Subsidies en leningen voor je zonnepanelen: welke opties zijn er nog?

Zijn er nog subsidies voor zonnepanelen? Kan je een lening afsluiten voor de betaling van je installatie? We zetten enkele opties op een rijtje.

 

Subsidies voor zonnepanelen in 2020

in 2020 geeft de Vlaamse overheid geen subsidies meer om je te helpen bij de aanschaf van zonnepanelen. Sinds 2015 zijn de groenestroomcertificaten weggevallen en er is geen belastingvoordeel meer voor huishoudens met zonnepanelen.

Jammer? Zeker. Maar de prijzen van zonnepanelen zijn zo sterk gedaald dat de aanschaf van een installatie toch haalbaar blijft. Zelfs zonder premies of subsidies verdient een nieuwe installatie zichzelf terug op gemiddeld 6 à 8 jaar tijd (voor een installatie van ongeveer 4000 kWh).

Lees ook: Wat kosten zonnepanelen? Tips voor een optimale prijs/kwaliteitsverhouding.

Een belangrijke kanttekening: sommige gemeentes bieden wel nog steeds een premie aan voor de installatie van zonnepanelen. Gebruik de subsidiemodule van de Vlaamse overheid om te weten te komen of dat in jouw gemeente het geval is.

 

Voordelige lening voor zonnepanelen

Subsidies zijn er dus niet meer, maar dat betekent niet dat je het volledige bedrag voor je zonnepanelensysteem meteen moet ophoesten.

De kans is groot dat jouw bank een goedkope lening aanbiedt als je investeert in een ‘groene’ renovatie. Zonnepanelen horen perfect thuis in die categorie. Informeer je dus bij je bank over een ecokrediet of groene lening wanneer je zonnepanelen aankoopt.

Waarom je een lening zou aangaan voor je zonnepanelen?

  • Zodra je zonnepanelen zijn aangesloten, begin je te besparen op je energiekosten. Met dat bedrag betaal je de lening af. En wanneer de lening voor je installatie is afbetaald, maak je pure winst.
  • Investeren in zonnepanelen is momenteel slimmer dan sparen. In plaats van elke maand een bepaald bedrag te sparen, stop je het via een lening in je zonnepanelen.

 

Via bijvoorbeeld www.bankshopper.be kom je snel te weten of jouw bank je interessante voorwaarden kan bieden. Vergelijken is altijd een goed idee!

Tip! Ga langs bij je Energiehuis

De Energiehuizen zijn er om je te helpen wanneer je wil besparen op energie. Je vindt jouw Energiehuis via www.mijnenergiehuis.be.

Het Energiehuis kan je ook vertellen of jij in aanmerking komt voor de Vlaamse Energielening voor huishoudens met een laag inkomen.

 

Slimmer dan een spaarboekje

Het is waar: zonnepanelen laten installeren neemt een flinke hap uit je spaargeld. Maar heb je het al omgekeerd bekeken? Door de lage rente brengt je spaargeld amper op zolang je het op de bank laat staan. Als je het in zonnepanelen stopt, brengt het je 6 tot 8 procent rendement op. Want je bespaart onmiddellijk op je energiekosten. Na gemiddeld 6 jaar heb je op die manier de installatie terugverdiend. Daarna maak je pure winst.

Ook zonder de Vlaamse subsidies blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen. Zeker als je kiest voor een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding.

 

Geschreven door Olivier van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

 

 

Deel dit artikel:

Lees ook deze berichten:

Prijsvoorstel zonnepanelen met 35% korting in Limburg en Vlaams-Brabant
03-03-2020 • Categorie: Nieuws

Ondanks corona overweegt de helft van de Vlaamse huiseigenaars zonnepanelen, waarvan 1 op 10 nog dit jaar. Om het aankoopproces te versnellen past iChoosr haar groepsaankoop zonnepanelen aan.

Recordaantal overstappen voor groepsaankoop van Provincie West-Vlaanderen
03-03-2020 • Categorie: In de media

09.04.2020 – De negende editie van de groepsaankoop groene stroom en gas levert met 60.495 overstappers opnieuw recordcijfers op. Nog nooit stapten zoveel gezinnen en bedrijven over.

“Gaat het inspectiebezoek voor de zonnepanelen op mijn dak nog door?”
03-03-2020 • Categorie: Algemeen

In deze blog lees antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over de impact van de Corona-maatregelen op de groepsaankoop zonnepanelen.