Wat zijn de maatregelen die de energieprijzen moeten verlagen?

De energieprijzen zijn zelden zo hoog geweest. Elke Belg betaalt op dit moment veel meer voor elektriciteit en gas dan in de eerste helft van 2021. Om de druk van de hoge energiefactuur te verlagen, kondigde de federale regering nieuwe maatregelen aan. We vatten samen welke maatregelen er genomen worden en wat dat voor jou betekent.

 

Waarom zijn de energieprijzen zo hoog? Lees het hier.

De federale regering kondigde drie veranderingen aan die de energiefacturen moeten verlagen: een tijdelijke verlaging van de btw op elektriciteit en gas, een eenmalige ‘verwarmingspremie’ van 100 euro en de verlenging van het sociaal tarief. 

 

  • Tijdelijke verlaging van de btw op elektriciteit en gas

 

De btw op elektriciteit en gas wordt tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Deze verlaging is tijdelijk: voor elektriciteit geldt ze van de maanden maart tot en met september 2022. Voor gas loopt de periode van april tot en met september 2022. 

Op je jaarlijkse afrekening of slotfactuur zal je kunnen nakijken dat je in deze periodes maar 6% btw hebt betaald voor de energie die je hebt afgenomen.

 

  • Een eenmalige ‘verwarmingspremie’

 

Om de zware kosten van de hoge energieprijzen in de winter te drukken, geeft de regering ook een eenmalige ‘verwarmingspremie’ van 100 euro. De verwarmingspremie wordt verrekend op je energiefactuur voor 1 augustus 2022. Deze premie wordt uitgekeerd voor elke aansluiting voor elektriciteit. 

Wie verwarmt met stookolie krijgt daarnaast een eenmalige cheque van 200 euro. De prijzen van stookolie zijn immers ook fors duurder in vergelijking met vroeger. Deze premie wordt uitgekeerd voor elk adres.

 

  • Uitbreiding sociaal tarief wordt verlengd

 

Het sociaal tarief is het voordeligste energietarief op de markt. Voor 2021 was dit sociaal tarief slechts beschikbaar voor een kleine groep mensen. Toen door de coronacrisis meer en meer mensen in financiële moeilijkheden kwamen, besliste de regering om het sociaal tarief tijdelijk beschikbaar te maken voor een grotere groep. 

De regering verlengt deze uitbreiding nu tot en met september 2022. Wie na de uitbreiding in aanmerking kwam voor het sociaal tarief, zal hier dus nog van kunnen genieten tot en met juni van dit jaar. 

 

Deze maatregelen moeten helpen om je energiefactuur te verlagen. De maatregelen zijn tijdelijk en de regering bekijkt binnen enkele weken of ze voldoende impact hebben. Veranderingen of verlengingen zijn dus nog mogelijk. 

 

Daarnaast bekijkt de regering of of er kosten op de energiefacturen kunnen vervangen worden door accijnzen.  

Deze accijnzen zijn makkelijker aan te passen en kunnen werken als schokdempers die de druk van stijgende energieprijzen verzachten.. Geen maatregel die nu al kan helpen om de energiefactuur te verlagen, maar hopelijk wel een die in de toekomst kan vermijden dat de energiefacturen opnieuw fors stijgen

 

Ondertussen kan je ook enkele stappen nemen om je energiefactuur te verlagen. Hier vind je onze tips

Begin met besparen op je energiekosten! Schrijf je hier vrijblijvend in voor de groepsaankoop energie. Denk je al een tijdje aan zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat. Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.