“Hoe meer zonnepanelen, hoe rendabeler” en vijf andere misverstanden over zonnepanelen

Dat je met zonnepanelen een smak geld kan besparen op je energiefactuur is bekend. Maar meer panelen zijn niet altijd financieel interessanter. Dit misverstand, en vijf andere vaak gehoorde misvattingen over zonnepanelen, helpen we graag de wereld uit.

 

Misverstand 1: Hoe meer zonnepanelen je plaatst, hoe sneller je je investering terugverdient

Zo werkt het niet.

Je behaalt het hoogste financiële rendement uit je zonnepanelen wanneer je evenveel elektriciteit opwekt als je verbruikt. Want dan bespaar je het meeste op je energiefactuur. Dit doe je door te kiezen voor het aantal panelen dat in een jaar evenveel energie opbrengt als je verbruikt.

Want, kies je voor meer panelen dan je nodig hebt om je eigen verbruik te compenseren, dan krijg je een relatief laag injectietarief. De minimale vergoeding die je hiervoor krijgt, weegt niet op tegen de investering om meer zonnepanelen te plaatsen. Deze extra zonnepanelen zouden dus geen interessante investering zijn: je terugverdientijd wordt langer.

Wil je maximaal rendement uit je zonnepanelen? Kies dan het aantal zonnepanelen dat past bij je energieverbruik.

 

Misverstand 2: Hoe hoger het vermogen van het zonnepaneel, hoe beter het paneel

Dat is niet zo.

Een zonnepaneel heeft een bepaald vermogen of capaciteit van fotovoltaïsche cellen om zonne-energie in elektriciteit om te zetten. Dat vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

Anders dan vaak gedacht, is het vermogen geen indicator van kwaliteit. Vergelijk met het aantal pk van een auto: je kan sneller optrekken als de pk-waarde hoger is, maar kwalitatief is er geen verschil. Ook hier geldt dat je best kiest voor het vermogen dat past bij je elektriciteitsverbruik.

Veel elektriciteit nodig en weinig plaats op je dak? Kies dan voor panelen met een hoger vermogen. Zo haal je de grootste besparing.

 

Misverstand 3:  Zonder subsidies zijn zonnepanelen financieel niet voordelig

Toch wel.

Hoewel de premies voor zonnepanelen sinds 2024 volledig afgelopen zijn, is het financieel nog altijd zeer voordelig om zonnepanelen te plaatsen. Ook met de digitale meter.

Investeren in zonnepanelen kost geld, maar deze investering verdient zichzelf snel terug. Je bespaart meteen op je energiefactuur omdat je minder stroom van het net moet afhalen. Daarnaast brengt de investering meer op dan een spaarboekje. Jouw spaarrekening brengt door de extreem lage rente (bijna) niets meer op. Als je het bedrag dat anders op je spaarrekening staat, investeert in zonnepanelen, krijg je er meer voor terug. Zonnepanelen blijven dan ook een slimme investering.

Een zonnepanelensysteem verdient zichzelf doorgaans na ongeveer 10 jaar terug. Via de groepsaankoop zakt dat gemiddelde zelfs naar 8 jaar. Alle stroom die daarna wordt opgewekt, is pure winst.

Lees ook: Wat kosten zonnepanelen?

 

Misverstand 4: Tijdens een warme zomerdag wek je meer energie op

Niet waar.

Hoewel het aantal uur zonneschijn op een warme zomerdag hoger is dan anders, behalen zonnepaneleninstallaties daarom geen records. Zonnepanelen wekken energie op uit licht, niet uit warmte. Te veel warmte zorgt zelfs dat het rendement daalt. Zowel in de winter als in de zomermaanden brengen zonnepanelen op.

Het is op de frisse maar zonnige en heldere voorjaarsdagen, dat zonnepanelen het beste rendement behalen.

Je verbruikt in de zomer weliswaar minder energie dan dat je panelen opleveren. Maar dat compenseer je in de winter wanneer je meer energie nodig hebt. Je elektriciteitsmeter (óók de slimme meter) houdt je verbruik doorheen het jaar voor je bij. Op je jaarlijkse afrekening merk je het verschil.

 

Misverstand 5: Je moet zonnepanelen regelmatig poetsen voor een hoog rendement

Een vuil zonnepaneel levert wel degelijk minder energie op. Gelukkig zorgt de regen in ons land regelmatig voor een natuurlijke wasbeurt. Een zonnepanelensysteem vergt dus eigenlijk maar weinig onderhoud. Eén keer per jaar, tijdens de lenteschoonmaak de spons eens over je systeem halen is meestal voldoende. Maar let op: gebruik enkel water, want zeepproducten kunnen je panelen beschadigen. Gebruik zeker geen hogedrukreiniger.

 

Misverstand 6: Kwaliteit of rommel? Je weet niet wat je koopt

Toen de Vlaamse regering nog groenestroomcertificaten gaf voor nieuwe installaties, was de vraag naar zonnepanelen zo groot dat er heel wat zogenaamde goudzoekers de markt betraden. Je liep het risico dat een installateur B-kwaliteit op je dak kwam leggen. Intussen is de zonnepanelenmarkt zo ontwikkeld dat betrouwbare producten kwaliteitscertificaten krijgen die je kan controleren. De tien grootste producenten ter wereld komen uit Azië en hebben supermoderne, volledig geautomatiseerde fabrieken. De kwaliteit is uitstekend.

Koop je een zonnepaneleninstallatie via de groepsaankoop? Dan geniet je van een pak extra garanties. In samenwerking met experts hebben we onze eigen criteria opgesteld waaraan de producenten, installateurs en installaties moeten voldoen bij een groepsaankoop, om zo altijd een hoge kwaliteit te garanderen. Voor de zekerheid laten we de panelen ook nog eens extra testen in Duitsland.

Lees ook: De ene groepsaankoop is de andere niet.

 

Geschreven door iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen. Ook gepubliceerd in Het Laatste Nieuws.

 

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
18-10-2020 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
18-10-2020 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
18-10-2020 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.