6 aandachtspunten bij de aankoop van een thuisbatterij

Een thuisbatterij helpt je om je zelfconsumptie te verhogen en nog meer te besparen op je energiefactuur. Maar waar let je op bij de aankoop van een thuisbatterij? We geven je enkele praktische tips en de belangrijkste aandachtspunten.

 

Laatste update 14/10/2021

Checklist: aandachtspunten bij de aankoop van een thuisbatterij

Zowel de omvormer, de opslagcapaciteit en de plaatsing zijn belangrijke aandachtspunten als je een thuisbatterij aankoopt. Neem een blaadje papier, en noteer welke criteria voor jou van toepassing zijn. Zo bereid je je aankoop van een thuisbatterij optimaal voor!

 

1. De omvormer: apart of hybride?

Koop je een thuisbatterij, dan is de keuze van het type omvormer cruciaal. Het is het brein van je zonnepaneleninstallatie en stuurt het volledige systeem aan.

Er zijn 2 mogelijkheden:

  • Je koopt een aparte omvormer voor je thuisbatterij

Als je jouw zonnepaneleninstallatie op een later moment uitbreidt met een thuisbatterij, wordt meestal een afzonderlijke omvormer voor de batterij geplaatst omdat je bestaande (zonnepanelen)omvormer niet batterij-proof is.

  • Je kiest voor een hybride omvormer

Laat je samen met je zonnepanelen ook een thuisbatterij installeren? Dan kan je kiezen voor een hybride model. Dan heb je 1 omvormer voor zowel je zonnepanelen als je thuisbatterij. Dit is gemakkelijk en goedkoper dan 2 afzonderlijke omvormers.

 

2. De thuisbatterij zelf: modulair of niet? 

Sommige thuisbatterijen zijn modulair. Dit wil zeggen dat je die kan uitbreiden. In de toekomst kan je zo makkelijk je opslagcapaciteit verhogen door een module toe te voegen aan je bestaande installatie.

 

3. Het zonnepanelensysteem: retrofit of niet?

Bij een retrofit systeem wordt een thuisbatterij achteraf toegevoegd aan een bestaande zonnepaneleninstallatie. Meestal heb je een aparte batterijomvormer nodig omdat de bestaande omvormer van jouw zonnepanelen niet bidirectioneel is. 

 

4. Het aantal laadcycli van de batterij 

Een batterij moet kunnen opladen en ontladen. De laadcycli hebben invloed op de levensduur. Een thuisbatterij met 6000 laadcycli is de standaard. 

 

5. Kies voor een opslagcapaciteit die is afgestemd op jouw situatie:

Het is belangrijk om de productie van je zonnepanelen, je elektriciteitsverbruik en de opslagcapaciteit van de thuisbatterij zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Zo behaal je de beste resultaten. Koop geen te kleine thuisbatterij, zo ben je klaar voor de toekomst. 

 

6. Plaatsing: waar laat je de thuisbatterij en omvormer installeren?

Een thuisbatterij plaats je meestal in de garage of berging. Wat de omvormer betreft, hangt dit af van het type dat je kiest. Een hybride omvormer (voor zowel de zonnepanelen als de thuisbatterij) hang je in de buurt van je thuisbatterij.

Liever twee afzonderlijke omvormers? Dan kan je je thuisbatterij overal in huis plaatsen, onafhankelijk van je bestaande zonnepaneleninstallatie. 

 

Waarom vandaag een thuisbatterij kopen?

Wil je volop van je eigen groene stroom genieten en nog meer op je energiefactuur besparen? Dan is een thuisbatterij bovenop je zonnepanelen een verstandige keuze. Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden. Maar we helpen jou graag in jouw zoektocht. 

 

Lees ook onze blog: Waarom investeren in een thuisbatterij?

 

Geschreven door Ann Sophie van iChoosr, in het kader van de groepsaankopen zonnepanelen

 

Een thuisbatterij aankopen via de groepsaankoop?

Ontdek jouw voordeel. Kies je provincie voor de groepsaankoop thuisbatterij in jouw regio en bereken jouw ideale pakket. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets.

Eerst zien en dan pas geloven? Kijk bij de groepsaankoop thuisbatterij in jouw provincie onder de rubriek “informatieavonden” en kom al je vragen stellen aan iChoosr en de leverancier.

Lees ook deze berichten:

Wat is de energietransitie?
02-02-2021 • Categorie: Energie

De meestgestelde vragen over de groepsaankoop thuisbatterij
02-02-2021 • Categorie: Acties

Twijfel jij nog over de aankoop van een thuisbatterij? Bekijk hier de meest gestelde vragen die aan bod komen tijdens het webinar over de groepsaankoop. Zo kan jij een goed geïnformeerde beslissing nemen.