Subsidies en premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen: welke opties zijn er?

Welke subsidies en premies zijn er nog voor zonnepanelen en thuisbatterijen? Wanneer kom je in aanmerking? En wat als je geen recht hebt op de subsidie of premie?

Update op 27/9/2023: de overheid besliste op 25/9/2023 om de premie voor zonnepanelen vroeger stop te zetten dan oorspronkelijk gepland. Dat betekent dat de premie stopt op 31 december 2023 i.p.v. 31 december 2024.
Dit wil zeggen dat enkel installaties die nog in 2023 AREI-gekeurd worden, aanspraak maken op de premie.

 

Subsidies en premies voor zonnepanelen 

Er worden momenteel in Vlaanderen subsidies verleend wanneer je zonnepanelen laat installeren. Hoe werkt het precies ? We hebben voor jou de kleine lettertjes gelezen.

Wat houdt de subsidie of premie in?

Het is een éénmalig geldbedrag dat je krijgt bij het installeren van zonnepanelen.

 

Hoe wordt de premie berekend?

Deze premie is hoger voor zonnepaneleninstallaties met een hoger vermogen. Dat wordt berekend per geïnstalleerde kilowattpiek: het verwachte vermogen van je installatie.

Kilowatt… wat?

Het rendement van je zonnepaneleninstallatie wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh): het aantal watt dat wordt opgewekt per uur. Om het ingeschatte vermogen van een installatie weer te geven, gebruiken we kilowattpiek (afgekort: kWp). Als je installatie onder standaardomstandigheden 1 watt zou opwekken, dan is het vermogen 1 wattpiek. Dat vermogen is altijd theoretisch, want de installatie presteert niet voortdurend in standaardomstandigheden (bijvoorbeeld door bewolking of schaduw).

De premie bedraagt in 2023 voor de eerste 4 kilowattpiek 150 euro per geïnstalleerde kilowattpiek. Tussen 4 en 6 kilowattpiek bedraagt de premie nog eens 75 euro per kilowattpiek. Voor alles boven dat geïnstalleerd vermogen is er geen steun meer. Ook goed om te weten: de premie is begrensd en het maximale bedrag daalt elk jaar.

 

Hoe lang geldt de subsidie of premie voor zonnepanelen?

Nog tot 2023 kan je voor een nieuwe zonnepaneleninstallatie eenmalig beroep doen op de subsidie. Deze bedraagt maximaal 750 euro, in 2024 zal de premie stop gezet worden.

 

Kalenderjaar
0 tot 4 kWp
4 tot 6 kWp
Maximale premie
2023 150 euro per kWp Bijkomend 75 euro per kWp 750 euro
2024 Premie stop gezet

 

Heb jij recht op de subsidie voor je zonnepanelen?

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de subsidie. Heb jij er recht op? Fluvius legt het je uit: informatieblad premie zonnepanelen. Lees hier een korte samenvatting!

  • De subsidiëring geldt alleen voor bestaande woningen met een bouwaanvraag ouder dan 2014;
  • Je installatie moet minstens 15 jaar blijven liggen, bij verplaatsing kan er een terugvordering van de premie gebeuren;
  • Je kan maar 1 premie per woning krijgen;
  • De aanvraag van de subsidie (en de aanmelding bij Fluvius) moet binnen 3 maanden na de keuring gebeuren;
  • Er mag nog geen zonnepaneleninstallatie aanwezig zijn op jouw woning;
  • Jouw dak moet volledig geïsoleerd zijn volgens een warmteweerstand (Rd) van ten minste 3 m² K/W.

 

Houd er rekening mee dat de subsidies en premies voor zonnepanelen uitgegeven worden door de overheid. De beslissing of je al dan niet recht hebt op deze premie ligt niet bij iChoosr of bij eender welke installateur.

 

Premie voor de thuisbatterij

Helaas, op 27 oktober 2022 kondigde Zuhal Demir aan dat de premie voor de thuisbatterij vanaf 1 april 2023 werd stopgezet. Heb je nog een thuisbatterij geïnstalleerd én gekeurd ten laatste op 31 maart 2023? Dan heb je nog recht op de premie. Nadien vervalt de premie voor de thuisbatterij.

Meer lezen? Bekijk de voorwaarden op de website van de Vlaamse Overheid. De premie kan je, net zoals die van de zonnepanelen, aanvragen bij Fluvius.

 

Lees ook: “Wat is een thuisbatterij?”

 

Ik heb sociaal tarief

Als je recht hebt op sociaal tarief voor elektriciteit of gas, wordt je gezien als ‘beschermde afnemer’. De premie ligt dan nog 20% hoger dan hierboven getoond. De premie wordt begrensd tot 48% van het aankoopbedrag.

 

Wat als je geen recht hebt op de subsidie?

Zoals je in de voorwaarden leest, zal niet iedereen recht hebben op de premie. Bovendien kan de ‘subsidiepot’ gedurende het jaar op geraken, omdat de overheid jaarlijks werkt met een maximaal subsidiebudget.

Is het dan nog de moeite om in zonnepanelen of een thuisbatterij te installeren? We kunnen hier een duidelijk een antwoord op geven: ja, zowel zonnepanelen als de thuisbatterij blijven een slimme investering.

Lees ook:  “Waarom zonnepanelen vandaag een goede investering zijn”

 

Maandelijks afbetalen via een voordelige lening voor zonnepanelen of de thuisbatterij

Een andere manier om zonnepanelen of een thuisbatterij betaalbaar te maken? De groene energielening voor duurzame investeringen, zoals zonnepanelen. Dit is een voordelige lening over een beperkte looptijd, aan een lage interestvoet.

Stel, je leent €4500 voor de aankoop van zonnepanelen. Met een energielening zal je ongeveer €127 per maand afbetalen over 36 maanden. Je betaalt over de volledige looptijd ongeveer €90 aan interesten.

Met zo’n groene energielening betaal je met andere woorden maandelijks een relatief klein bedrag en blijven ook de totale kosten beperkt. En ondertussen bespaar je wel al met je zonnepanelen maand na maand op je energiefactuur!

Lees ook: “Voordelig geld lenen voor zonnepanelen, waarom (niet)?”

 

Geschreven door Carolien van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel.

Via onze groepsaankopen zonnepanelen kan je ook kiezen voor zonnepanelen aan een scherpe prijs. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Schrijf je hier vrijblijvend in

Lees ook deze berichten:

Zijn de leveranciers van groepsaankopen betrouwbaar? 
11-10-2022 • Categorie: Energie

Wil je weten hoe we de installateurs en leveranciers van onze groepsaankopen selectereren op betrouwbaarheid? Lees snel verder!

Veranderen van energiecontract bij verhuis: hoe werkt dat?
11-10-2022 • Categorie: Energie

Ook als je binnenkort verhuist, is deelnemen aan de groepsaankoop energie een goed idee. Deze praktische tips zorgen voor een vlotte overstap.

Cijfers over groene energie in Vlaanderen: zijn we op de vooravond van een revolutie?
11-10-2022 • Categorie: Duurzaamheid

De groene stroomproductie in ons land groeit jaar na jaar. We loodsen je doorheen impressionante cijfers over groene energie. Op welke manier draag jij jouw steentje al bij?