Hoe kan je nog extra besparen op je energiefactuur als je zonnepanelen hebt?

Met zonnepanelen bespaar je een pak geld op je energiefactuur.  Maar wist je dat je ook nog winst kan boeken door te veranderen van energiecontract of energieleverancier?

 

Waarop kan je besparen als je zonnepanelen hebt?

1/ Elektriciteitskosten en nettarieven

Omdat je zelf energie opwekt, zakken je elektriciteitskosten spectaculair. Je neemt immers minder stroom van het elektriciteitsnet af. Ook je netwerkkosten dalen aanzienlijk dankzij zonnepanelen.

Lees ook: Hoe ziet je energiefactuur eruit mét zonnepanelen?

2/ Levertarieven en abonnementskosten

Verbruik je meer elektriciteit dat je opwekt? Dan kan je nog extra besparen met een voordelig levertarief voor de elektriciteit die je bijkomend afneemt van je energieleverancier. Een lager levertarief vertaalt zich dan direct in een lagere energiefactuur.

Je betaalt aan elke energieleverancier ook een abonnementskost of een vaste vergoeding. Deze kost varieert van energiecontract tot energiecontract. Je kan hierop dus ook besparen, zelfs als je meer energie opwekt dan je verbruikt.

Lees ook: Hoe krijg je je energiefactuur écht omlaag? Praktische tips.

3/ Gasfactuur

Verwarm je of kook je op gas? Dan is het uiteraard ook zinvol over te stappen op een voordeliger energiecontract voor je gasverbruik. Het maakt dan niet of je zonnepanelen hebt of niet.

 

Tip: wanneer veranderen van energieleverancier met zonnepanelen?

Overstappen naar een andere energieleverancier kan in principe altijd en zonder bijkomende kosten.

Als je zonnepanelen hebt, dan plan je je overstapdatum best zo dicht mogelijk bij je jaarlijkse meteropname. Zo vermijd je dat de stroom die je zelf produceerde verloren gaat.

Tijdens de zomermaanden wek je immers energie op die je tijdens de wintermaanden zal verbruiken. Schakel je over in de maand van je jaarlijkse meteropname, dan haal je maximaal voordeel uit de opbrengst van je zonnepanelen. Klik hier voor meer informatie.

De datum van je vorige jaarlijkse meteropname vind je op je laatste afrekening.

Goed om te weten

Ook met de digitale of slimme meter blijft dit gelden. De slimme meter telt afzonderlijk de verbruikte energie en de hoeveelheid energie die je met je zonnepanelen opnieuw op het net zet. Het verschil tussen beide wordt gefactureerd. Lees hier meer over de slimme meter.

Stap je over op een meer voordelig energiecontract bij dezelfde energieleverancier dan is het niet nodig rekening te houden met met moment van je jaarlijkse meteropname.

Geschreven door Carolien van iChoosr in het kader van de groepsaankoop energie

 

Is het energiecontract via de groepsaankoop energie financieel interessant voor jou?

Dat weet je pas als je deelneemt. Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk aanbod en ziet meteen hoeveel je kan besparen. Daarna beslis je zelf of je het voorstel aanvaardt. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

Lees ook deze berichten:

Cijfers over groene energie in Vlaanderen: zijn we op de vooravond van een revolutie?
30-09-2019 • Categorie: Duurzaamheid

De groene stroomproductie in ons land groeit jaar na jaar. We loodsen je doorheen impressionante cijfers over groene energie. Op welke manier draag jij jouw steentje al bij?

Waarom (niet) kiezen voor groene stroom ?
30-09-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Bij een “groen” energiecontract zorgt je energieleverancier voor evenveel groene stroom als de hoeveelheid elektriciteit die jij verbruikt. Lees er hier meer over.

Hoe variabele en vaste energietarieven vergelijken met elkaar?
30-09-2019 • Categorie: Energie

Energietarieven correct vergelijken is een uitdaging! Met deze tips vergelijk je vaste tarieven en variabele tarieven, onderling en met elkaar.