Subsidies en premies voor zonnepanelen en thuisbatterijen: welke opties zijn er?

De overheid besliste in 2023 om de premies voor zowel zonnepanelen als thuisbatterijen vroeger stop te zetten dan oorspronkelijk gepland. Vanaf 1 januari 2024 kan je geen premies meer krijgen. Toch blijft de aankoop een interessante investering.


Enkel installaties die nog in 2023 AREI-gekeurd worden, maken aanspraak op de premie voor zonnepanelen. In deze blog leggen we je uit waarom het ook zonder de premies nog interessant is om in zonnepanelen en/of een thuisbatterij te investeren.

Is een installatie zonder premie nog de moeite?

Absoluut! Er zijn inderdaad geen premies meer voor de aankoop van zonnepanelen en/of een thuisbatterij, maar de prijzen voor beide producten zijn de laatste jaren enorm gedaald. Dit zorgt ervoor dat de aankoopprijs een stuk lager ligt dan pakweg een installatie in 2022. Deze prijsdaling vangt het wegvallen van de premie ruimschoots op. 

Bovendien is jouw rendement op een installatie nog steeds de moeite, met of zonder premie. Geld op de bank laten staan of beleggen in een zonnepaneleninstallatie (met een thuisbatterij)? De keuze is volgens ons snel gemaakt. Je verdient namelijk 10 keer zo veel geld met zonnepanelen dan op een spaarboekje.

Nog meer weten over de voordelen van zonnepanelen? Lees het in deze blog

Heb jij nog recht op de subsidie voor je zonnepanelen?

Is je installatie nog voor 2024 gekeurd? Dan kan het dat jij nog recht hebt op een premie. Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de subsidie. Heb jij er recht op? Fluvius legt het je uit: informatieblad premie zonnepanelen. Lees hier een korte samenvatting!

  • Je installatie moet gekeurd zijn voor 1 januari 2024;
  • De subsidiëring geldt alleen voor bestaande woningen met een bouwaanvraag ouder dan 2014;
  • Je installatie moet minstens 15 jaar blijven liggen, bij verplaatsing kan er een terugvordering van de premie gebeuren;
  • Je kan maar 1 premie per woning krijgen;
  • De aanvraag van de subsidie (en de aanmelding bij Fluvius) moet binnen 3 maanden na de keuring gebeuren;
  • Er mag nog geen zonnepaneleninstallatie aanwezig zijn op jouw woning;
  • Jouw dak moet volledig geïsoleerd zijn volgens een warmteweerstand (Rd) van ten minste 3 m² K/W.

 

Houd er rekening mee dat de subsidies en premies voor zonnepanelen uitgegeven worden door de overheid. De beslissing of je al dan niet recht hebt op deze premie ligt niet bij iChoosr of bij eender welke installateur.

 

Maandelijks afbetalen via een voordelige lening voor zonnepanelen of de thuisbatterij

Een andere manier om zonnepanelen of een thuisbatterij betaalbaar te maken? De groene energielening voor duurzame investeringen, zoals zonnepanelen. Dit is een voordelige lening over een beperkte looptijd, aan een lage interestvoet.

Stel, je leent €4500 voor de aankoop van zonnepanelen. Met een energielening zal je ongeveer €127 per maand afbetalen over 36 maanden. Je betaalt over de volledige looptijd ongeveer €90 aan interesten.

Met zo’n groene energielening betaal je met andere woorden maandelijks een relatief klein bedrag en blijven ook de totale kosten beperkt. En ondertussen bespaar je wel al met je zonnepanelen maand na maand op je energiefactuur!

Lees ook: “Voordelig geld lenen voor zonnepanelen, waarom (niet)?”

 

Geschreven door Carolien van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel.

Via onze groepsaankopen zonnepanelen kan je ook kiezen voor zonnepanelen aan een scherpe prijs. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Schrijf je hier vrijblijvend in

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
27-09-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
27-09-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
27-09-2023 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.