Voordelig geld lenen voor zonnepanelen, waarom (niet)?

Voor duurzame investeringen zoals zonnepanelen kan je een voordelige groene energielening (of ecokrediet) afsluiten. Zo hoef je niet meteen het volledige bedrag voor je zonnepaneleninstallatie op te hoesten, maar betaal je maandelijks een relatief klein bedrag.

Subsidie en/of energielening voor zonnepanelen: wat moet je weten?

Sinds 2021 kan je opnieuw een beroep doen op een subsidie of premie van de overheid. Als je aan de nodige voorwaarden voldoet, krijg je een éénmalig geldbedrag bij het installeren van zonnepanelen. Dit geldt vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025. De hoogte van de premie zakt jaar na jaar.

Lees ook: Subsidies en premies voor zonnepanelen: welke opties zijn er?

Wat als je niet meteen het hele bedrag wil of kan betalen? Of als je niet in aanmerking komt voor de subsidie en de investering financieel haalbaar wil maken?

In dat geval is de groene energielening een interessante optie. Hiermee kan je de betaling van je zonnepaneleninstallatie spreiden. Ook is het mogelijk een groene energielening te combineren met een subsidie of premie.

Wat is een groene energielening?

Huiseigenaars die hun woning groener en energiezuiniger willen maken (met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp), kunnen bij een bank een groene energielening of ecokrediet aangaan tegen een voordelige rentevoet (JKP). Zo kunnen ze hun investering maandelijks aan eigen tempo terugbetalen.

 

Waarom zou je een groene energielening aangaan voor zonnepanelen?

  • Zodra je zonnepanelen zijn aangesloten, begin je te besparen op je energiekosten. Met dat bedrag betaal je de lening af. En wanneer de lening voor je installatie is afbetaald, maak je pure winst.
  • Investeren in zonnepanelen is momenteel financieel interessanter dan sparen. In plaats van elke maand een bepaald bedrag te sparen, stop je het via een lening in je zonnepanelen.
  • Wil je liever een spaarpotje laten staan voor onverwachte uitgaven? Dat begrijpen we. Dankzij de groene energielening hoef je niet te kiezen: je kan perfect je spaargeld laten staan én vandaag de stap zetten naar zonnepanelen.

 

Maar “geld lenen kost ook geld”?

Dat klopt. Net zoals voor andere leningen, geldt dit ook voor de groene energielening.

De rentevoet (JKP) van een groene energielening is echter erg laag. Wat je betaalt aan intresten, compenseer je ruimschoots door de besparing op je energiefactuur.

Stel, je leent €6000 voor de aankoop van zonnepanelen. Met een energielening zal je ongeveer €147 per maand afbetalen over 42 maanden. Je betaalt over de volledige looptijd ongeveer €200 aan interesten.

Slimmer dan een spaarboekje

Zonnepanelen laten installeren neemt een flinke hap uit je spaargeld. Maar heb je het al eens omgekeerd bekeken? Door de lage rente brengt je spaargeld amper op zolang het op je spaarboekje staat.

Als je het in zonnepanelen investeert, brengt het 6 tot 8 procent rendement op. Want je bespaart onmiddellijk op je energiekosten. Na gemiddeld 8 jaar heb je op die manier de installatie terugverdiend. Daarna maak je pure winst.

 

Groene energielening via KBC

Dankzij een samenwerking tussen KBC en iChoosr kan je via de groepsaankoop jouw zonnepanelen ook maandelijks afbetalen. De interestvoet is voor deelnemers aan de groepsaankoop erg voordelig en zal altijd 20 basispunten lager zijn dan het standaardtarief bij KBC. Vandaag bedraagt die interestvoet 1,89% JKP (Jaarlijks Kosten Percentage).

Voorbeeld: lening op afbetaling van € 6.000,00 terugbetaalbaar in 42 maandaflossingen van € 147,71 aan een Jaarlijks Kostenpercentage van 1,89% (vaste actuariële debetrentevoet van 1,89%) hetzij een totaal terug te betalen bedrag van € 6.203,67. Contante prijs € 6.000,00.

Hoe kan je gebruik maken van dit aanbod?

Bij je inschrijving voor de groepsaankoop zonnepanelen, kan je aanduiden dat je interesse hebt in de groene energielening. Deze keuze verplicht je toch niets. Op je persoonlijk voorstel kan je meteen een vrijblijvende simulatie maken van jouw groene energielening bij KBC. Meer weten? Lees hier meer details. 

 

Geschreven door Carolien van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

 

 

Lees ook deze berichten:

Aanmelden zonnepanelen en thuisbatterij
20-12-2020 • Categorie: Algemeen

Is je installatie geplaatst en gekeurd? Goed nieuws! Dan moet je deze enkel nog aanmelden. Wij vertellen je in enkele stappen hieronder uit hoe je dat doet.

Steunmaatregelen als hulp voor het betalen van je energiefactuur
20-12-2020 • Categorie: Algemeen

In het afgelopen jaar zijn er verschillende federale steunmaatregelen bekendgemaakt om consumenten te helpen bij het betalen van hun energiefactuur. Op welke maatregelen jij recht hebt, ontdek je hier.