Hoe kan je nog extra besparen op je energiefactuur als je zonnepanelen hebt?

Met zonnepanelen bespaar je een pak geld op je energiefactuur.  Maar wist je dat je ook nog winst kan boeken door te veranderen van energiecontract of energieleverancier?

 

Waarop kan je besparen als je zonnepanelen hebt?

1/ Elektriciteitskosten en nettarieven

Omdat je zelf energie opwekt, zakken je elektriciteitskosten spectaculair. Je neemt immers minder stroom van het elektriciteitsnet af. Ook je netwerkkosten dalen aanzienlijk dankzij zonnepanelen.

Lees ook: Hoe ziet je energiefactuur eruit mét zonnepanelen?

2/ Levertarieven en abonnementskosten

Verbruik je meer elektriciteit dat je opwekt? Dan kan je nog extra besparen met een voordelig levertarief voor de elektriciteit die je bijkomend afneemt van je energieleverancier. Een lager levertarief vertaalt zich dan direct in een lagere energiefactuur.

Je betaalt aan elke energieleverancier ook een abonnementskost of een vaste vergoeding. Deze kost varieert van energiecontract tot energiecontract. Je kan hierop dus ook besparen, zelfs als je meer energie opwekt dan je verbruikt.

Lees ook: Hoe krijg je je energiefactuur écht omlaag? Praktische tips.

3/ Gasfactuur

Verwarm je of kook je op gas? Dan is het uiteraard ook zinvol over te stappen op een voordeliger energiecontract voor je gasverbruik. Het maakt dan niet of je zonnepanelen hebt of niet.

 

Tip: wanneer veranderen van energieleverancier met zonnepanelen?

Overstappen naar een andere energieleverancier kan in principe altijd en zonder bijkomende kosten.

Als je zonnepanelen hebt, dan plan je je overstapdatum best zo dicht mogelijk bij je jaarlijkse meteropname. Zo vermijd je dat de stroom die je zelf produceerde verloren gaat.

Tijdens de zomermaanden wek je immers energie op die je tijdens de wintermaanden zal verbruiken. Schakel je over in de maand van je jaarlijkse meteropname, dan haal je maximaal voordeel uit de opbrengst van je zonnepanelen.

De datum van je vorige jaarlijkse meteropname vind je op je laatste afrekening. Stap je over op een meer voordelig energiecontract bij dezelfde energieleverancier dan is het niet nodig rekening te houden met met moment van je jaarlijkse meteropname.

 

Goed om te weten

Heb je een digitale of slimme meter? Dan kan je van energieleverancier veranderen wanneer je wilt. Je betaalt sowieso voor elke kWh die je nog afneemt van het net. Je kan geen reeds opgewekte elektriciteit kwijt spelen op deze manier. Lees hier meer over overstappen van energieleverancier met zonnepanelen en een slimme meter.

 

Geschreven door Carolien van iChoosr in het kader van de groepsaankoop energie

 

Is het energiecontract via de groepsaankoop energie financieel interessant voor jou?

Dat weet je pas als je deelneemt. Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk aanbod en ziet meteen hoeveel je kan besparen. Daarna beslis je zelf of je het voorstel aanvaardt. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
30-09-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
30-09-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
30-09-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.