Subsidies en leningen voor je zonnepanelen: welke opties zijn er in 2020 en 2021?

Zijn er nog subsidies voor zonnepanelen? Kan je een lening afsluiten voor de betaling van je installatie? We zetten enkele opties op een rijtje.

 

Subsidies voor zonnepanelen in 2020 en in 2021

Op 5 juni 2020 maakte de overheid bekend dat er vanaf 2021 opnieuw subsidies worden verleend wanneer je zonnepanelen laat installeren. Hoe werkt dat precies en is het écht voordeliger? We hebben voor jou de kleine lettertjes gelezen. En we tonen je ook andere manieren om je investering betaalbaar te maken.

 

Subsidiëring zonnepanelen vanaf 2021

Wat is het?

Eénmalige subsidie die je krijgt bij het installeren van zonnepanelen vanaf 2021.

 

Hoe wordt deze premie berekend?

Deze premie is hoger voor installaties met een hoger vermogen. Dat wordt berekend per geïnstalleerde kilowattpiek: het verwachte vermogen van je installatie.

Kilowatt… wat?

Het rendement van je zonnepaneleninstallatie wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh): het aantal watt dat wordt opgewekt per uur. Om het ingeschatte vermogen van een installatie weer te geven, gebruiken we kilowattpiek (afgekort: kWp). Als je installatie onder standaardomstandigheden 1 watt zou opwekken, dan is het vermogen 1 wattpiek. Dat vermogen is altijd theoretisch, want de installatie presteert niet voortdurend in standaardomstandigheden (bijvoorbeeld door bewolking of schaduw).

De premie bedraagt 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek. Tussen 4 en 6 kilowattpiek bedraagt de premie nog eens 150 euro per kilowattpiek. Voor alles boven dat geïnstalleerd vermogen is er geen steun meer. Een installatie van 6 kilowattpiek of meer krijgt dus 1.500 euro steun.

 

Heb jij recht op een subsidiëring?

De subsidiëring geldt alleen voor bestaande woningen met een bouwaanvraag ouder dan 2014.

 

Hoe lang geldt de premie?

Je kan eenmalig beroep doen op de subsidie in de eerstvolgende vier jaar (vanaf 2021). Let op: de premie daalt vanaf 2022. Voor 2021 trekt de overheid een budget uit van 32 miljoen euro voor deze premies. Dat is genoeg voor ongeveer 27.000 installaties.

Kalenderjaar
0 tot 4 kWp
4 tot 6 kWp
Maximale premie
2021 300 euro per kWp Bijkomend 150 euro per kWp 1.500 euro
2022 225 euro per kWp Bijkomend 112,50 euro per kWp 1.125 euro
2023 150 euro per kWp Bijkomend 75 euro per kWp 750 euro
2025 75 euro per kWp Bijkomend 37,50 euro per kWp 375 euro


Kies je voor de subsidie of de terugdraaiende teller?

Dat is de hamvraag. Ga je voor de subsidie? Of laat je dit jaar nog zonnepanelen installeren om nog gebruik te kunnen maken van de terugdraaiende teller?

Wie vandaag een zonnepanelensysteem installeert, verdient dat systeem terug op gemiddeld 8 jaar. De overheid schat in dat de terugverdientijd zal stijgen naar 13 jaar door de afschaffing van de terugdraaiende teller. Je bespaart dus minder op jaarbasis. Als je er rekening mee houdt dat een zonnepaneleninstallatie ongeveer 25 jaar meegaat, verlies je een paar jaar rendement.

Met deze nieuwe subsidie wil de overheid de terugverdientijd terugbrengen van 13 jaar naar 10 jaar. Zo kunnen eigenaars van zonnepanelen nog 15 jaar genieten van gratis groene stroom.

Wanneer je kiest voor een installatie geplaatst in 2021 mét premie, dan is de terugverdientijd gemiddeld 2 jaar langer dan voor een installatie met terugdraaiende teller. De eenmalige premie is in dat opzicht minder voordelig.

Wil je nog gebruikmaken van de regeling met de terugdraaiende teller? Dan moeten je zonnepanelen geïnstalleerd zijn vóór het einde van 2020. 

 

Voordelige lening voor zonnepanelen

Een andere manier om zonnepanelen betaalbaar te maken? Gespreid betalen met een goedkope lening.

De kans is groot dat jouw bank zo’n goedkope lening aanbiedt als je investeert in een ‘groene’ renovatie. Zonnepanelen horen perfect thuis in die categorie. Informeer je dus bij je bank over een ecokrediet of groene lening wanneer je zonnepanelen aankoopt.

Waarom zou je een lening aangaan voor je zonnepanelen?

  • Zodra je zonnepanelen zijn aangesloten, begin je te besparen op je energiekosten. Met dat bedrag betaal je de lening af. En wanneer de lening voor je installatie is afbetaald, maak je pure winst.
  • Investeren in zonnepanelen is momenteel slimmer dan sparen. In plaats van elke maand een bepaald bedrag te sparen, stop je het via een lening in je zonnepanelen.

 

Via bijvoorbeeld www.bankshopper.be kom je snel te weten of jouw bank je interessante voorwaarden kan bieden. Vergelijken is altijd een goed idee!

Tip! Ga langs bij je Energiehuis

De Energiehuizen zijn er om je te helpen wanneer je wil besparen op energie. Je vindt jouw Energiehuis via www.mijnenergiehuis.be.

Het Energiehuis kan je ook vertellen of jij in aanmerking komt voor de Vlaamse Energielening voor huishoudens met een laag inkomen.

 

Slimmer dan een spaarboekje

Het klopt: zonnepanelen laten installeren neemt een flinke hap uit je spaargeld. Maar heb je het al eens omgekeerd bekeken? Door de lage rente brengt je spaargeld amper op zolang het op je spaarboekje staat. Als je het in zonnepanelen investeert, brengt het 6 tot 8 procent rendement op. Want je bespaart onmiddellijk op je energiekosten. Na gemiddeld 6 jaar heb je op die manier de installatie terugverdiend. Daarna maak je pure winst.

 

Geschreven door Olivier van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

 

 

Deel dit artikel:

Lees ook deze berichten:

Digitale meter en zonnepanelen: wanneer verander je best van leverancier?
20-06-2020 • Categorie: Energie

Veranderen van energieleverancier doe je met zonnepanelen en een digitale meter best zo dicht mogelijk bij je jaarlijkse meteropname. Lees hier waarom.

“Gaat het inspectiebezoek voor de zonnepanelen op mijn dak nog door?”
20-06-2020 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.

Zelf van energieleverancier veranderen vs. kiezen voor iChoosr: wat is gemakkelijker?
20-06-2020 • Categorie: Algemeen

Zelf het voordeligste energiecontract opzoeken, hoe gaat dat juist in zijn werk? En wat moet je doen als je deelneemt aan een groepsaankoop?