3 op 4 Vlamingen hebben moeite met keuze energieleverancier

(Persbericht keuzestress over energiecontracten. Verschenen in o.a. Gazet van Antwerpen  en Bouw&Wonen op 29 juni 2018)

29 juni 2018 – Veel Vlamingen ervaren keuzestress als het gaat over energie. 3 op 4 geven aan dat de verschillen tussen energiecontracten en leveranciers voor hen onduidelijk zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX. Steeds meer Vlamingen vinden de oplossing bij een groepsaankoop.

Ingewikkelde energiecontracten veroorzaken keuzestress

Het onderzoek dat door iVox in opdracht van iChoosr werd uitgevoerd, toont aan dat driekwart (75%) van de ondervraagde Vlamingen de verschillen tussen mogelijke energiecontracten en leveranciers niet duidelijk vinden. Een studie van de Europese Commissie eerder dit jaar bevestigde dit: energiefacturen-en contracten zijn nog te ingewikkeld en vragen dringend om een aanpassing.

Een grote meerderheid (81%) vindt dat al die verschillende contracten het moeilijk maken om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, wat  keuzestress veroorzaakt. Volgens recente cijfers van de VREG veranderden in 2017 minder dan 1 op 5 Vlaamse huishoudens van energieleverancier (19,81%).

Vier op de 10 Vlamingen (39%) is er evenwel van overtuigd dat wisselen van energiecontract winst kan opleveren, maar meer dan 3 op 5 (61%) hebben gewoon geen zin om te vergelijken.

“Het is erg lastig om zonder de nodige voorkennis tarieven te vergelijken”, stelt Frédéric Dumalin van iChoosr. “Bovendien houden weinig mensen er rekening mee dat energieprijzen voortdurend veranderen. Wanneer een energiecontract automatisch wordt verlengd, gebeurt dit veelal aan andere tarieven dan voorheen. Zo weet de eindconsument dikwijls niet meer welke tarieven hij betaalt, noch is hij er zeker van dat hij nog steeds een voordelig contract heeft.”

Groeiend aantal Vlamingen vindt oplossing via groepsaankoop

Van de ondervraagde Vlamingen zeggen 4 op 10 (38,4%) al eens te hebben meegedaan aan een groepsaankoop voor energie. Hiervan geven bijna 9 op 10 (85%) aan dat ze ook effectief op het aanbod zijn ingegaan.

“De consument zoekt andere oplossingen zodat hij het uitzoekwerk niet zelf hoeft te doen. Wij zien de afgelopen jaren een duidelijke stijgende lijn in het aantal deelnemers aan onze groepsaankopen groene stroom en gas. Deze zijn sinds 2014 verdubbeld.”  aldus Frédéric Dumalin van iChoosr.

Zij die aangeven een groepsaankoop te overwegen, doen dat quasi allemaal omwille van de prijs (92% zet dit in de top 3). Daarnaast worden vooral het gratis en vrijblijvende karakter (70%) en het gemak (44%) aangegeven als reden om een groepsaankoop te overwegen.

Comfortabele manier om te veranderen van energiecontract

Vlamingen die al eens hebben gekozen voor een energiecontract via een groepsaankoop, zijn positief: 9 op 10 zeggen dat groepsaankopen je een hoop werk besparen. Voor de aanvaarding van een voorstel van een groepsaankoop gaven 8 op 10 (76%) aan dat de scherpe prijs doorslaggevend was.

“Dat uit het onderzoek blijkt dat prijs een belangrijke rol speelt bij de aanvaarding, verbaast ons niet. Vorig jaar was de gemiddelde besparing meer dan 200 euro op een jaarcontract energie via onze  groepsaankopen,” zegt Frédéric Dumalin van iChoosr.

Hij vervolgt: “We merken dat naast prijs ook het gemak belangrijk is. Wij doen al het werk achter de schermen. Deelnemers aan de groepsaankoop krijgen vrijblijvend een voorstel met een vergelijking van het groepsaanbod ten opzichte van de gemiddelde markttarieven. Ze beslissen zelf of ze het voorstel aanvaarden zonder uitzoekwerk te doen. Ook het veranderen van energiecontract wordt voor hen geregeld.”  

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox tussen 28 augustus en 7 september 2017 bij 1.000 Vlamingen, representatief op geslacht, leeftijd en diploma.

Door iChoosr, onafhankelijk organisator van groepsaankopen

 

Momenteel loopt er een nieuwe groepsaankoop energie van iChoosr. Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.

Lees ook deze berichten:

Wat is de energietransitie?
29-06-2018 • Categorie: Energie

De meestgestelde vragen over de groepsaankoop thuisbatterij
29-06-2018 • Categorie: Acties

Twijfel jij nog over de aankoop van een thuisbatterij? Bekijk hier de meest gestelde vragen die aan bod komen tijdens het webinar over de groepsaankoop. Zo kan jij een goed geïnformeerde beslissing nemen.