Waarom gaan alle energieprijzen omhoog?

 

Het afgelopen jaar was zeer ongebruikelijk voor de energiemarkt. De groothandelsprijzen bleven aanhoudend stijgen, waardoor de energieprijzen nu op het hoogste punt in 10 jaar staan.

Maar het zijn niet alleen de energieprijzen die omhoog gaan. De prijzen voor benzine, voedsel en andere benodigdheden gaan allemaal de hoogte in. Zelfs bakolie is nu nooit zo snel zoveel duurder geworden!

 

 

Waarom zijn de energieprijzen zo sterk gestegen?

De gas- en energievoorziening komen wereldwijd onder druk te staan, waardoor de energieprijzen omhoog gaan. De kosten die energie retailers maken om energie in te kopen, zijn sinds het begin van het jaar met bijna 80% gestegen. Eén verklaring is de koude winter in Europa van vorig jaar, waardoor de voorraden onder druk kwamen te staan. Een andere verklaring is de hoeveelheid opgeslagen gas ver onder het normale niveau ligt.

 

Betekent de recente piek in de gasprijzen dat mensen nog meer moeten betalen om hun huis te verwarmen?

Simpel gezegd, ja. 

De gasprijzen zijn dit jaar enorm gestegen en de kosten en energieprijzen gaan omhoog voor iedereen. Het huidige beeld van vraag en aanbod suggereert niet dat de prijzen snel zullen dalen. 

Miljoenen huishoudens in heel Europa, dus ook in België, worden vanaf het najaar geconfronteerd met een stijging van hun energierekening.

 

Wat betekent dit voor jou?

  • Heb je variabel tarief? Dan voel je steeds de schommelingen op de markt. Dit type energiecontract volgt altijd de veranderingen van de markt. Bij dalende energieprijzen, zakt ook jouw energiefactuur. ij stijgende groothandelsprijzen zal jemeer betalen.
  • Met een vast tarief zit je momenteel ‘safe’ tot het einde van je energiecontract. Daarna zal je ook op een hoger tarief terechtkomen. Energieleveranciers zullen hun verlengingstarieven namelijk baseren op de geldende prijzen op de energiemarkt. Als je kiest voor een nieuw energiecontract is het belangrijk om het nieuwe aanbod met de verlengingstarieven te vergelijken. Deze bezorgen de leveranciers 3 maanden voor het einde van je contract.

 

Lees ook: Help! Ik weet niet welk tarief ik heb en Energieprijzen vergelijken? Deze opties zijn er:

 

Kan je ontsnappen aan de stijgende energieprijzen?

Jammer genoeg is er geen toverformule. Wel is het nu, meer dan voorheen belangrijk om niet blindelings je energiecontract te laten doorlopen.

De Inspecteur zocht het voor je uit

Radio 2 stelde de vraag aan energie-expert Kurt Hernot van de CREG. Hij raadt aan je huidige contract te checken, dan weet je of overstappen zin heeft. 

“Het blijft zeker interessant om groepsaankopen te blijven volgen”, zegt Hernot. Mijn advies: schrijf je in en vergelijk het voorstel met de rest van de markt. Als het interessant is, kun je intekenen. Indien niet, hoef je er niet op in te gaan. Alle details vind je hier

 

Kan je de energieprijs drukken met een groepsaankoop?

Ja, wij gaan voor jou op zoek naar een voordelig energiecontract. Door de krachten te bundelen, krijgen we voordelige prijzen. Een groepsaankoop brengt energieleveranciers met elkaar in concurrentie. Hoe groter de groep van mogelijke klanten is, hoe interessanter het voor de leveranciers wordt om de groepsaankoop te winnen. Daarom sta je als klant in een groepsaankoop sterker dan alleen.

Volgens een rapport van de Vlaamse energieregulator VREG zijn de aangeboden prijzen bij groepsaankopen gemiddeld gezien interessant. De groepsaankooptarieven behoren telkens tot de laagste in de markt.

Wil jij je ook vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop energie? Dat kan hier. Je krijgt een voorstel aangepast aan jouw verbruik en kan meteen vergelijken!

 

Geschreven door iChoosr in het van de groepsaankopen energie

Lees ook deze berichten:

Waarom gaan alle energieprijzen omhoog?
07-10-2021 • Categorie: Algemeen

Het afgelopen jaar was zeer ongebruikelijk voor de energiemarkt. Waardoor de energieprijzen voor iedereen omhoog gaan. We leggen het je uit.

Is een thuisbatterij rendabel voor mijn situatie?
07-10-2021 • Categorie: Algemeen

Thuisbatterijen. Er wordt veel over gesproken en geschreven. Wat jij wilt weten is natuurlijk of het ook rendabel is voor jouw situatie. Wij zoeken het voor je uit.

Waarom organiseren we een groepsaankoop autoverzekeringen?
07-10-2021 • Categorie: Algemeen

Energie en zonnepanelen zijn niet de enige producten waar een groepsaankoop nuttig voor is. Daarom bundelen iChoosr en Hopala de krachten voor een nieuw soort groepsaankoop: autoverzekeringen.