Wat verandert er op je energiefactuur als je zonnepanelen laat plaatsen?

Een energiefactuur mét zonnepanelen? Die ziet er een beetje anders uit dan voorheen. We leggen je graag uit wat er verandert op je jaarafrekening.

 

Hoe ziet je energiefactuur met zonnepanelen eruit?

Elk jaar ontvang je van je energieleverancier een jaarafrekening. Hierop zie je hoeveel je dat jaar moet betalen voor je energieverbruik.

Ook met zonnepanelen vind je op deze factuur kosten voor de energieleverancier, de netbeheerder en de overheid. Maar deze kosten zijn anders samengesteld dan voorheen. Op het einde van de rit bespaar je jaar na jaar enkele honderden euro’s.

Met zonnepanelen veranderen je kosten op basis van je elektriciteitsverbruik en je injectie van ongebruikte zonne-energie. De kosten voor het abonnement bij de energieleverancier en de meterhuur bij de netbeheerder blijven gelijk.

 

Impact van digitale meter op je jaarafrekening

De invoering van de digitale meter is relatief nieuw. De uitrol startte al in juli 2019, maar nog steeds heeft niet iedereen zo’n digitale meter thuis. Zodra je zonnepanelen plaatst, wordt ook je analoge meter vervangen door een digitale meter. Ook deze aanpassing heeft invloed op je energiefactuur.

Op je energiefactuur wordt vanaf dan een onderscheid gemaakt tussen verbruik en injectie:

  • ‘Afname’ of ‘verbruik’ is hetgeen jij nog van het net haalt. Dit gaat over het aantal kWh dat je nodig hebt op momenten dat je zonnepanelen minder produceren dan dat je verbruikt. Dit verbruik wordt apart op je meter en factuur geregistreerd.
  • ‘Injectie’ is het aantal kWh dat je opwekt met je zonnepanelen en niet meteen zelf verbruikt in je woning. Dit aantal kWh stroomt terug naar het elektriciteitsnet en wordt, net zoals het verbruik, apart vermeld op je digitale meter en energiefactuur.
Besparing op energie- en netwerkkosten

Met zonnepanelen zijn je leveringskosten voor elektriciteit een pak lager omdat je minder stroom van het elektriciteitsnet afneemt. Ook de netwerkkosten zijn afhankelijk van de afgenomen stroom en dalen dankzij zonnepanelen.

Volgens het huidige tariefsysteem betaal je nettarieven op het aantal KWh dat je in totaal nog van het net haalt. Je zonnepanelen zullen een deel van je energieverbruik dekken. Wanneer de zon niet schijnt, zal je elektriciteit van het elektriciteitsnet moeten afnemen.

Op je digitale meter wordt dit verbruik apart vermeld. Met zonnepanelen zal je verbruik uiteraard lager zijn dan wanneer je geen zonnepanelen hebt.

De totale kosten voor de netbeheerder zijn dus lager dan de totale kosten zonder zonnepanelen. De overheidsheffingen blijven nagenoeg gelijk. Zonnepanelen blijven een goede investering en verdienen zichzelf na enkele jaren volledig terug. Daarna is de jaarlijkse besparing op je energiefactuur netto-opbrengst.

Lees ook: “Waarom zonnepanelen vandaag een goede investering zijn.

 

Door Carolien, expert bij iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
20-10-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
20-10-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
20-10-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.