Hoe kan je nog extra besparen op je energiefactuur als je zonnepanelen hebt?

Met zonnepanelen bespaar je een pak geld op je energiefactuur.  Maar wist je dat je ook nog winst kan boeken door te veranderen van energiecontract of energieleverancier?

 

Waarop kan je besparen als je zonnepanelen hebt?

1/ Elektriciteitskosten en nettarieven

Omdat je zelf energie opwekt, zakken je elektriciteitskosten spectaculair. Je neemt immers minder stroom van het elektriciteitsnet af. Ook je netwerkkosten dalen aanzienlijk dankzij zonnepanelen.

Lees ook: Hoe ziet je energiefactuur eruit mét zonnepanelen?

2/ Levertarieven en abonnementskosten

Verbruik je meer elektriciteit dat je opwekt? Dan kan je nog extra besparen met een voordelig levertarief voor de elektriciteit die je bijkomend afneemt van je energieleverancier. Een lager levertarief vertaalt zich dan direct in een lagere energiefactuur.

Je betaalt aan elke energieleverancier ook een abonnementskost of een vaste vergoeding. Deze kost varieert van energiecontract tot energiecontract. Je kan hierop dus ook besparen, zelfs als je meer energie opwekt dan je verbruikt.

Lees ook: Hoe krijg je je energiefactuur écht omlaag? Praktische tips.

3/ Gasfactuur

Verwarm je of kook je op gas? Dan is het uiteraard ook zinvol over te stappen op een voordeliger energiecontract voor je gasverbruik. Het maakt dan niet of je zonnepanelen hebt of niet.

 

Tip: wanneer veranderen van energieleverancier met zonnepanelen?

Overstappen naar een andere energieleverancier kan in principe altijd en zonder bijkomende kosten.

Als je zonnepanelen hebt, dan plan je je overstapdatum best zo dicht mogelijk bij je jaarlijkse meteropname. Zo vermijd je dat de stroom die je zelf produceerde verloren gaat.

Tijdens de zomermaanden wek je immers energie op die je tijdens de wintermaanden zal verbruiken. Schakel je over in de maand van je jaarlijkse meteropname, dan haal je maximaal voordeel uit de opbrengst van je zonnepanelen. Klik hier voor meer informatie.

De datum van je vorige jaarlijkse meteropname vind je op je laatste afrekening.

Goed om te weten

Ook met de digitale of slimme meter blijft dit gelden. De slimme meter telt afzonderlijk de verbruikte energie en de hoeveelheid energie die je met je zonnepanelen opnieuw op het net zet. Het verschil tussen beide wordt gefactureerd. Lees hier meer over de slimme meter.

Stap je over op een meer voordelig energiecontract bij dezelfde energieleverancier dan is het niet nodig rekening te houden met met moment van je jaarlijkse meteropname.

Geschreven door Carolien van iChoosr in het kader van de groepsaankoop energie

 

Is het energiecontract via de groepsaankoop energie financieel interessant voor jou?

Dat weet je pas als je deelneemt. Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk aanbod en ziet meteen hoeveel je kan besparen. Daarna beslis je zelf of je het voorstel aanvaardt. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

Deel dit artikel:

Lees ook deze berichten:

Digitale meter en zonnepanelen: wanneer verander je best van leverancier?
30-09-2019 • Categorie: Energie

Veranderen van energieleverancier doe je met zonnepanelen en een digitale meter best zo dicht mogelijk bij je jaarlijkse meteropname. Lees hier waarom.

“Gaat het inspectiebezoek voor de zonnepanelen op mijn dak nog door?”
30-09-2019 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.

Zelf van energieleverancier veranderen vs. kiezen voor iChoosr: wat is gemakkelijker?
30-09-2019 • Categorie: Algemeen

Zelf het voordeligste energiecontract opzoeken, hoe gaat dat juist in zijn werk? En wat moet je doen als je deelneemt aan een groepsaankoop?