Een enkelvoudig of dubbelvoudig tarief met zonnepanelen: welke combinatie is het beste?

Als je een digitale meter hebt, kan je eenvoudig kiezen tussen een dubbelvoudig of enkelvoudig tarief. Wanneer wissel je? En ga je best voor een dubbelvoudig tarief met zonnepanelen, of kies je voor een enkelvoudig tarief? We leggen het je hier verder uit.

 

Hoe werkt een enkelvoudig en dubbelvoudig tarief op een digitale meter?

Vooreerst is het belangrijk te begrijpen hoe een digitale meter je verbruik registreert. En dat is eenvoudig: of je nu een enkelvoudig of dubbelvoudige tarief (voor je dag- en nachtverbruik) hebt, de werking is hetzelfde op de digitale meter.

Je verbruik tijdens de piek- en daluren wordt namelijk op een digitale meter sowieso apart geregistreerd.

Op de factuur van je energieleverancier worden piek- en daluren ofwel opgeteld om je het enkelvoudig tarief aan te rekenen, ofwel worden de verbruiken apart aangerekend volgens het dag- en nachttarief.

Dubbelvoudige meter of dubbelvoudig tarief: wat is het verschil?

De termen dubbelvoudige meter, dubbelvoudig tarief en ook dag- en nachtmeter worden vaak door elkaar gebruikt. Maar hiermee wordt hetzelfde bedoeld! Heb je nog een analoge meter? Dan heb je wellicht in de kelder of garage effectief ‘fysiek’ een aparte meter voor je dag- en nachtverbruik. Met de digitale meter wordt dit simpelweg ‘digitaal’ geregistreerd.

 

Wanneer veranderen van type tarief ?

Eén advies kunnen we je geven: wacht tot je een digitale meter hebt vooraleer je van enkelvoudig naar dubbelvoudige tarief verandert (of omgekeerd). Hier zijn enkele goede redenen voor:

1. Lagere kostprijs

Je kan met een digitale meter makkelijker en goedkoper veranderen van type tarief dan bij de oude ‘fysieke’ Ferrarismeter. Nu betaal je enkel een administratieve kost van ongeveer 10 euro, waar je vroeger ongeveer 100 euro moest betalen om te wisselen van type meter.

2. Overschakelen vanop afstand

Veranderen van type tarief kan bij een digitale meter vanop afstand. Het is niet nodig dat er iemand bij jou thuis een fysieke aanpassing komt doen. De wijziging gebeurt volledig digitaal.

3. Behoud het voordeel van de analoge meter zo lang mogelijk

Heb je zonnepanelen? Zolang je nog een analoge meter hebt, zal je meter terugdraaien voor het aantal kWh dat je op het net zet. Je kan deze kWh op een later moment gebruiken. Als je bij Fluvius een ander type meter aanvraagt (enkelvoudig i.p.v. dubbelvoudig bijvoorbeeld), krijg je sneller een digitale meter en geniet je niet meer van het voordeel van de terugdraaiende teller.

 

Kies ik best een enkelvoudig of dubbelvoudige tarief met zonnepanelen?

De uitrol van de digitale meter is volop bezig. Alle huishoudens zullen uiteindelijk een digitale meter hebben, ook als je zonnepanelen hebt.

Kies je dan best voor een enkelvoudig of dubbelvoudig tarief met zonnepanelen? Hier kunnen we geen eenduidig antwoord op geven. Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie. Denk hierbij aan:

  • jouw verbruik;
  • jouw verbruikspatroon (wanneer verbruik je juist elektriciteit op een gemiddelde dag);
  • de prijzen van jouw elektriciteitscontract;
  • je zelfconsumptie.

 

Enkele vuistregels voor zonnepaneel-eigenaars:

Verbruik je bijna nooit na 22u ’s avonds, en kan je jouw verbruik echt afstemmen op de productie van je zonnepanelen (overdag)? Kies dan een enkelvoudig tarief.

Dan is het in jouw geval waarschijnlijk niet aangewezen om een aparte dag- en nachtmeter te hebben. Bij een dubbele meter is het verbruik ’s nachts voordeliger en voor het verbruik overdag betaal je dan iets meer. Een enkelvoudige meter zal in dat geval voor jou een betere oplossing zijn.

Verbruik je eerder wel na 22u en in het weekend? Ga voor een dubbelvoudig tarief met zonnepanelen.

Dan kan het juist interessant zijn om een dag- en nachttarief af te sluiten. Het verbruik na 22u en in het weekend is dan net iets voordeliger in vergelijking met het enkelvoudig tarief.

 

Welke type tarief is het beste in mijn situatie?

Heb je reeds een digitale meter en wil je berekenen wat voor jouw persoonlijke situatie de beste keuze is? Dat kan! Enkele tips hoe je dit kan doen:

1. Registreer je op Myfluvius.be

Via deze website kan je goed je eigen afname en injectie opvolgen. Hierdoor kan je onder andere ook jouw zelfconsumptie monitoren en verbeteren.

2. Wacht even af en houd je verbruik in de gaten

Door je verbruik te monitoren, krijg je zicht op wanneer jij het meeste verbruikt. Dankzij de digitale meter kan je dit goed in de gaten houden. Nadien kan je eenvoudiger beslissen welk type tarief beter bij jouw verbruikspatroon past.

3. Zoek een energiecontract dat voordelig is voor jouw situatie

Er zijn verschillende manieren om een voordelig elektriciteitscontract af te sluiten. Ook voor elektriciteitscontracten kan je deelnemen aan een groepsaankoop. De groepsaankoop energie van iChoosr biedt een voordelig contract aan voor de afname van energie. Daarnaast kan je ook voor de injectie van teveel opgewekte elektriciteit een voordelig contract afsluiten. 

Via de V-test van de VREG krijg je een overzicht van de verschillende contracten die door leveranciers worden aangeboden. 

 

Wil je jouw type meter toch vervangen? Dan vraag je dit aan bij jouw netbeheerder, Fluvius

 

Door Carolien, expert bij iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Wil je zonnepanelen aankopen aan een scherpe prijs?

Ontdek dan jouw voordeel via de groepsaankoop. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
03-02-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
03-02-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
03-02-2021 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.