Deze garanties verzekeren je een goede werking van je zonnepanelensysteem

Je zonnepanelen moeten meer dan 20 jaar mee. Daarom kijk je naar de kwaliteit van de materialen. Maar de garanties op de zonnepanelen en op de installatie via de installateur zijn eigenlijk nog belangrijker. Want die maken vaak het verschil.

 

Gegarandeerde kwaliteit: wat maakt het verschil?

Met een combinatie van deze drie garanties kan je op beide oren slapen.

1/ Product- en installatiegarantie

Een compleet zonnepanelensysteem bestaat – naast zonnepanelen – onder meer uit een omvormer, bekabeling en een draagconstructie. Met een product- en installatiegarantie ben je zeker dat deze goed op elkaar worden afgestemd.

Functioneert het systeem niet correct of is er een technisch defect aan een van de onderdelen? Dan wordt het binnen de garantietermijn zonder kosten hersteld of vervangen door een identiek of minimaal gelijkwaardig product.

Om je een idee te geven van wat het verschil is tussen beide. Bij de productgarantie wordt er gekeken naar de onderdelen apart terwijl het bij de installatiegarantie gaat over de afstemming van al die verschillende onderdelen en of je installatie ook gewoon goed werkt.

Lees ook: Video: hoe verloopt het plaatsen van zonnepanelen?

 

2/ Opbrengstgarantie: het verschil tussen goed en zeker

Krijg je een opbrengstgarantie op de zonnepanelen? Dan weet je meteen dat je installateur kwaliteit levert. Zonnepanelen kunnen immers alleen opbrengen als degelijke producten goed geplaatst worden.

Brengen je zonnepanelen minder op dan wat de installateur je beloofde, dan krijg je via een opbrengstgarantie een compensatie.

Hoe kan je dit controleren? Een monitoringssysteem houdt de stroomproductie van je zonnepanelensysteem bij. De installateur kan dit ook vanop afstand monitoren. Check zeker of zo’n systeem wordt aangeboden. Is de stroomproductie niet conform de vooropgestelde verwachtingen, neem dan contact op met je installateur.

Tip: Zorg dat je vooraf op papier een inschatting krijgt van de verwachte opbrengst (in kWh) van het zonnepanelensysteem. Zo kan je indien nodig aanspraak maken op de garantievoorwaarden.

Lees ook: Hoe werken zonnepanelen en hoe bespaar je ermee?

 

3/ Vermogensgarantie

Via een vermogensgarantie kan je aanspraak maken op een gratis vervangend zonnepaneel als de geleverde panelen niet het verwachte vermogen opbrengen.

Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Omdat zonneschijn heel veranderlijk is, staat bij zonnepanelen alleen het maximale vermogen aangegeven. Na verloop van tijd is  er een natuurlijke slijtage bij alle types zonnepanelen.

Wij adviseren een garantie op een technisch vermogen van 90% in de eerste 10 jaar en een vermogen van 80% in de 15 daaropvolgende jaren. Een zonnepaneel van 415 Wp moet na 25 jaar dus een vermogen van minimaal 332 Wp hebben.

 

Een scherpe prijs alleen is dus niet voldoende

Goedkoop moet geen duurkoop worden. Daarom worden deze drie garanties standaard gegeven bij de groepsaankoop zonnepanelen van iChoosr. In de pakketprijs is ook de AREI-keuring en een monitoringssysteem inbegrepen.

 

Door Olivier van iChoosr in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Geïnteresseerd in een zonnepanelensysteem met de nodige garanties?

Groot gelijk! Ontdek jouw voordeel via de groepsaankoop.

Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je gegevens krijg je een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
22-10-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
22-10-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
22-10-2019 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.