Subsidies en premies voor zonnepanelen: welke opties zijn er?

Welke subsidies en premies zijn er voor zonnepanelen vanaf 2021? Wanneer kom je in aanmerking? En wat als je geen recht hebt op de subsidie of premie?

 

Subsidies en premies voor zonnepanelen vanaf 2021

Op 5 juni 2020 maakte de overheid bekend dat er vanaf 2021 opnieuw subsidies worden verleend wanneer je zonnepanelen laat installeren. Hoe werkt het precies ? We hebben voor jou de kleine lettertjes gelezen.

 

Wat houdt de subsidie of premie in?

Het is een eénmalig geldbedrag dat je krijgt bij het installeren van zonnepanelen vanaf 1 januari 2021.

 

Hoe wordt de premie berekend?

Deze premie is hoger voor zonnepaneleninstallaties met een hoger vermogen. Dat wordt berekend per geïnstalleerde kilowattpiek: het verwachte vermogen van je installatie.

Kilowatt… wat?

Het rendement van je zonnepaneleninstallatie wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh): het aantal watt dat wordt opgewekt per uur. Om het ingeschatte vermogen van een installatie weer te geven, gebruiken we kilowattpiek (afgekort: kWp). Als je installatie onder standaardomstandigheden 1 watt zou opwekken, dan is het vermogen 1 wattpiek. Dat vermogen is altijd theoretisch, want de installatie presteert niet voortdurend in standaardomstandigheden (bijvoorbeeld door bewolking of schaduw).

De premie bedraagt 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek voor de eerste 4 kilowattpiek. Tussen 4 en 6 kilowattpiek bedraagt de premie nog eens 150 euro per kilowattpiek. Voor alles boven dat geïnstalleerd vermogen is er geen steun meer. Een installatie van 6 kilowattpiek of meer krijgt dus 1.500 euro steun.

 

Hoe lang geldt de subsidie of premie voor zonnepanelen?

Je kan vanaf 2021 voor een nieuwe zonnepaneleninstallatie eenmalig beroep doen op de subsidie en dit in de eerstvolgende vier jaar. Let op: de premie daalt vanaf 2022.

Kalenderjaar
0 tot 4 kWp
4 tot 6 kWp
Maximale premie
2021 300 euro per kWp Bijkomend 150 euro per kWp 1.500 euro
2022 225 euro per kWp Bijkomend 112,50 euro per kWp 1.125 euro
2023 150 euro per kWp Bijkomend 75 euro per kWp 750 euro
2024 75 euro per kWp Bijkomend 37,50 euro per kWp 375 euro

Voor 2021 trekt de overheid een budget uit van 32 miljoen euro voor deze premies. Dat is genoeg voor ongeveer 27.000 installaties.

 

Heb jij recht op de subsidie voor je zonnepanelen?

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de subsidie. Heb jij er recht op? Fluvius legt het je uit: informatieblad premie zonnepanelen. Lees hier een korte samenvatting!

  • De subsidiëring geldt alleen voor bestaande woningen met een bouwaanvraag ouder dan 2014;
  • Je installatie moet minstens 15 jaar blijven liggen, bij verplaatsing kan er een terugvordering van de premie gebeuren;
  • Je kan maar 1 premie per woning krijgen;
  • De aanvraag van de subsidie (en de aanmelding bij Fluvius) moet binnen 3 maanden na de keuring gebeuren;
  • Er mag nog geen zonnepaneleninstallatie aanwezig zijn op jouw woning;
  • Jouw dak moet volledig geïsoleerd zijn volgens een warmteweerstand (Rd) van ten minste 3 m² K/W.

 

Houd er rekening mee dat de subsidies en premies voor zonnepanelen uitgegeven worden door de overheid. De beslissing of je al dan niet recht hebt op deze premie ligt niet bij iChoosr of bij eender welke leverancier.

 

Wat als je geen recht hebt op de subsidie?

Zoals je in de voorwaarden leest, zal niet iedereen recht hebben op de premie. Bovendien kan de ‘subsidiepot’ gedurende het jaar op geraken, omdat de overheid jaarlijks werkt met een maximaal subsidiebudget.

Is het dan nog de moeite om zonnepanelen te installeren? We kunnen hier een duidelijk een antwoord op geven: ja, zonnepanelen blijven een slimme investering.

Lees ook:  “Waarom zonnepanelen vandaag een goede investering zijn”

 

Premie voor de thuisbatterij

Je kan in 2021 ook een premie krijgen voor het installeren van een thuisbatterij. De Vlaamse Overheid biedt t.e.m. 31/03/2021 een premie van 250 euro per kWh werkelijke capaciteit van het batterijsysteem met een maximaal bedrag van 3.200 euro. Vanaf 01/04/2021 bedraagt de premie 300 euro per kWh (t.e.m. 6 kWh) met een maximaal bedrag van 2.550 euro. De premie daalt elk jaar en eindigt op 31/12/2024. Meer lezen? Bekijk de voorwaarden op de website van de Vlaamse Overheid.

Lees ook: “Wat is een thuisbatterij?”

Maandelijks afbetalen via een voordelige lening voor zonnepanelen

Een andere manier om zonnepanelen betaalbaar te maken? De groene energielening voor duurzame investeringen, zoals zonnepanelen. Dit is een voordelige lening over een beperkte looptijd, aan een lage interestvoet.

Stel, je leent €4500 voor de aankoop van zonnepanelen. Met een energielening zal je ongeveer €127 per maand afbetalen over 36 maanden. Je betaalt over de volledige looptijd ongeveer €90 aan interesten.

Met zo’n groene energielening betaal je met andere woorden maandelijks een relatief klein bedrag en blijven ook de totale kosten beperkt. En ondertussen bespaar je wel al met je zonnepanelen maand na maand op je energiefactuur!

Lees ook: “Voordelig geld lenen voor zonnepanelen, waarom (niet)?”

 

Geschreven door Carolien van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

Lees ook deze berichten:

Waarom gaan alle energieprijzen omhoog?
11-10-2020 • Categorie: Algemeen

Het afgelopen jaar was zeer ongebruikelijk voor de energiemarkt. Waardoor de energieprijzen voor iedereen omhoog gaan. We leggen het je uit.

Is een thuisbatterij rendabel voor mijn situatie?
11-10-2020 • Categorie: Algemeen

Thuisbatterijen. Er wordt veel over gesproken en geschreven. Wat jij wilt weten is natuurlijk of het ook rendabel is voor jouw situatie. Wij zoeken het voor je uit.

Waarom organiseren we een groepsaankoop autoverzekeringen?
11-10-2020 • Categorie: Algemeen

Energie en zonnepanelen zijn niet de enige producten waar een groepsaankoop nuttig voor is. Daarom bundelen iChoosr en Hopala de krachten voor een nieuw soort groepsaankoop: autoverzekeringen.