepsaankoop.

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen en schrijf je gratis en vrijblijvend in. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
21-10-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
21-10-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
21-10-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.