Welke autoverzekering past bij jou?

Als je met je wagen de openbare weg op wil, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Je kan kiezen tussen een BA, een mini omnium of een volledige omnium. Maar welke verzekering is het meest geschikt voor jou?

 

Burgerlijke aansprakelijkheid of (mini) omnium?

De burgerlijke aansprakelijkheid (BA) is een verplichte verzekering. Een BA verzekering beschermt enkel de schade aan anderen die jij of een andere bestuurder van je wagen aanricht met je wagen. Dit wordt ook wel “schade aan derden” genoemd. De “schade aan derden” is een wijd begrip: dat is iedereen die schade ondervond omdat jij als bestuurder van de wagen een fout maakte (zowel lichamelijke als stoffelijke schade van bijvoorbeeld voetgangers, andere wagens, inzittenden van jouw wagen en andere wagens, …).

Als aanvulling op de BA kan je een kleine omnium nemen, ook vaak mini omnium genoemd. Die beschermt je voornamelijk bij schade die aan je wagen werd toegebracht door “externe” oorzaken zoals weersomstandigheden, brand, dieren. De mini omnium komt ook tussen wanneer je wagen gestolen wordt en bij glasbreuk. Is je auto redelijk nieuw (tussen 4 en 8 jaar)? Dan is deze verzekering waarschijnlijk de beste voor jou. 

De volledige omnium (of full omnium) is de meest uitgebreide verzekering die je kan afsluiten. Deze verzekering vergoedt, naast de waarborgen van de BA en mini omnium, ook de schade aan je eigen auto die door je eigen toedoen is aangebracht. Een full omnium wordt aangeraden als je voertuig pas nieuw is of niet ouder dan 4 jaar. Vaak is er bij een full omnium een “franchise”. Dat is een beperkt bedrag dat je toch zelf moet betalen bij schade.

 

Voertuig en risicoprofiel

Welke verzekering het beste bij jou past, is afhankelijk van de leeftijd van je voertuig en van je risicoprofiel. Is je voertuig al ouder dan 8 jaar of gebruik je je voertuig heel weinig? Dan heb je wellicht genoeg aan een BA. Voor auto’s tussen de 4 en de 8 jaar oud wordt vaak een mini-omnium aangeraden. Voor een auto die (relatief) nieuw is, kies je best voor een full omnium. 

Natuurlijk bepaal je zelf welke verzekering je wil. Heb je een oudere auto en wil je jezelf toch beter beschermen tegen onvoorziene kosten? Dan kan je altijd kiezen voor een mini of full omnium. Je betaalt dan een hogere premie, maar je bent wel verzekerd tegen meer schadegevallen dan bij de BA.

 

Wij geven je het juiste advies

iChoosr, expert in groepsaankopen en onafhankelijke verzekeringsmakelaar Hopala organiseren een groepsaankoop voor autoverzekeringen. Om te bepalen welke formule het beste bij je past, houden we rekening met heel wat elementen. Bij je inschrijving geef je een aantal gegevens op over je voertuig en je risicoprofiel. Op die manier houden we rekening met jouw persoonlijke situatie en kunnen we iedereen binnen de groep een verzekering op maat aanbieden. Weet je niet wat te kiezen of zijn er onduidelijkheden, onafhankelijk verzekeringsmakelaar Hopala legt het je graag persoonlijk uit. 

Ben je op zoek naar een voordelige autoverzekering? Schrijf je dan gratis en vrijblijvend in voor de groepsaankoop autoverzekeringen van iChoosr en Hopala. Je krijgt persoonlijk advies en een voordelig aanbod voor de autoverzekering die het beste bij jou past.

 

Lees ook : Waarom autoverzekeringen vergelijken?

 

Hopala werkt samen met volgende verzekeraars om jou te voorzien van de allerbeste
verzekeringen: Aedes, Allianz, Arag, Axa, Baloise, D.A.S., Euromex, Europ Assistance,
Optimco, Piette & Partners, Touring, VAB.

Lees ook deze berichten:

Wat is de energietransitie?
30-09-2020 • Categorie: Energie

De meestgestelde vragen over de groepsaankoop thuisbatterij
30-09-2020 • Categorie: Acties

Twijfel jij nog over de aankoop van een thuisbatterij? Bekijk hier de meest gestelde vragen die aan bod komen tijdens het webinar over de groepsaankoop. Zo kan jij een goed geïnformeerde beslissing nemen.