Energieverbruik en energiekosten in Vlaanderen: ben jij gemiddeld?

Ken jij je energieverbruik voor elektriciteit en gas? Dan kan je ook te weten komen hoeveel je jaarlijks kan besparen op je energiefactuur. Verbruik je minder energie dan je buur maar betaal je meer? Dan is het hoog tijd om actie te ondernemen!

 

Energieverbruik in Vlaanderen

In 2022 nam het gemiddelde Vlaamse gezin 2.658 kWh elektriciteit af en 11.448 kWh gas. Dat berekende de Vlaamse Energieregulator (VREG).

Maar deze cijfers geven een vertekend beeld. Verwarm je bijvoorbeeld je woning op aardgas? Dan is het gemiddelde aardgasverbruik 17.00 kWh.

Je energieverbruik is met andere woorden afhankelijk van heel wat factoren. Hoe groot is je woning? Hoe goed is ze geïsoleerd? Hoeveel volwassen en/of kinderen wonen er? Welke huishoudtoestellen gebruik je? Verwarm je op gas of elektriciteit? Enzovoort…

Gemiddeld energieverbruik

In de tabel vind je een indicatie van het energieverbruik per gezinsgrootte van een huishouden met een enkelvoudige electriciteitsmeter en verwarming op gas.

Situatie:

  • Enkelvoudige meter
  • Verwarming op gas
Gemiddeld elektriciteitsverbruik Gemiddeld aardgasverbruik
Huishouden 1 persoon 1.900 kWh/jaar 11.800 kWh/jaar
Huishouden 3 personen 3.200 kWh/jaar 17.100 kWh/jaar
Huishouden 5 personen 4.000 kWh/jaar 21.300 kWh/jaar

 

Hoe weet je hoeveel energie je per jaar verbruikt?

Elk jaar krijg je van je energieleverancier een jaarlijkse afrekening. Op deze factuur staat een grafiek met je energieverbruik van de laatste jaren. Op deze grafiek vind je je energieverbruik van het laatste volledige jaar makkelijk terug.

Lees ook: Waar vind ik mijn huidig energietarief?

Schrik niet als jouw energieverbruik erg afwijkt van het Vlaamse gemiddelde.

Belangrijker is op te merken dat je energieverbruik jaar na jaar min of meer stabiel blijft of lichtjes afneemt. Dit kan je bereiken door energiezuiniger te leven. Laat je bijvoorbeeld zonnepanelen installeren? Dan neem je veel minder elektriciteit af. En dat zal je voelen in de portemonnee.

Wat kan je met informatie over je energieverbruik?

Met informatie over je energieverbruik kan je energieprijzen vergelijken. Wil je weten of jij in jouw situatie kan besparen? Dan gebruik je best geen gemiddeld verbruik op basis van gezinsgrootte, maar je eigen energiegebruik. Dat geeft een meer realistisch beeld.

Hoeveel je betaalt voor elektriciteit en gas hangt uiteraard af van je verbruik en de prijzen die je energieleverancier aanrekent. Maar ook het type energiecontract dat je verkiest speelt een belangrijke rol. En deze keuze is persoonlijk.

Lees ook: Test – Welk type energiecontract past bij jou?

 

Hoe krijg je je energiekosten omlaag?

Minder energie verbruiken, is minder betalen. Maar er zijn nog meer dingen die je kan doen.

Met deze praktische tips kan je een pak geld besparen op je energiefactuur. Er zijn enorme verschillen in de levertarieven voor elektriciteit en gas en in de abonnementskosten van energieleveranciers. Door een slimme keuze, kan je honderden euro’s besparen.

Correcte vergelijkingen tussen energiecontracten maken is niet eenvoudig. Veel mensen verliezen zich in de kleine lettertjes en besluiten dan maar niet over te stappen. Maar zo laten ze jaar na jaar heel wat geld liggen.

Lees ook: “Een andere energieleverancier kiezen? Daar krijg ik stress van!”

Tijd voor actie?

Met de groepsaankoop energie is het niet nodig zelf energieprijzen en contractvoorwaarden te vergelijken. Dat werk gebeurt voor jou. Neem hier een kijkje voor meer informatie. Inschrijven voor de groepsaankoop energie is steeds gratis en vrijblijvend.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop energie

 

Bronnen:

Evolutie energieverbruik Vlaanderen (VREG) en Cijfers iChoosr overstappers eerdere groepsaankopen energie

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
26-09-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
26-09-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
26-09-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.