“Als elke Limburger in én uit het huis iets doet, zetten we samen verdere stappen richting klimaatneutraal 2050.”

11 januari 2018 – Interview met Ludwig Vandenhove, voormalig gedeputeerde van Leefmilieu over de initiatieven van Limburg Klimaatneutraal

Onder de noemer Limburg Klimaatneutraal zet de Provincie alle Limburgers aan tot een duurzaam en energiezuiniger leven. Het doel ? Een CO2-reductie van 30% in 2020, 40% in 2030 en Limburg volledig klimaatneutraal in 2050. Ambitieus dat zeker, maar niet onmogelijk. 

Samen met de gemeentebesturen en partners zoals Infrax, Dubolimburg, de Limburgse Bosgroep en zo meer, spoort de Provincie Limburg alle inwoners, ondernemingen, scholen en verenigingen aan tot een bijdrage aan een beter klimaat. Limburg Klimaatneutraal brengt de Limburgse gemeenten met elkaar in contact.

Limburgse gemeenten leren van elkaar

“Onze steun is heel concreet: we maken een specifiek rapport op met aanbevelingen en best practices van andere gemeenten, binnen en buiten Limburg”, aldus de voormalig gedeputeerde van Leefmilieu. “In het dossier staat ook informatie van het Vlaams Energieagentschap (VEA). We communiceren de cijfers, zoals de potentiële CO2-reductie van zonnepanelen,  en geven ook suggesties om structurele maatregelen te nemen.”

Ludwig-Vandenhoven

Ludwig Vandenhove, voormalig gedeputeerde van Leefmilieu van de provincie Limburg

Ludwig Vandenhove geeft enkele voorbeelden: “ESCOLIMBURG2020, de  groene renovatie van 100 Limburgse overheidsgebouwen, is een initiatief van het provinciebestuur, Infrax en Dubolimburg. Het project levert een relevante bijdrage aan onze doelstellingen. Ook de plaatsing van de laadpalen voor elektrische wagens in samenwerking met Infrax is een mooi voorbeeld.”

Energiezuiniger leven vraagt structurele aanpassingen van groot en klein

“We hebben nog een lange weg te gaan”, aldus voormalig gedeputeerde Ludwig Vandenhove. “In het voorjaar tekenen we met de Limburgse gemeenten en gemeentebesturen een nieuw Burgermeesterconvenant. We engageren ons zo verder tot CO2-reductie. En zetten ook structureel in op het nemen van noodzakelijke voorzorgsmaatregelen tegen de klimaatverandering.”

“Individuele initiatieven moeten hand in hand gaan met inspanningen van grote spelers”, aldus Vandenhove: “De sluiting van de biomassacentrale in Langerloo dwingt ons nog meer naar alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie. Daarnaast kunnen we ook op vlak van mobiliteit nog veel doen. Als elke Limburger in huis én uit huis iets doet, zetten we samen verdere stappen richting een klimaatneutraal 2050.”

Tips aan huis en leningen voor renovatie

De provincie Limburg maakt klimaatinspanningen heel haalbaar voor de burger. Zo is er bijvoorbeeld de Huisdokter van Dubolimburg, een architect die langs komt en praktisch renovatieadvies geeft aan huis. Al meer dan 1 000 Limburgers hebben hier gebruik van gemaakt. En via de vzw Stebo zijn renovatieleningen mogelijk aan tarieven van 2%, of zelf 0%.

“We verlagen de drempel, praktisch én financieel. Zo motiveren  we elke Limburger iets te doen aan hun woning. We voelen dat dat werkt: we maken individuele klimaatinspanningen financieel mogelijk en praktisch haalbaar”, zegt Vandenhove. “Ook ik heb de Huisdokter over de vloer gehad en heel wat interessante tips gekregen”.

Groepsaankoop zonnepanelen zet aan tot actie

Uit de publieksenquête over klimaatverandering van de overheid (december 2017)  blijkt dat 53 % denkt dat het gebruik van zonne-energie een verschil kan maken, terwijl slechts 22% daar al gebruik van maakt. Het geloof in zonne-energie is dus groot. Limburg Klimaatneutraal wil zonnepanelen dan ook toegankelijker maken en zo Limburgers aansporen om zelf te kiezen voor groene alternatieven.

Ludwig Vandenhove: “Met zonnepanelen kunnen we nog heel wat winst behalen. Particulieren, maar ook bedrijven en overheden kunnen hier nog grote stappen zetten. Vele scholengebouwen liggen bijvoorbeeld optimaal georiënteerd voor  zonnepanelen. Een interessante piste, ook voor samen-aankopen via bijvoorbeeld het Gemeenschapsnet. Als particulier heb je al op 8 jaar de investering terugverdiend.”

‘Mijn buur doet het ook’

Een groepsaankoop zonnepanelen zet mensen aan het denken. “Daarom maken we als provinciebestuur de groepsaankoop zonnepanelen ‘Limburg kiest zonne-energie’ mee bekend”, aldus de voormalig gedeputeerde. “De coöperatieve gedachte is voor mij heel belangrijk. Het idee ‘mijn buur doet het ook’ zet aan tot actie. Wij organiseren de groepsaankoop niet, dat is niet onze taak. Maar we willen dit initiatief wel onder de aandacht brengen. Zo wordt voor alle Limburgers, net zoals voor de inwoners van de andere provincies, investeren in zonne-energie een haalbare kaart. ”

Geschreven door iChoosr,  in het kader van ‘Limburg kiest zonne-energie’

 

Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt om in je eigen stroom te voorzien?

Kies je provincie voor de groepsaankoop zonnepanelen in jouw regio. Inschrijven is gratis en verplicht je tot niets. Op basis van je dakgegevens en energieverbruik krijg je meteen een persoonlijk all-in voorstel met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Lees ook deze berichten:

8 veelgebruikte isolatietermen eenvoudig uitgelegd
11-01-2018 • Categorie: Duurzaamheid

Isoleren is een hot topic maar de technische isolatietermen kunnen als een doolhof aanvoelen. Welke zijn de isolatienormen, en hoe haal je die? Lees er alles over in onze mini-gids.

Spouwmuurisolatie: komt jouw woning in aanmerking?
11-01-2018 • Categorie: Duurzaamheid

Wat is spouwmuurisolatie precies? En hoe weet je of je woning een spouwmuur heeft?  

Isoleren van kelders en kruipruimtes: een slimme zet
11-01-2018 • Categorie: Duurzaamheid

Kelderisolatie heeft dan een grote impact om je wooncomfort en je energierekening. Ook bij vloerververwarming is kelderisolatie slim. In deze blog lees je er meer over.