Energieverbruik en energiekosten in Vlaanderen: ben jij gemiddeld?

Ken jij je energieverbruik voor elektriciteit en gas? Dan kan je ook te weten komen hoeveel je jaarlijks kan besparen op je energiefactuur. Verbruik je minder energie dan je buur maar betaal je meer? Dan is het hoog tijd om actie te ondernemen!

 

Energieverbruik in Vlaanderen

In 2019 nam het gemiddelde Vlaamse gezin 3.025 kW elektriciteit af en 14.132 kW gas. Dat berekende Vlaams Energieregulator VREG.

Maar deze cijfers geven een vertekend beeld. Verwarm je bijvoorbeeld je woning op aardgas, dan is het gemiddelde aardgasverbruik 23.260 kW.

Je energieverbruik is met andere woorden afhankelijk van heel wat factoren. Hoe groot is je woning? Hoe goed is ze geïsoleerd? Hoeveel volwassen en/of kinderen wonen er? Welke huishoudtoestellen gebruik je? Verwarm je op gas of elektriciteit? Etc. etc.

Gemiddeld energieverbruik

In de tabel vind je een indicatie van het energieverbruik per gezinsgrootte van een huishouden met een enkelvoudige electriciteitsmeter en verwarming op gas.

Situatie:

  • Enkelvoudige meter
  • Verwarming op gas
Gemiddeld elektriciteitsverbruik Gemiddeld aardgasverbruik
Huishouden 1 persoon 1.900 kW/jaar 11.800 kW/jaar
Huishouden 3 personen 3.200 kW/jaar 17.100 kW/jaar
Huishouden 5 personen 4.000 kW/jaar 21.300 kW/jaar

 

Hoe weet je hoeveel energie je per jaar verbruikt?

Elk jaar krijg je van je energieleverancier een jaarlijkse afrekening. Op deze factuur staat een grafiek met je energieverbruik van de laatste jaren. Op deze grafiek vind je je energieverbruik van het laatste volledige jaar makkelijk terug.

Lees ook: Waar vind ik mijn huidig energietarief?

Schrik niet als jouw energieverbruik erg afwijkt van het Vlaamse gemiddelde.

Belangrijker is op te merken dat je energieverbruik jaar na jaar min of meer stabiel blijft. Of probeer energiezuiniger te leven. Laat je bijvoorbeeld zonnepanelen installeren, dan neem je veel minder elektriciteit af. En dat zal je voelen in de portemonnee.

Wat kan je met informatie over je energieverbruik?

Met informatie over je energieverbruik kan je energieprijzen vergelijken. Wil je weten of jij in jouw situatie kan besparen? Dan gebruik je best geen gemiddeld verbruik op basis van gezinsgrootte maar je eigen energiegebruik. Dat geeft een realistischer beeld.

Hoeveel je betaalt voor elektriciteit en gas hangt uiteraard af van je verbruik en de prijzen die je energieleverancier aanrekent. Maar ook het type energiecontract dat je verkiest, speelt een belangrijke rol. En deze keuze is persoonlijk.

Lees ook: Test – Welk type energiecontract past bij jou?

 

Hoe krijg je je energiekosten omlaag?

Minder energie verbruiken, is minder betalen. Maar er zijn nog meer dingen die je kan doen.

Met deze praktische tips kan je een pak geld besparen op je energiefactuur. Er zijn enorme verschillen in de levertarieven voor elektriciteit en gas en in de abonnementskosten van energieleveranciers. Door een slimme keuze, kan je honderden euro’s besparen.

Correcte vergelijkingen tussen energiecontracten maken is niet eenvoudig. Veel mensen verliezen zich in de kleine lettertjes en besluiten dan maar niet over te stappen. Maar zo laten ze jaar na jaar heel wat geld liggen.

Lees ook: “Een andere energieleverancier kiezen? Daar krijg ik stress van!”

Tijd voor actie?

Met de groepsaankoop energie is het niet nodig zelf energieprijzen en contractvoorwaarden te vergelijken. Dat werkje gebeurt voor jou. Neem hier een kijkje voor meer informatie. Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop energie

 

Bronnen:

Evolutie energieverbruik Vlaanderen (VREG) en Cijfers iChoosr overstappers eerdere groepsaankopen energie

Lees ook deze berichten:

Waarom gaan alle energieprijzen omhoog?
26-09-2019 • Categorie: Algemeen

Het afgelopen jaar was zeer ongebruikelijk voor de energiemarkt. Waardoor de energieprijzen voor iedereen omhoog gaan. We leggen het je uit.

Is een thuisbatterij rendabel voor mijn situatie?
26-09-2019 • Categorie: Algemeen

Thuisbatterijen. Er wordt veel over gesproken en geschreven. Wat jij wilt weten is natuurlijk of het ook rendabel is voor jouw situatie. Wij zoeken het voor je uit.

Waarom organiseren we een groepsaankoop autoverzekeringen?
26-09-2019 • Categorie: Algemeen

Energie en zonnepanelen zijn niet de enige producten waar een groepsaankoop nuttig voor is. Daarom bundelen iChoosr en Hopala de krachten voor een nieuw soort groepsaankoop: autoverzekeringen.