Test: welk type energiecontract past bij jou?

Ben jij je bewust van de verschillende energiecontracten? Weet je waarop je moet letten? Doe de test!

Je ideale type energiecontract vinden? Dat is niet eenvoudig. Deze vragen geven je alvast een goed beeld van alle opties die je hebt bij de keuze van je energiecontract.

 

1/ Wil je een ‘vast’ of ‘variabel’ energiecontract?

A – Ik wil een ‘vaste energieprijs’

Met vaste tarieven weet je vooraf waar je aan toe bent. Je kan je energieprijs ook exact nakijken op je jaarlijkse eindafrekening of slotfactuur. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

B – Ik verkies een ‘variabele energieprijs’

Een variabele energieprijs volgt de groothandelsprijzen op de energiemarkten. De energieprijs per kWh die je vandaag betaalt, kan morgen anders zijn. Net zoals bij een woonkrediet hangt veel af van het risico dat je bereid bent te nemen. Variabele energieprijzen worden berekend aan de hand van een formule. Deze formule kan je terugvinden op je tariefkaart. De formules waarmee de energiekosten berekend worden, blijven dezelfde gedurende de looptijd van je energiecontract. Het enige dat verandert, is de waarde van de indexatieparameters.

Goed om te weten

Zowel bij een contract met vaste prijzen als bij een contract met variabele prijzen blijft je voorschotbedrag gedurende de contractperiode hetzelfde. In de jaarlijkse afrekening wordt je werkelijke verbruik in rekening gebracht. Bij een vast contract gebeurt dit aan de vaste prijs die je hebt vast gelegd. Bij een variabel contract wordt per maand of per kwartaal de prijs gefactureerd die op dat moment van toepassing was.

 

2/ Wil je een voordelig tarief voor groene stroom of voor grijze stroom?

A – Ik wil groene stroom

Door te kiezen voor een aanbod van groene stroom draag je onrechtstreeks een steentje bij aan een duurzame leefomgeving. Hoe meer mensen groene stroom aankopen, hoe meer groene stroom nodig is en zal opgewekt worden. Ook dat is het voordeel van veel.

B – Ik kies voor grijze stroom

Dat kan iedere consument voor zichzelf bepalen.

Voor groene stroom heb je geen speciale voorzieningen nodig. De VREG controleert de oorsprong en de productiemethode van de stroom die je van je energieleverancier afneemt. Het gaat met andere woorden om een keuze van contract. En die heb je zelf in de hand.

 

3/ Wil je je energiefactuur betalen via domiciliëring of overschrijving en ontvangen via e-mail of per post ?

A – Dat kies ik liever zelf

Jij weet zelf het beste hoe je je rekeningen wilt beheren. Niemand hoeft jouw gewoontes te beoordelen.

B – Ik ontvang liever geen factuur

Mmm, dat begrijpen we, maar dat wordt lastig. De beste optie is om je energiefactuur zelf zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door energiezuinig te leven, te isoleren waar mogelijk en door je energieprijzen eens te (laten) vergelijken. Je kan meer besparen dan je denkt.

Lees ook: Hoe krijg je je energiefactuur écht omlaag? Praktische tips.

Ook kan je ervoor kiezen (een deel van) je energie zelf op te wekken, met zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar ook dan nog moet je een keuze maken over betaalwijze en facturatie bij een energieleverancier voor (een stukje) elektriciteit en gas.

 

 

4/ Wil je gedurende de looptijd van je contract kosteloos kunnen overstappen?

A – Ja, ik wil niet gebonden zijn aan een energieleverancier

Terecht. Je weet nooit waarom een overstap naar een andere energieleverancier nodig kan zijn. Kies in dit geval voor energiecontracten ‘zonder verplichte betaling op voorhand van de vast vergoeding’. Zo betaal je enkel voor de maanden dat je effectief klant bent.

Sluit ook geen contract af waarbij je een volledig jaar klant moet blijven om recht te hebben op een korting. Bij een overstap valt de korting namelijk weg, waardoor je plots meer betaalt dan je verwacht had.

Tip

Bij een energiecontract met lage (eenheids)prijzen en een lage vaste vergoeding of abonnementskost die pro rata wordt aangerekend, doe je geen verlies als je van energieleverancier verandert. Je weet op voorhand hoeveel je moet betalen.

 

B – Nee, ik betaal wel vaker voor dingen die ik niet gebruik

Echt? Je bedoelt dat jaarabonnement op de fitness dat je in een opwelling afsloot? Jammer toch?

 

Vaker A dan B? Dan is de groepsaankoop energie iets voor jou

Gelijk heb je. Er zijn leukere dingen in de wereld om meer tijd aan te besteden.

Het aanbod via de groepsaankoop energie is duidelijk en transparant: je krijgt een 1-jarig energiecontract met een vaste of variabele prijs voor 100% groene stroom en/gas. Bovendien ben je je als consument beschermd tegen verborgen kosten. En heb je de keuzevrijheid omtrent betaalwijze en facturatie.

Lees ook: Deze 14 garanties biedt de groepsaankoop energie.

Zelf eens uitproberen?

Dat kan. Inschrijven voor onze groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je ontvangt een duidelijk persoonlijk voorstel met scherpe prijzen op maat van je energieverbruik. Jij beslist of je het voorstel aanvaardt.

 

Geschreven door Geraldine, in het kader van de groepsaankoop energie 

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
07-06-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
07-06-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
07-06-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.