Wanneer overstappen van energieleverancier met zonnepanelen én analoge meter?

Heb je zonnepanelen mét een analoge meter en wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Dan verander je best zo dicht mogelijk bij het moment van je jaarlijkse meteropname. Op die manier geniet je maximaal van de opbrengst van je zonnepanelen.

Waarom dit zo is? En vooral, wat jij hiervoor kan doen? Dat lees je hier:

Zorg voor balans tussen je energieproductie in de zomer en je energieverbruik in de winter

Als het aantal zonnepanelen op je dak goed is afgestemd op je jaarlijks energieverbruik, wek je tijdens de zomermaanden de energie op die je tijdens de wintermaanden verbruikt. Bij de jaarlijkse afrekening kom je dan ongeveer op een nulverbruik uit. Met andere woorden: na een kalenderjaar heb je de elektriciteit verbruikt die je zonnepanelen produceren.

Verander je van energieleverancier op het moment van je jaarlijkse afrekening? Dan bewaar je dit evenwicht en haal je maximaal voordeel uit je zonnepanelen.

Verbruik je meer dan je opwekt? Dan moet je betalen voor de elektriciteit die je nog van het net haalt. Stap je op het moment van je jaarlijkse meteropname over, dan beperk je deze kosten.

Lees ook: Hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je ermee?

 

Hoe weet je wanneer jouw jaarlijkse meteropname is?

Je netbeheerder (Fluvius) vraagt je meterstanden jaarlijks op. Dat gebeurt steeds in dezelfde periode. Na deze meteropname ontvang je je jaarlijkse afrekening.

Op deze afrekening vind je naast je eindmeterstand de datum van je jaarlijkse meteropname. Deze datum geeft aan in welke maand je best van energieleverancier verandert om maximaal van de opbrengst van je zonnepanelen te genieten.

Voorbeeld: Waar vind je het moment van je meteropname op je jaarlijkse afrekening?

Op je jaarlijkse afrekening staat er bij je meterstand een datum. Dit is de datum van de meteropname. Op dit adres gebeurt de jaarlijkse meteropname jaarlijks eind oktober of begin november. Heeft deze persoon zonnepanelen? Dan stapt hij best over naar een andere energieleverancier op 1 november.

 

Wat als je toch op een ander moment van energieleverancier verandert?

Dan kan het zijn dat je een deel van de opbrengst van je zonnepanelen verliest.

Als je van energieleverancier verandert, vindt er een extra meteropname plaats. Wijkt je overstapdatum af van de jaarlijkse meteropname, dan kan het zijn dat jouw meter tussen beide meteropnames is teruggedraaid. Hierdoor is de meterstand van de laatste meteropname lager dan de meterstand die eerder werd gemeten. Je zonnepanelen hebben dan meer energie geproduceerd dan je zelf hebt verbruikt.

Jouw energieleverancier betaalt je echter niet voor deze extra opgewekte stroom. Op deze manier kan je niet zelf profiteren van de opgewekte elektriciteit van jouw zonnepanelen. Om deze situatie te vermijden verander je best van energieleverancier in jouw jaarlijkse meteropnamemaand.

 

Wat als je verandert van energiecontract bij dezelfde leverancier?

Heb je zonnepanelen met een analoge meter en verander je van energiecontract bij dezelfde energieleverancier? Dan hoef je geen rekening te houden met de datum van je meteropname. Er gebeurt dan geen extra meteropname.

Je kan op elk moment van energiecontract bij dezelfde leverancier veranderen zonder dat je opnieuw je meterstanden moet doorgeven. Enkel als je naar een andere energieleverancier overstapt, hou je best rekening met de jaarlijkse meteropname.

 

Is het beter om niet meer van energieleverancier te veranderen met zonnepanelen en een analoge meter?

Nee, absoluut niet. Je kan nog steeds besparen op je energiefactuur, ook al heb je zonnepanelen met een analoge meter.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de levertarieven. Wanneer de opbrengst van je zonnepanelen niet jouw volledige energieverbruik dekt, kan je besparen op de stroom die je nog van het elektriciteitsnet afneemt. Ook de vaste vergoeding of abonnementskosten kunnen enorm verschillen per energiecontract.

Verbruik je naast elektriciteit ook gas? Dan kan je door een contractwissel op je gaskosten besparen. Overstappen naar een andere energieleverancier voor gas heeft geen invloed op de opbrengst van je zonnepanelen.

Lees ook: Hoe kan je nog extra besparen op je energiefactuur als je zonnepanelen hebt?

Wat als je een digitale of slimme meter hebt?

Overstappen van energieleverancier met zonnepanelen kan je met een digitale of slimme meter op elk moment.

Je hoeft geen rekening te houden met de datum van je jaarlijkse meteropname. Een slimme meter registreert afzonderlijk de verbruikte energie en de hoeveelheid energie die je met je zonnepanelen opnieuw op het net zet. Het verschil tussen beide wordt niet gefactureerd door je energieleverancier.

Wil je hier graag meer informatie over? Lees dan snel verder via deze link.

Meer weten over je energiefactuur met zonnepanelen?

Op de website van de VREG vind je antwoorden op Veelgestelde vragen over de energiefactuur van zonnepaneleneigenaars: klik hier

 

Geschreven door iChoosr in het kader van de groepsaankoop groene energie en zonnepanelen

 

Is het energiecontract via de groepsaankoop energie interessant voor jou?

Dat weet je pas als je deelneemt. Inschrijven voor de groepsaankoop energie is gratis en vrijblijvend. Je krijgt een persoonlijk aanbod en ziet meteen hoeveel je kan besparen. Daarna beslis je zelf of je het voorstel aanvaardt. Neem hier een kijkje voor meer informatie.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
28-07-2020 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
28-07-2020 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
28-07-2020 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.