Zonnepanelen huren of kopen? Deel I

 

Zonnepanelen huren of kopen? Net als op de huizenmarkt, biedt de zonnepanelenmarkt tegenwoordig steeds vaker de optie om je systeem te huren in plaats van te kopen. Meer opties in het aanbod roepen ook vaak meer vragen op.

Daarom deden wij het uitzoekwerk voor jou! In deze blog vind je een overzicht van de verschillende financiële regelingen voor het opwekken van zonne-energie op je dak, inclusief hun korte- en langetermijnimpact op je portefeuille en ons advies.

 

Optie 1: Zonnepanelen kopen

Je betaalt het volledige bedrag bij aankoop

De meest voorkomende manier om zonnepanelen te plaatsen is door ze aan te kopen. Je vraagt een offerte op bij een installateur, plant de installatie in en betaalt het volledige bedrag.

Door de constante ontwikkelingen op de markt en in de technologie, kan je aan steeds lagere prijzen steeds krachtigere systemen kopen. Maar zonnepanelen kosten je wel nog steeds gemakkelijk enkele duizenden euro’s, wat niet altijd eenvoudig is om zomaar op te hoesten. De oplossing? Optie 4.

 

Een langetermijnimpact op je elektriciteitsfactuur

Zodra de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, ben je de volledige eigenaar en geniet je meteen van de opbrengst. De stroom die je zelf opwekt en verbruikt moet je niet meer aankopen bij je energieleverancier. Indien je al over een digitale meter beschikt, sluit je ook een teruglevercontract af met je leverancier. Voor elke kWh die je opwekt, en niet zelf verbruikt, ontvang je een injectievergoeding.

Na enkele jaren heb je, dankzij je zelf opgewekte stroom, evenveel kunnen besparen op je energierekening als het bedrag dat je initieel hebt geïnvesteerd. Na deze zogenaamde terugverdientijd, gaan je zonnepanelen gemiddeld nog 20 jaar mee. Op alle elektriciteit die je hierna opwekt, en niet van het net moet afnemen, maak je dus pure winst.

 

Je draagt zorg voor je installatie als een goede huisvader

Als eigenaar van je zonnepanelensysteem draag je ook zelf de verantwoordelijkheid voor het onderhoud hiervan. Binnen de garantieperiode van de individuele onderdelen kan de installateur, indien nodig, nog tussenkomen. 

Wanneer deze garanties vervallen, draai je echter zelf op voor de kosten wanneer één van de onderdelen aan vervanging of vernieuwing toe is. Verspreid over de volledige levensduur van je zonnepanelen, vallen deze kosten gelukkig wel mee. 

Benieuwd naar de garanties van de groepsaankoop? Ontdek ze hier.

 

Optie 2: Zonnepanelen huren

Je betaalt een maandelijkse huurprijs voor je zonnepanelen

Bij het huren van zonnepanelen doe je niet meteen een grote investering en spreid je de kosten door maandelijks een vast bedrag te betalen. Wanneer je voor deze optie kiest, sluit je een contract af bij een verhuurder. Je spreekt onderling een pakket af en vervolgens komen zij de zonnepanelen bij jou thuis installeren. Je huurprijs omvat de kosten voor de installatie en materialen, alsook de risicokosten. 

Wat is er onmiddellijk voor jouw rekening? Je moet de dag van installatie thuis zijn en je meldt je zonnepanelen zelf aan bij je energieleverancier en bij Fluvius. De keuring van het zonnepanelensysteem, de elektricien, eventuele hoogwerker, wegsignalisatie of schade is evenwel voor jouw rekening.

Zodra de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, betaal je maandelijks een vast bedrag voor een contractduur van gemiddeld 20 jaar. De prijs voor het huren van zonnepanelen is sterk afhankelijk van het aantal panelen dat je huurt en het bedrijf waarbij je het huurcontract afsluit. Voor 6 zonnepanelen betaal je gemiddeld €20 à €30 per maand en voor 14 panelen €60 tot €80 per maand.

 

Instant besparen op je energiefactuur, maar nooit pure winst

Net zoals bij gekochte zonnepanelen, moet je minder elektriciteit van het net afnemen en sluit je een teruglevercontract af bij je energieleverancier. Zo bespaar je onmiddellijk op je energiefactuur.

Aangezien de zonnepanelen gedurende de volledige looptijd van je contract kosten met zich meebrengen, is er geen sprake van een terugverdientijd. Hoewel je maandelijks bespaart op je energierekening, betaal je ook maandelijks de huur voor je zonnepanelen. Je totale besparing is op lange termijn dus een stuk lager dan bij gekochte zonnepanelen. 

Een kleine vergelijking

Een gemiddeld gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 4 000 kWh krijgt doorgaans een zonnepanelensysteem van 10 panelen aangeraden. In 2024 betaal je gemiddeld zo’n €5 000 voor dit pakket. Dit bedrag heb je in 6 à 7 jaar tijd terugverdiend. 

Huur je ditzelfde pakket? Dan betaal je gemiddeld 40 à 60 euro per maand. Per jaar is dit dan zo’n €700. Na een contract van 20 jaar heb je ongeveer €12 000 betaald. Dat is meer dan het dubbele van de initiële investering wanneer je de zonnepanelen koopt. Dit staat los van mogelijke prijsstijgingen en indexeringen die in de loop der jaren worden toegepast op je maandelijkse huurkosten.

 

Wat als er iets misloopt?

Aangezien de zonnepanelen en omvormer niet jouw eigendom zijn, ligt het in de verantwoordelijkheid van de verhuurder om ervoor te zorgen dat je installatie naar behoren blijft functioneren en stroom blijft opwekken. Jij moet niet betalen voor de kosten van technische analyses, onderhoud, herstellingen en verzekering.

Wanneer je merkt dat er iets misloopt met je systeem, breng je de verhuurder hiervan op de hoogte, zodat deze kan vaststellen welke vervolgstappen er nodig zijn. Is er een onderdeel van je zonnepanelensysteem aan vervanging toe? Dan doet de verhuurder het nodige. 

Natuurlijk blijft het belangrijk dat je als huurder zorg draagt voor de installatie. Indien blijkt dat je de installatie opzettelijk beschadigd hebt, komt de verhuurder niet tussen. 

Wil je jouw woning verkopen? Dan kunnen de nieuwe bewoners jouw huurcontract overnemen. Willen zij dit niet? Dan betaal jij wel de kosten voor het verbreken van het huurcontract. 

 

Meer lezen over de andere twee opties omtrent het huren of kopen van zonnepanelen én ons advies? Lees het in deel 2 van deze blog.

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?
Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

 

Lees ook deze berichten:

Zonnepanelen bijplaatsen: nu of nooit!
29-05-2024 • Categorie: Zonnepanelen

Zonnepanelen bijplaatsen, hoe werkt dat? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Je leest het in onze blog!

Zonnepanelen huren of kopen? Deel II
29-05-2024 • Categorie: Nieuws

Zonnepanelen huren of kopen? Wij deden het uitzoekwerk voor jou! Lees hier het tweede overzicht van de verschillende financiële regelingen.

Zonnepanelen huren of kopen? Deel I
29-05-2024 • Categorie: Nieuws

Zonnepanelen huren of kopen? Wij deden het uitzoekwerk voor jou! Lees hier het eerste overzicht van de verschillende financiële regelingen.