Limburgse gezinnen stootten in 2017 bijna 740.000 kilo CO2 minder uit via groepsaankopen

(Persbericht naar aanleiding van groepsaankoop zonnepanelen in Limburg. Verschenen in o.a. Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Morgen op 12 januari 2018)

11 januari 2017 — Limburgse gezinnen kunnen opnieuw intekenen voor een groepsaankoop van zonnepanelen. Het gaat om een initiatief van iChoosr – onafhankelijke marktleider van groepsaankopen – en Het Belang van Limburg, dat dit jaar voor de tweede keer georganiseerd wordt. De provincie Limburg maakt de groepsaankoop mee bekend. Vorig jaar namen maar liefst 5.500 Limburgers deel. Ruim 15.000 zonnepanelen werden ondertussen in Limburg geplaatst, goed voor een CO2-reductie van bijna 740 ton.

De cijfers van de groepsaankopen die iChoosr over heel Vlaanderen organiseert, liegen er niet om. De voorbije jaren werden er in ons land meer dan 15.700 installaties (bijna 260.000 zonnepanelen of een totale oppervlakte van bijna 65 voetbalvelden) in groep aangekocht. Samen zorgen ze ervoor dat er maar liefst 12.820 ton CO2 minder uitgestoten wordt. De zonne-energie opgewekt door deze installaties is goed om meer dan 17.000 gezinnen met een gemiddeld verbruik een jaar lang van stroom te voorzien.

16 panelen per Limburgs dak

En ook in Limburg was de eerste groepsaankoop van zonnepanelen begin 2017 een succes: in totaal schreven 5.500 gezinnen zich in voor gemiddeld 16 zonnepanelen per deelnemend dak. Het percentage inwoners dat dankzij de groepsaankoop van 2017 koos voor zonnepanelen, ligt het hoogst in Alken: 2.28% van de gezinnen nam er deel aan de groepsaankoop, in vergelijking met gemiddeld 1.3% over de hele provincie. Ook in Overpelt, Hechtel-Eksel, Kortessem en Diepenbeek was de actie een succes. In absolute cijfers spannen Hasselt, Genk, Beringen, Bilzen en Sint-Truiden dan weer de kroon.

Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove: “Er valt nog veel winst te behalen met zonnepanelen in Limburg. De provincie staat dan ook achter deze nieuwe groepsaankoop, die zonnepanelen toegankelijker maakt voor iedereen en er tegelijk over waakt dat de prijs zo scherp mogelijk blijft. Bovendien sluit de groepsaankoop perfect aan bij onze doelstelling om tegen 2050 een klimaatneutrale regio te worden.

De groepsaankoop zonnepanelen zet mensen aan het denken. “Daarom maken we als provincie dit initiatief mee bekend”, aldus Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu. “De coöperatieve gedachte is belangrijk. Het idee ‘mijn buur doet het ook’ zet aan tot actie. Zo wordt voor alle Limburgers, net zoals voor de inwoners van de andere provincies, investeren in zonne-energie een haalbare kaart.”

Door iChoosr, onafhankelijk organisator van groepsaankopen.

 

Het volledige interview met Ludwig Vandenhove leest u hier.

 

 

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
12-01-2018 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
12-01-2018 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
12-01-2018 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.