Energielening: voordelig geld lenen voor zonnepanelen, waarom (niet)?

Voor energiebesparende investeringen zoals zonnepanelen kan je een voordelige energielening afsluiten. Zo hoef je niet meteen het volledige bedrag voor je zonnepaneleninstallatie op te hoesten, maar betaal je maandelijks een relatief klein bedrag af.

Wat is een energielening?

Huiseigenaars die hun woning groener en energiezuiniger willen maken (met bijvoorbeeld zonnepanelen, thuisbatterij of een warmtepomp), kunnen bij een bank een energielening of ecokrediet aangaan tegen een voordelige rentevoet (JKP). Zo betalen ze hun investering maandelijks op hun eigen tempo terug.

Waarom zou je een energielening aangaan voor zonnepanelen?

  • Zodra je zonnepanelen zijn aangesloten, begin je te besparen op je energiekosten. Met dat bedrag betaal je de lening af. En als de lening voor je installatie is afbetaald, maak je pure winst.
  • Investeren in zonnepanelen is momenteel financieel interessanter dan sparen. In plaats van elke maand een bepaald bedrag te sparen, stop je het via een lening in je zonnepanelen.
  • Wil je liever een spaarpotje laten staan voor onverwachte uitgaven? Dat begrijpen we. Dankzij de energielening hoef je niet te kiezen: je kan perfect je spaargeld laten staan én vandaag de stap zetten naar zonnepanelen.

 

Maar “geld lenen kost ook geld”?

Dat klopt. Net zoals voor andere leningen, geldt dit ook voor de energielening.

De rentevoet (JKP) van een energielening is echter laag. Wat je betaalt aan interesten, compenseer je ruimschoots door de besparing op je energiefactuur.

Stel, je leent €6000 voor de aankoop van zonnepanelen aan een JKP van 3,69%. Met een energielening zal je ongeveer €152 per maand afbetalen over 42 maanden. Je betaalt over de volledige looptijd ongeveer €400 aan interesten.

 

Slimmer dan een spaarboekje

Zonnepanelen laten installeren neemt een flinke hap uit je spaargeld. Maar je kan het ook omgekeerd bekijken. Door de lage rente brengt je spaargeld amper op zolang het op je spaarboekje staat.

Als je het in zonnepanelen investeert, brengt het gemiddeld 6 tot 8 procent rendement op. Want je bespaart direct op je energiekosten. Zo verdien je gemiddeld na 7  jaar je installatie terug. Daarna maak je puur winst.

 

De KBC-energielening

Ook via de groepsaankoop zonnepanelen kan je ervoor kiezen om je zonnepanelen maandelijks af te betalen. Op je persoonlijk voorstel vind je een simulatie terug van een energielening bij KBC. Je kan ook bij jouw eigen bank of een bank naar keuze een lening afsluiten.

Hoe sluit je je KBC-energielening zelf af? We leggen je dit stap voor stap in deze blog  uit.

 

Subsidie en/of energielening voor zonnepanelen: wat moet je weten?

Nog tot 2024 kan je een beroep doen op een subsidie of premie van de overheid. Als je aan de nodige voorwaarden voldoet, krijg je een eenmalig geldbedrag bij het installeren van zonnepanelen. De grootte van de premie zakt jaar na jaar.

Lees ook: Subsidies en premies voor zonnepanelen: welke opties zijn er?

Wat als je niet meteen het hele bedrag wil of kan betalen? Of als je niet in aanmerking komt voor de subsidie en de investering financieel haalbaar wil maken?

In dat geval is de energielening een interessante optie. Hiermee spreid je de betaling van je zonnepaneleninstallatie. Je kan een energielening ook combineren met een subsidie of premie.

 

Geschreven door Carolien van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

 

 

Lees ook deze berichten:

Cijfers over groene energie in Vlaanderen: zijn we op de vooravond van een revolutie?
20-12-2020 • Categorie: Duurzaamheid

De groene stroomproductie in ons land groeit jaar na jaar. We loodsen je doorheen impressionante cijfers over groene energie. Op welke manier draag jij jouw steentje al bij?

Waarom (niet) kiezen voor groene stroom ?
20-12-2020 • Categorie: Duurzaamheid

Bij een “groen” energiecontract zorgt je energieleverancier voor evenveel groene stroom als de hoeveelheid elektriciteit die jij verbruikt. Lees er hier meer over.

Hoe variabele en vaste energietarieven vergelijken met elkaar?
20-12-2020 • Categorie: Energie

Energietarieven correct vergelijken is een uitdaging! Met deze tips vergelijk je vaste tarieven en variabele tarieven, onderling en met elkaar.