Waarom gaan alle energieprijzen omhoog?

 

Het afgelopen jaar was zeer ongebruikelijk voor de energiemarkt. De groothandelsprijzen bleven aanhoudend stijgen, waardoor de energieprijzen nu op het hoogste punt in 10 jaar staan.

Maar het zijn niet alleen de energieprijzen die omhoog gaan. De prijzen voor benzine, voedsel en andere benodigdheden gaan allemaal de hoogte in. Zelfs bakolie is nu nooit zo snel zoveel duurder geworden!

 

* Bron: vreg.be

Waarom zijn de energieprijzen zo sterk gestegen?

De gas- en energievoorziening komen wereldwijd onder druk te staan, waardoor de energieprijzen omhoog gaan. De kosten die energie retailers maken om energie in te kopen, zijn sinds het begin van het jaar met bijna 80% gestegen. Eén verklaring is de koude winter in Europa van vorig jaar, waardoor de voorraden onder druk kwamen te staan. Een andere verklaring is de hoeveelheid opgeslagen gas die ver onder het normale niveau ligt.

 

Betekent de recente piek in de gasprijzen dat mensen nog meer moeten betalen om hun huis te verwarmen?

Simpel gezegd, ja. 

De gasprijzen zijn dit jaar enorm gestegen en de kosten en energieprijzen gaan omhoog voor iedereen. Het huidige beeld van vraag en aanbod suggereert niet dat de prijzen snel zullen dalen. 

Miljoenen huishoudens in heel Europa, dus ook in België, worden vanaf het najaar geconfronteerd met een stijging van hun energierekening.

 

Wat betekent dit voor jou?

  • Heb je variabel tarief? Dan voel je steeds de schommelingen op de markt. Dit type energiecontract volgt altijd de veranderingen van de markt. Bij dalende energieprijzen, zakt ook jouw energiefactuur. Bij stijgende groothandelsprijzen zal je meer betalen.
  • Met een vast tarief zit je momenteel ‘safe’ tot het einde van je energiecontract. Daarna zal je ook op een hoger tarief terechtkomen. Energieleveranciers zullen hun verlengingstarieven namelijk baseren op de geldende prijzen op de energiemarkt. Als je kiest voor een nieuw energiecontract is het belangrijk om het nieuwe aanbod met de verlengingstarieven te vergelijken. Deze bezorgen de leveranciers 3 maanden voor het einde van je contract.

 

Lees ook: Help! Ik weet niet welk tarief ik heb en Energieprijzen vergelijken? Deze opties zijn er:

 

Kan je ontsnappen aan de stijgende energieprijzen?

Jammer genoeg is er geen toverformule. Wel is het nu, meer dan voorheen belangrijk om niet blindelings je energiecontract te laten doorlopen.

De Inspecteur zocht het voor je uit

Radio 2 stelde de vraag aan energie-expert Kurt Hernot van de CREG. Hij raadt aan je huidige contract te checken, dan weet je of overstappen zin heeft. 

 

Geschreven door iChoosr in het van de groepsaankopen energie

Lees ook deze berichten:

Wat is de energietransitie?
07-10-2021 • Categorie: Energie

De meestgestelde vragen over de groepsaankoop thuisbatterij
07-10-2021 • Categorie: Acties

Twijfel jij nog over de aankoop van een thuisbatterij? Bekijk hier de meest gestelde vragen die aan bod komen tijdens het webinar over de groepsaankoop. Zo kan jij een goed geïnformeerde beslissing nemen.