Subsidies en leningen voor je zonnepanelen: welke opties zijn er nog?

Zijn er nog subsidies voor zonnepanelen? Kan je een lening afsluiten voor de betaling van je installatie? We zetten enkele opties op een rijtje.

 

Subsidies voor zonnepanelen in 2020

Op 5 juni 2020 maakte de overheid bekend dat er vanaf 2021 opnieuw subsidies worden verleend bij het installeren van zonnepanelen. Maar wat betekent dit? En wat met het voordeel van het behouden van de terugdraaiende teller als je dit jaar nog zonnepanelen plaatst? We zoeken het graag voor je uit.

Subsidiëring zonnepanelen vanaf 2021

Wat is het?

Eénmalige subsidie die je krijgt bij het installeren van zonnepanelen vanaf 2021.

Hoe wordt deze premie berekend?

De premie bedraagt 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek. De schijf tussen 4 en 6 kilowattpiek bedraagt 150 euro per kilowattpiek. Voor alles boven dat geïnstalleerd vermogen is er geen steun meer. Een installatie van 6 kilowattpiek of meer krijgt dus 1.500 euro steun.

Heb jij recht op een subsidiëring?

De subsidiëring geldt alleen voor bestaande woningen met een bouwaanvraag ouder dan 2014.

Hoe lang geldt de premie?

Je kan eenmalig beroep doen op de subsidie in de eerstvolgende vier jaar (vanaf 2021). Voor 2021 wordt er een budget van 32 miljoen euro voorzien. De overheid schat in dat dit budget ongeveer 27.000 installaties van een premie zal voorzien.

Kalenderjaar
0 tot 4 kWp
4 tot 6 kWp
Maximale premie
2021 300 euro per kWp Bijkomend 150 euro per kWp 1.500 euro
2022 225 euro per kWp Bijkomend 112,50 euro per kWp 1.125 euro
2023 150 euro per kWp Bijkomend 75 euro per kWp 750 euro
2025 75 euro per kWp Bijkomend 37,50 euro per kWp 375 euro


Kies je voor de subsidie of de terugdraaiende teller?

The million-dollar question. Ga je voor de subsidie? Of kies je voor het principe van de terugdraaiende teller?

Wie vandaag een zonnepanelensysteem installeert, verdient dat systeem terug op gemiddeld 8 jaar. Door de afschaffing van de terugdraaiende teller zal dit verhogen naar 13 jaar, schat de overheid in. Dit wil zeggen dat je minder bespaart op jaarbasis.

Het doel van deze nieuwe subsidie is de terugverdientijd van 13 jaar naar 10 jaar te brengen. Zo kunnen eigenaars van zonnepanelen nog 15 jaar genieten van gratis groene stroom. Merk op dat een installatie geplaatst in 2021 mét premie, een terugverdientijd heeft die gemiddeld gezien 2 jaar langer zal zijn.

De eenmalige premie weegt niet op tegen de besparingen op jaarbasis met het terugdraaiend teller principe.

In dat geval is het op middellange termijn dus een stuk interessanter om zonnepanelen te plaatsen voor eind 2020 zodat je nog kan genieten van het terugdraaiend teller principe.

 

Voordelige lening voor zonnepanelen

Je moet bovendien het volledige bedrag voor je zonnepanelensysteem niet meteen helemaal ophoesten.

De kans is groot dat jouw bank een goedkope lening aanbiedt als je investeert in een ‘groene’ renovatie. Zonnepanelen horen perfect thuis in die categorie. Informeer je dus bij je bank over een ecokrediet of groene lening wanneer je zonnepanelen aankoopt.

Waarom zou je een lening aangaan voor je zonnepanelen?

  • Zodra je zonnepanelen zijn aangesloten, begin je te besparen op je energiekosten. Met dat bedrag betaal je de lening af. En wanneer de lening voor je installatie is afbetaald, maak je pure winst.
  • Investeren in zonnepanelen is momenteel slimmer dan sparen. In plaats van elke maand een bepaald bedrag te sparen, stop je het via een lening in je zonnepanelen.

 

Via bijvoorbeeld www.bankshopper.be kom je snel te weten of jouw bank je interessante voorwaarden kan bieden. Vergelijken is altijd een goed idee!

Tip! Ga langs bij je Energiehuis

De Energiehuizen zijn er om je te helpen wanneer je wil besparen op energie. Je vindt jouw Energiehuis via www.mijnenergiehuis.be.

Het Energiehuis kan je ook vertellen of jij in aanmerking komt voor de Vlaamse Energielening voor huishoudens met een laag inkomen.

 

Slimmer dan een spaarboekje

Het klopt: zonnepanelen laten installeren neemt een flinke hap uit je spaargeld. Maar bekeek je het al eens omgekeerd? Door de lage rente brengt je spaargeld amper op zolang het op je spaarboekje staat. Als je het in zonnepanelen investeert, brengt het 6 tot 8 procent rendement op. je bespaart onmiddellijk op je energiekosten. Na gemiddeld 6 jaar heb je op die manier de installatie terugverdiend. Daarna maak je pure winst.

 

Geschreven door Olivier van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

 

 

Sluit je aan bij de groep
En blijf op de hoogte van onze komende initiatieven.
Deel dit artikel:

Lees ook deze berichten:

Wanneer overstappen van energieleverancier met zonnepanelen?
20-06-2020 • Categorie: Energie

Overstappen naar een andere energieleverancier met zonnepanelen doe je best zo dicht mogelijk bij je jaarlijkse meteropname. Lees hier praktische tips.

Subsidies en leningen voor je zonnepanelen: welke opties zijn er nog?
20-06-2020 • Categorie: Algemeen

Zonnepanelen zijn een fikse investering. Maar je hoeft niet op dag 1 het hele bedrag zelf neer te tellen. We zetten voor jou de opties op een rij.

Prijsvoorstel zonnepanelen met 35% korting in Limburg en Vlaams-Brabant
20-06-2020 • Categorie: Nieuws

Ondanks corona overweegt de helft van de Vlaamse huiseigenaars zonnepanelen, waarvan 1 op 10 nog dit jaar. Om het aankoopproces te versnellen past iChoosr haar groepsaankoop zonnepanelen aan.