Waarom en hoe je zelfconsumptie verhogen als je zonnepanelen hebt?

Zodra je zonnepanelen hebt, wordt zelfconsumptie belangrijk. Wat houdt zelfconsumptie in en hoe kan je je zelfconsumptie verhogen? We geven je enkele tips!

 

Wat is zelfconsumptie?

Zelfconsumptie is het verbruik van energie die je niet van het elektriciteitsnet haalt maar rechtstreeks van de zonnepanelen op je eigen dak. Alle energie die jouw zonnepanelen opwekken en die jij meteen in huis verbruikt, noemen we zelfconsumptie.

 

Waarom is zelfconsumptie belangrijk voor zonnepanelen-eigenaars?

Voor elke zonnepaneleneigenaar is het financieel voordelig zo veel mogelijk gebruik te maken van zelf opgewekte zonne-energie. Met de invoering van de digitale meter wordt het nog belangrijker de geproduceerde energie onmiddellijk te verbruiken:  de nettarieven zullen voor nieuwe zonnepanelen-eigenaars vanaf 1 januari 2021 immers berekend worden op basis van reële afname.

Lees ook: Aangepast tariefsysteem zonnepanelen: wat betekent het voor jou?

 

Tips om je zelfconsumptie te verhogen

Er zijn verschillende manieren om je zelfconsumptie te verhogen. Volgens de Vlaamse overheid is de zelfconsumptie in Vlaanderen gemiddeld 27%. Dit kan eenvoudig opgetrokken worden naar 35% door kleine aanpassingen in je verbruik, zonder bijkomende investeringen. Alle kleintjes helpen:

 

  • Verbruik zo veel mogelijk overdag

Op het moment dat de zon schijnt, verbruik je rechtstreeks de energie van jouw zonnepanelensysteem. Het is beter om huishoudapparaten vooral overdag te gebruiken. Denk maar aan een wasmachine, droogkast en afwasmachine.

Heb je een digitale meter? Via mijn.fluvius.be kan je de verbuiksgegevens van jouw digitale meter aflezen. Dat kan je helpen om je verbruikspatroon beter in te schatten.

 

  • Maak gebruik van de uitstelfunctie

Ben je overdag niet thuis? Gebruik dan de uitstelfunctie van je apparaten. Veel huishoudapparaten hebben tegenwoordig zo’n functie. Hierdoor kan je, zelfs als je niet thuis bent, overdag verbruiken.

 

 

Wil je graag een investering doen om je zelfconsumptie te verhogen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden:

 

  • Thuisbatterij

Maak gebruik van een thuisbatterij. Het aantal kWh dat je te veel opwekt en niet meteen in huis verbruikt, kan je opslaan op je batterij en nadien verbruiken in huis. Bij de batterij zal je eerst altijd verbruiken wat hier werd opgeslagen, pas als de batterij leeg is, haal je de elektriciteit van het net. Toegegeven, een batterij is op dit moment nog een grote en ingewikkelde investering. Deze technologie wordt volop ontwikkeld maar wordt zeker interessant in de toekomst.

 

  • Home energy management systemen

Onze woningen zullen slimmer worden in de toekomst. Zo kan je applicaties en toestellen verbinden met jouw digitale meter. Die  helpen je om op het juiste moment te verbruiken door rekening te houden met de hoeveelheid elektriciteit die wordt geproduceerd.

 

  • Slimme boiler of warmtepomp

Door energie op te slaan via een slimme boiler of warmtepomp. Deze toestellen zullen bijvoorbeeld water verwarmen wanneer er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan er wordt verbruikt in het huishouden. Het warme water wordt opgeslagen in het geïsoleerde buffervat, zodat je ook ’s avonds warm water kan gebruiken.

 

  • Elektrische wagen

Denk je aan een elektrische wagen? Door een laadpaal te installeren, kan je deze ook als batterij gebruiken. Wanneer je zonnepanelen meer produceren dan je in het huishouden verbruikt, zal de overige elektriciteit naar je wagen worden gestuurd. In de toekomst zou het mogelijk zijn om ook de batterij van je wagen te ontladen en deze elektriciteit te gebruiken in je huishouden.

 

 

Geschreven door Carolien van  iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Zonnepanelen aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop zonnepanelen in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

 

Sluit je aan bij de groep
En blijf op de hoogte van onze komende initiatieven.
Deel dit artikel:

Lees ook deze berichten:

Zelf van energieleverancier veranderen vs. kiezen voor iChoosr: wat is gemakkelijker?
09-08-2020 • Categorie: Algemeen

Zelf het voordeligste energiecontract opzoeken, hoe gaat dat juist in zijn werk? En wat moet je doen als je deelneemt aan een groepsaankoop?

Hét voordeel van de groepsaankoop energie? Onze klantenservice!
09-08-2020 • Categorie: Energie

Wat regelt iChoosr precies voor jou? En hoe ver gaan we nu écht voor onze deelnemers? Daar weet Dominique, verantwoordelijke voor onze klantendienst, meer over.

Nieuw tariefsysteem zonnepanelen: wat betekent het voor jou?
09-08-2020 • Categorie: Nieuws

Vanaf januari 2021 geldt er een nieuw tariefsysteem als je zonnepanelen laat plaatsen. We leggen je graag uit hoe het werkt.