Meest gestelde vragen over groepsaankoop energie

Er is niemand die te veel voor zijn energie wil betalen, maar een voordelig energiecontract vinden is niet eenvoudig. Meedoen aan een groepsaankoop is in dat geval een slimme manier om te besparen op je energiekosten. We begrijpen dat ondersteuning hierbij handig is zodat jij de juiste keuze maakt. Daarom sommen wij hier de meest gestelde vragen op over de groepsaankoop energie van voorbije deelnemers. En de antwoorden die krijg je er uiteraard meteen bij!

Meest gestelde vragen over de groepsaankoop energie

1. Hoe verloopt een groepsaankoop?

De groepsaankoop energie bestaat uit vijf fases. Hieronder lichten we ze toe.

  1. Inschrijven: Je kan gratis en vrijblijvend inschrijven. Neem een jaarlijkse afrekening of slotfactuur bij de hand en vul in enkele minuten je gegevens in.
  2. Veiling: Bij elke nieuwe groepsaankoop organiseren we een veiling. Energieleveranciers brengen daarbij hun beste bod uit voor een 1-jarig energiecontract voor 100% Belgische groene stroom en/of gas.
  3. Persoonlijk voorstel: Je ontvangt een persoonlijk voorstel waarop je meteen ziet hoeveel je kan besparen door je aan te sluiten bij onze groepsaankoop.
  4. Beslissen: Jij beslist of je op dit voorstel ingaat. Aanvaard je het aanbod? Dan zorgen wij voor een vlotte overstap. Jij hoeft hier niets voor te doen. Ook het opzeggen van je huidige contract wordt volledig voor jou geregeld.
  5. Start contract: Je voordelige energiecontract gaat van start op de door jou gekozen startdatum. Als je van energieleverancier verandert, zal je netbeheerder je vragen om je meterstanden door te geven, vóór de startdatum van je contract. Zo kan je oude energieleverancier een slotfactuur opmaken en kent je nieuwe leverancier de beginmeterstanden.

2. Wanneer start mijn energiecontract?

Bij elke groepsaankoop zijn er vaste startdata. Je kiest zelf wanneer je groepsaankoopcontract van start gaat in deze periode. We raden je aan om te kiezen voor de vroegste datum, zodat je zo snel mogelijk van de voordelige groepsaankoopprijzen kan genieten.

Opgelet:

Als je zonnepanelen en een terugdraaiende meter hebt, kies je best een overstapdatum die zo dicht mogelijk bij je jaarlijkse meteropname ligt. De maand van je jaarlijkse meter opname is de maand waarin je de meterstanden jaarlijks doorgeeft aan de netbeheerder. Zo geniet je optimaal van de opbrengst van je zonnepanelen. Heb je zonnepanelen en een digitale meter? Dan hoef je geen rekening te houden met de jaarlijkse meteropname.

3. Hoeveel kan ik besparen met de groepsaankoop energie?

In groep sta je sterker om een scherpe prijs te krijgen. Dat is het principe waarop een groepsaankoop werkt: samen bespaar jij gemakkelijker. Zo besparen onze deelnemers gemiddeld zo’n 200 euro per jaar door een groepsaankoopcontract af te sluiten.

4. Wat is de duurtijd van mijn groepsaankoopcontract?

Een groepsaankoopcontract heeft steeds een duurtijd van 1 jaar. Een leverancier kan je contract nadien verlengen met de standaard prijzen. Om dit te vermijden, schrijf je je best opnieuw in voor de groepsaankoop.

5. Hoe en wanneer kan ik me inschrijven voor de groepsaankoop energie?

Inschrijven kan altijd via onze website: ichoosr.be. Zodra je bent ingeschreven, sturen we je een e-mail ter bevestiging. Via de link in deze e-mail kan je steeds je gegevens wijzigen en/of aanvullen. Na de veilig ontvang je een persoonlijk voorstel waarop je meteen jouw besparing ziet. Aanvaard je het groepsaankoopaanbod? Dan zorgen we voor een vlotte overstap zodat je nieuwe energiecontract op de door jou gekozen datum van start gaat.

6. Wat zijn de voordelen van de groepsaankoop energie?

  1. Besparen: Bespaar gemiddeld 200 euro op je energierekening door deel te nemen aan onze groepsaankoop.
  2. Eenvoudig proces: Het inschrijven voor onze groepsaankoop energie is snel en eenvoudig, met minimale inspanning van jouw kant.
  3. Collectieve kracht: Hoe meer inschrijvingen, hoe groter de besparing!
  4. Expertise: Ons team staat klaar om je te begeleiden en al je vragen te beantwoorden, zodat je met vertrouwen kan deelnemen aan de groepsaankoop.
  5. Duurzaamheid: Je hebt altijd de zekerheid dat de stroom 100% groen is, zoals gedefinieerd door de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt. Bovendien garanderen we dat deze stroom wordt opgewekt in België.

7. Kan ik mijn huidige energiecontract opzeggen om deel te nemen aan de groepsaankoop?

Ja, je kan op ieder moment kosteloos van energieleverancier en van energiecontract veranderen. De verbrekingsvergoeding werd afgeschaft in 2012. Een energieleverancier mag je sindsdien geen boete meer aanrekenen wanneer je je lopende energiecontract vervroegd verbreekt.

Ook als je recent een nieuw energiecontract koos of als je een contract met een looptijd van meerdere jaren afsloot, kan je kosteloos overstappen naar het groepsaankoopaanbod. Er geldt enkel steeds een overstapperiode van 1 maand.

8. Hoe worden de levertarieven via de groepsaankoop energie berekend?

De levertarieven van het groepsaankoopcontract zijn op dit moment variabel. Dat betekent dat de levertarieven maandelijks berekend worden aan de hand van een formule met een indexatieparameter. Om je nu al een inschatting te geven van de jaarkosten volgen we de berekeningsmethode van de VREG. Deze berekeningsmethode houdt rekening met de verwachte energieprijzen voor de komende 12 maanden.

9. Wie kan er deelnemen aan de groepsaankoop energie?

Iedereen met een particulier energiecontract en een leveringsadres in Vlaanderen kan gratis en vrijblijvend deelnemen. Je kan deelnemen met een verbruik tot maximum 50 000 kWh per jaar voor elektriciteit en 100 000 kWh per jaar voor gas.

Wanneer kan je niet deelnemen?

Sociaal tarief: Als je recht hebt op het sociaal tarief kan je niet deelnemen aan de groepsaankoop. De groepsaankoopveiling zorgt steeds voor voordelige prijzen, maar deze prijzen zullen niet lager zijn dan het sociaal tarief.

Budgetmeter: Als je een actieve budgetmeter hebt, kan je niet deelnemen aan de groepsaankoop. Enkel wanneer je de budgetmeter laat deactiveren of weghalen en je geen schulden of achterstallige betalingen hebt bij de netbeheerder, kan je deelnemen aan de groepsaankoop.

10. Waarom is de groepsaankoop energie interessant?

Op de veiling brengen energieleveranciers hun beste bod uit voor een 1-jarig energiecontract voor 100% Belgische groene stroom en/of gas. Uit alle biedingen selecteren we het meest voordelige aanbod.

Hoe groter de groep van mogelijke klanten, hoe interessanter het voor de leveranciers wordt om een voordelig aanbod te doen en de groepsaankoop te winnen. Het aanbod van de groepsaankoop is een uniek aanbod. Je vindt dit nergens anders terug. Doordat leveranciers op de veiling een extra inspanning doen, is het groepsaankoopcontract vaak 1 van de voordeligste contracten die je kan vinden. En dat is goed voor jouw portemonnee!

 

Wil je ook besparen op je energierekening? Schrijf je dan nu gratis en vrijblijvend in voor onze groepsaankoop energie op onze website en ontdek wat jij bespaart.

 

Heb je nog vragen?

Neem een kijkje op onze website voor de groepsaankoop zonnepanelen, thuisbatterijen en groene energiecontracten. Vind snel het antwoord bij de veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantendienst. Je kan ook eenvoudig het contactformulier invullen voor de groepsaankoop.

 

Geschreven door Viktor in het kader van de groepsaankoop energie

Lees ook deze berichten:

Meest gestelde vragen over groepsaankoop energie
07-05-2024 • Categorie: Energie

Meedoen aan een groepsaankoop is in dat geval een slimme manier om te besparen op je energiekosten. We begrijpen dat ondersteuning hierbij handig is zodat jij de juiste keuze maakt. Daarom sommen wij hier de meest gestelde vragen op over de groepsaankoop energie van voorbije deelnemers.

De 4 belangrijkste mogelijkheden met een energiemanagementsysteem
07-05-2024 • Categorie: Nieuws

Besparen op je energiefactuur kan met een EMS. Ontdek hier de belangrijkste mogelijkheden van het energiemanagementsysteem.

Het energiemanagementsysteem: de dirigent van jouw zonne-energie
07-05-2024 • Categorie: Nieuws

Wil je nog slimmer omgaan met je eigen opgewekte groene stroom en je energiefactuur verlagen? Ontdek dan in deze blog over het energiemanagementsysteem.