“Een andere energieleverancier kiezen? Daar krijg ik stress van!”

Veranderen van energieleverancier: de meeste Vlamingen weten dat ze er geld mee kunnen besparen maar de meerderheid raakt verlamd door de vele opties en te ingewikkelde energiecontracten.

Tot welke categorie behoor jij?

 

S.O.S. Keuzestress: wat te doen bij ingewikkelde energiecontracten?

 

1/ Weet welk energiecontract je wil afsluiten

Volgens de laatste VREG Marktmonitor (gepubliceerd in juni 2022) veranderden in 2021 slechts 1 op 4 Vlamingen van energieleverancier. De rest is honkvast of raakt verstrikt in het oerwoud van de energiecontracten. Welk tarieftype kies ik best? Op welke voorwaarden moet ik letten? Zijn eenmalige kortingen écht een goeie deal?

Weet je niet waar te beginnen? Doe dan de test: welk type energiecontract past bij mij?

 

2/ Weet welke energietarieven je morgen zal betalen

Een veelgemaakte fout: een nieuw prijsvoorstel vergelijken met de factuur die je vorig jaar betaalde. Dat is namelijk zinloos!

Waarom? Je energiecontract heeft een bepaalde looptijd en wordt automatisch verlengd als je niets doet. Je behoudt je tarieftype en blijft bij dezelfde energieleverancier, maar je betaalt nieuwe prijzen voor je energie. En die prijzen zijn vaak hoger dan je huidige tarieven.

Tip

Wil je weten of een nieuw voorstel voordelig is? Vergelijk dan de voorgestelde tarieven met de verlengingstarieven van je huidige energiecontract, Dit zijn de actuele energieprijzen en abonnementskosten van je huidige energieleverancier zodra de looptijd van je energiecontract afloopt. Je energieleverancier is verplicht je hierover te informeren.

 

3/ Maak het jezelf gemakkelijk

Meer en meer consumenten zoeken andere oplossingen zodat ze het uitzoekwerk niet zelf hoeven te doen. Terecht, want de energiemarkt is best complex.

Vlamingen die een groepsaankoop overwegen doen dat vooral omwille van

  • de prijs (92%)
  • het gratis en vrijblijvende karakter (70%)
  • het gemak (44%)

 

Het vergelijkingswerk wordt bij een groepsaankoop namelijk voor jou gedaan en dit terwijl je zelf aan het stuur blijft. Je krijgt een prijsvoorstel en beslist zelf of je de besparing interessant vindt.

Lees ook: Hoe komt de prijs bij de groepsaankoop energie tot stand?

 

Wat als je nooit verandert van energieleverancier?

Er zijn talloze redenen om niet te veranderen van energieleverancier. Gebrekkige kennis over de verschillen van energiecontracten (81%), onduidelijkheid over de vergelijking van aanbiedingen (75%) en geen zin om hiermee bezig te zijn (61%) staan met stip bovenaan.

Maar door niets te doen, verandert je situatie toch! Je verliest zo tot honderden euro’s per jaar.

Het tarief dat je vandaag betaalt is al lang niet meer hetzelfde als toen je je energiecontract afsloot. Dat komt omdat je contract op het einde van de looptijd automatisch wordt verlengd. Zo kom je op een hoger tarief dan toen je je energiecontract afsloot.

Lees ook: Help! Ik weet niet meer welk energietarief ik heb!

 

Tijd voor actie?

Als je door het bos de bomen niet meer ziet, dan is de groepsaankoop energie iets voor jou.

Het aanbod is eerlijk en transparant: je krijgt een 1-jarig energiecontract voor 100% groene stroom en/gas. Bovendien ben je je als consument beschermd tegen verborgen kosten. En heb je de keuzevrijheid omtrent betaalwijze en facturatie.

Inschrijven voor onze groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend.

Je ontvangt een duidelijk persoonlijk voorstel op maat van je energieverbruik. Jij beslist of je het voorstel aanvaardt. Klik hier voor meer informatie.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankoop energie

 

Bronnen: Persbericht “3 op 4 Vlamingen hebben moeite met keuze energieleverancier” en Cijfers uit VREG Marktmonitor 2021.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
10-07-2022 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
10-07-2022 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
10-07-2022 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.