Wanneer overstappen van energieleverancier met zonnepanelen?

Heb je zonnepanelen en wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Dan doe je dat best zo dicht mogelijk bij het moment van je jaarlijkse meteropname. Op die manier geniet je maximaal van de opbrengst van je zonnepanelen.

Dit principe geldt zowel voor analoge (terugdraaiende) meters als voor digitale (slimme) meters. Waarom dit zo is? En vooral, wat jij hiervoor kan doen? Dat lees je hier:

 

Zorg voor balans tussen je energieproductie in de zomer en je energieverbruik in de winter

Als het aantal zonnepanelen op je dak goed is afgestemd op je jaarlijks energieverbruik, wek je tijdens de zomermaanden de energie op die je tijdens de wintermaanden verbruikt. Bij de jaarlijkse afrekening kom je dan ongeveer op een nulverbruik uit. Met andere woorden: na een kalenderjaar heb je de elektriciteit verbruikt die je zonnepanelen produceren.

Verander je van energieleverancier op het moment van je jaarlijkse afrekening? Dan bewaar je dit evenwicht en haal je maximaal voordeel uit je zonnepanelen.

Verbruik je meer dan je opwekt? Dan moet je betalen voor de elektriciteit die je nog van het net haalt. Stap je op het moment van je jaarlijkse meteropname over, dan beperk je deze kosten.

Lees ook: Hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je ermee?

 

Hoe weet je wanneer jouw jaarlijkse meteropname is?

Je netbeheerder (Fluvius) vraagt je meterstanden jaarlijks op. Dat gebeurt steeds in dezelfde periode. Na deze meteropname ontvang je je jaarlijkse afrekening.

Op deze afrekening vind je naast je eindmeterstand de datum van je jaarlijkse meteropname. Deze datum geeft aan in welke maand je best van energieleverancier verandert om maximaal van de opbrengst van je zonnepanelen te genieten.

Voorbeeld: Waar vind je het moment van je meteropname op je jaarlijkse afrekening?

Op je jaarlijkse afrekening staat er bij je meterstand een datum. Dit is de datum van de meteropname. Op dit adres gebeurt de jaarlijkse meteropname jaarlijks eind oktober of begin november. Heeft deze persoon zonnepanelen? Dan stapt hij best over naar een andere energieleverancier op 1 november.

Wat als je toch op een ander moment van energieleverancier verandert?

Dan kan het zijn dat je een deel van de opbrengst van je zonnepanelen verliest.

Als je van energieleverancier verandert, vindt er een extra meteropname plaats. Wijkt je overstapdatum af van de jaarlijkse meteropname, dan kan het zijn dat jouw meter tussen beide meteropnames is teruggedraaid. Hierdoor is de meterstand van de laatste meteropname lager dan de meterstand die eerder werd gemeten. Je zonnepanelen hebben dan meer energie geproduceerd dan je zelf hebt verbruikt.

Jouw energieleverancier betaalt je echter niet voor deze extra opgewekte stroom. Op deze manier kan je niet zelf profiteren van de opgewekte elektriciteit van jouw zonnepanelen. Om deze situatie te vermijden verander je best van energieleverancier in jouw jaarlijkse meteropnamemaand.

Wat als je een digitale of slimme meter hebt?

Overstappen van energieleverancier met zonnepanelen kan je met een digitale of slimme meter op elk moment. Je hoeft geen rekening te houden met de datum van je jaarlijkse meteropname. Een slimme meter registreert afzonderlijk de verbruikte energie en de hoeveelheid energie die je met je zonnepanelen opnieuw op het net zet. Het verschil tussen beide wordt niet gefactureerd door je energieleverancier. Lees hier meer over de digitale meter.

 

Wat als je verandert van energiecontract bij dezelfde leverancier?

Heb je zonnepanelen en verander je van energiecontract bij dezelfde energieleverancier? Dan hoef je geen rekening te houden met de datum van je meteropname. Er gebeurt dan geen extra meteropname.

Je kan op elk moment van energiecontract bij dezelfde leverancier veranderen zonder dat je opnieuw je meterstanden moet doorgeven. Enkel als je naar een andere energieleverancier overstapt, hou je best rekening met de jaarlijkse meteropname.

 

Is het beter niet meer van energieleverancier te veranderen met zonnepanelen?

Nee, absoluut niet. Je kan nog steeds besparen op je energiefactuur, ook al heb je zonnepanelen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de levertarieven. Wanneer de opbrengst van je zonnepanelen niet jouw volledige energieverbruik dekt, kan je besparen op de stroom die je nog van het elektriciteitsnet afneemt. Ook de vaste vergoeding of abonnementskosten kunnen enorm verschillen per energiecontract.

Verbruik je naast elektriciteit ook gas? Dan kan je door een contractwissel op je gaskosten besparen. Overstappen naar een andere energieleverancier voor gas heeft geen invloed op de opbrengst van je zonnepanelen.

Lees ook: Hoe kan je nog extra besparen op je energiefactuur als je zonnepanelen hebt?

 

Meer weten over je energiefactuur met zonnepanelen?

Op de website van de VREG vind je antwoorden op Veelgestelde vragen over de energiefactuur van zonnepaneleneigenaars: klik hier

 

Geschreven door Carolien van iChoosr in het kader van de groepsaankoop groene energie en zonnepanelen

 

Is het energiecontract via de groepsaankoop energie interessant voor jou?

Dat weet je pas als je deelneemt. Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk aanbod en ziet meteen hoeveel je kan besparen. Daarna beslis je zelf of je het voorstel aanvaardt. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

Lees ook deze berichten:

Steunmaatregelen als hulp voor het betalen van je energiefactuur
28-07-2020 • Categorie: Algemeen

In het afgelopen jaar zijn er verschillende federale steunmaatregelen bekendgemaakt om consumenten te helpen bij het betalen van hun energiefactuur. Op welke maatregelen jij recht hebt, ontdek je hier.

Ik heb nog een analoge meter, is een thuisbatterij slim?
28-07-2020 • Categorie: Algemeen

Zolang je nog een analoge meter hebt, draait je meter voor-en achteruit. Je gebruikt het net dus als een batterij. Wil dit dan zeggen dat de groepsaankoop thuisbatterij niets voor jou is? Nee, dat zeker niet :-). We leggen je graag uit waarom  deze groepsaankoop ook voor jou interessant is!