Terugdraaiende teller bij zonnepanelen afgeschaft: wat betekent dit voor jou?

Laatste update op 22/01/2021

Op 14 januari 2021 werd het voordeel van de terugdraaiende teller afgeschaft voor alle zonnepaneleneigenaars door het Grondwettelijk Hof. Wat betekent dit concreet voor jou? 

Gevolgen van de afschaffing voordeel terugdraaiende teller

Scenario 1: je hebt vóór 1 januari 2021 zonnepanelen geïnstalleerd

Jammer genoeg besliste het Grondwettelijk Hof dat iedereen die reeds zonnepanelen heeft, geen recht meer heeft op het terugdraai-principe. 

Elke zonnepaneleneigenaar met een digitale meter valt onder de nieuwe tariefstructuur: je betaalt aan je netbeheerder Fluvius geen prosumententarief meer maar nettarieven op basis van je reële afname. 

De Vlaamse regering besliste evenwel op 15 januari dat er een compensatie komt. Ze beslisten dat er in 2021 een eenmalige investeringssteun komt die een rendement van 5% garandeert. De beslissing wordt op gemiddeld niveau genomen. Dit wil zeggen dat niet alle installaties individueel bekeken worden. Er zal rekening gehouden worden met steun die reeds in het verleden werd gegeven (Bv: de groenestroomcertificaten), maar ook hoe lang zonnepaneleneigenaars hebben kunnen genieten van de terugdraaiende meter. Meer info kan je op deze pagina lezen.

De compensatie is bekend voor zonnepaneleneigenaars die een digitale meter hebben. Je kan berekenen wat jouw compensatie is door het jaar van je installatie en je piekvermogen in te vullen. Bekijk het op de website van energiesparen.be. Heb je nog een analoge meter? Dan kan je de compensatie nog niet aanvragen, maar kan je wel langer het terugdraaiende principe behouden. Lees hieronder meer.  

Wanneer start deze nieuwe regeling?

Heb je nog een analoge meter? Dan geniet je voorlopig nog van het voordeel van de terugdraaiende meter en betaal je een prosumententarief. Via Fluvius krijg je zodra je zonnepanelen zijn aangemeld een digitale meter. Tussen de aanmelding en de plaatsing door Fluvius zitten vaak enkele maanden. In tussentijd schakel je nog niet over op het nieuwe tarief. 

De uitrol van de digitale meter wordt voorlopig op pauze gezet voor zonnepaneleneigenaars. Al zeker tot begin april 2021. De Vlaamse Overheid en Fluvius vragen nu een langer uitstel: al wie over een analoge meter beschikt en voor 1 januari 2021 zonnepanelen installeerde, behoudt de analoge meter tot begin 2025. Deze beslissing moet nog goedgekeurd worden door de VREG en de Raad van State. (Bron: Veelgestelde vragen terugdraaiende teller

Als je al een digitale meter hebt, schakel je vanaf 1 maart 2021 over op het nieuwe tarief. De beslissing van het Grondwettelijk Hof is op 1 maart 2021 in het Belgisch Staatsblad verschenen. De meterstanden van iedereen met een digitale meter en zonnepanelen werden opgenomen door Fluvius en zullen gebruikt worden om een eindafrekening op te maken. Deze zal lopen van je laatste afrekening tot en met 28 februari 2021. 

Tip 1: verhoog zoveel als mogelijk je zelfconsumptie. Verbruik op het moment dat de zon schijnt. Zo kan jij je energiekosten verlagen. 

Tip 2: zorg ervoor dat je een terugleveringscontract afsluit bij een energieleverancier. Enkel zo heb jij recht op een injectievergoeding voor het aantal kWh dat je op het net zet. Kies ook voor een voordelig afnamecontract. Via de groepsaankoop energie van iChoosr kan je beide afsluiten. 

Tip 3: je kan jouw voorschotfactuur bij je energieleverancier verhogen om te vermijden dat je een afrekening ontvangt waar je moet bij betalen.  

 

Scenario 2: je wil na 2020 zonnepanelen installeren

Voor deze mensen verandert er niets door deze beslissing: iedereen die vanaf 2021 zonnepanelen installeert, heeft geen recht meer op het voordeel van de terugdraaiende teller. De beslissing van het Grondwettelijk Hof heeft hier geen impact op.

Wie zonnepanelen installeert in 2021 kan wel aanspraak maken op een premie. Lees er hier meer over. 

 

Hoe benut ik mijn investering in zonnepanelen optimaal?

We beseffen dat de keuze van het Grondwettelijk Hof geen fijn nieuws is. Zij beslisten om het recht op de 15-jaar terugdraaiende teller af te schaffen. Zonnepanelen blijven echter een goede investering.

We zetten even op een rijtje wat er juist verandert en waarom dit ook positief is.

  • Prosumententarief valt weg, meer invloed op je energiefactuur

Het prosumententarief is een forfaitaire vergoeding. De vergoeding is afhankelijk van de grootte van jouw omvormer. Gemiddeld gaat dit over een jaarlijkse kost tussen de 300 à 400 euro. Dit prosumententarief valt volledig weg in het nieuwe systeem.

De nieuwe regeling berekent nettarieven op basis van wat je werkelijk aan stroom afneemt van het net. Het grote voordeel is dat je dit zelf in handen hebt. 

Als jij ervoor zorgt dat je jouw zelfconsumptie verhoogt, beperk je wat je van het net afneemt. De extra kosten die je aan de netbeheerder moet betalen, blijven zo dus beperkter. Het is zelfs mogelijk om goedkoper uit te komen dan met het terugdraai-principe. 

  • Je kosten op je energiefactuur blijven lager dan voor je zonnepanelen had

De nieuwe regeling verandert dit feit niet. Je wekt eigen energie op met je zonnepanelen en deze kan je zelf verbruiken. Uiteindelijk heb je nu meer invloed op je eigen energiefactuur. 

  • Door een hogere zelfconsumptie verdien je sneller je installatie terug

We kunnen je niet meteen een inzicht geven welke invloed het nieuwe systeem heeft op je terugverdientijd. Dit heb je namelijk grotendeels zelf in de hand. Als je onze tips voor zelfconsumptie toepast, kan je de terugverdientijd serieus inkorten. Hoe verhoog je jouw zelfconsumptie? We leggen het je in detail uit in deze blog

  • Je ontvangt een injectievergoeding van je energieleverancier

Je wordt vergoed door de energieleverancier voor het aantal kWh dat je op het net zet. Hiervoor dien je een contract af te sluiten met een energieleverancier. 

Op dit moment wordt dit aangeboden door 5 energieleveranciers, op voorwaarde dat je ook klant bent bij hen voor de afname van je elektriciteit. Aangezien alle prosumenten in hetzelfde schuitje zitten, zullen ook andere energieleveranciers snel volgen om geen klanten te verliezen. 

De vergoeding voor de elektriciteit die je op het elektriciteitsnet zet, is uiteraard wel lager dan hetgeen je betaalt om elektriciteit van het net te halen. Dit is een extra motivatie om je zelfconsumptie te verhogen en dus zoveel mogelijk energie te verbruiken op het moment dat de zon schijnt. 

  • Je draagt je steentje bij aan het opwekken van meer hernieuwbare energie.

De energietransitie blijft een belangrijk onderwerp voor onze samenleving. Enkel door meer in te zetten op hernieuwbare energie, kunnen we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Door jouw zonnepaneleninstallatie verminderen we de CO2 uitstoot. 

 

Terugdraaiende teller afgeschaft: hoe gaat het nu verder?

De beslissing om de terugdraaiende teller af te schaffen dateert van 14 januari 2021. De komende dagen zullen meerdere partijen in gesprek gaan over deze beslissing. De Vlaamse regering buigt zich volop over eventuele compensatiemechanismen voor de getroffen prosumenten.  

We hebben op dit moment onvoldoende info om de impact van deze verandering volledig te kunnen berekenen. We houden de komende weken deze blog up-to-date zodat je telkens op de hoogte bent van de nieuwe ontwikkelingen. 

 

Hoe kwam de beslissing van het Grondwettelijk hof tot stand?

In 2019 besliste de overheid om alle nieuwe zonnepaneleninstallaties tot en met 31 december 2020 nog 15 jaar te laten genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller.

Deze beslissing werd nadien aangevochten door de VREG (Vlaamse Regulator voor de Energie en Gasmarkt) en CREG (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas). Zij vonden het onterecht dat zonnepaneleneigenaars nog 15 jaar recht hebben op een terugdraaiende meter. 

Ook het Grondwettelijk Hof beoordeelde de regelgeving nu als discriminerend naar andere zonnepaneleneigenaars die hier geen recht op hebben en schaft het voordeel af.

 

Waarom schaft het Grondwettelijk Hof het voordeel van de terugdraaiende teller af?

Deze beslissing is genomen om het evenwicht op de markt te kunnen behouden. Hoe meer mensen zonnepanelen installeren, hoe meer productie er is op zonnige dagen. Maar op dit moment is het aanbod veel groter dan de vraag. Daarop is het Belgische elektriciteitsnet niet voorbereid. Om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, werd de digitale meter ingevoerd. 

Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk te verbruiken op het moment dat de zon schijnt. Met andere woorden, je wasmachine programmeren op het moment dat het zonnig is. Jouw wasmachine draait dan dankzij de zon en zo hoeft deze hoeveelheid kWh niet op het net gezet te worden. 

Lees ook: Waarom en hoe je zelfconsumptie verhogen als je zonnepanelen hebt?

 

Geschreven door Carolien van iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

Lees ook deze berichten:

Wat als je energiecontract ten einde loopt? Wat zijn verlengingstarieven?
15-01-2021 • Categorie: Energie

Energiecontracten worden op het einde van de looptijd stilzwijgend verlengd. Weet jij nog welk tarief je dan betaalt?

Meest gestelde vragen tijdens de webinar over de groepsaankoop zonnepanelen
15-01-2021 • Categorie: Algemeen

Zonnepanelen zijn een grote aankoop. Daaromj organiseren we een webinar zodat je al je vragen kan stellen. Lees hier de 10 meest gestelde vragen (en antwoorden).

Stappen om minder afhankelijk van de energiemarkt te worden
15-01-2021 • Categorie: Algemeen

Door stappen te zetten naar zelfvoorzienend wonen, maak je jezelf minder afhankelijk van de energiemarkten. De impact van prijsschommelingen voel je zo minder op je energiefactuur.