Skip to main content

Ben je op zoek naar zonnepanelen en wil je begrijpen wat de verschillen zijn tussen glas-glas zonnepanelen en glas-folie zonnepanelen? In deze blog zoomen we in op de voordelen en de aandachtspunten. Zo kan jij een doordachte beslissing nemen.

Vakjargon van zonnepaneel-aanbieders

Als je bezig bent met offertes voor zonnepanelen, heb je vast al ontdekt dat er veel verschillende soorten zonnepanelen bestaan.  Elke verkoper prijst natuurlijk zijn eigen product aan. En dit liefst met een arsenaal aan moeilijke woorden. Of wil jij geen full black monokristallijn halfcut bifacial P-type zonnepaneel? Al dit vakjargon maakt het niet eenvoudig om aanbiedingen te vergelijken. Wil je graag weten waarom sommige zonnepaneel-aanbieders ‘glas-glas zonnepanelen’ en andere ‘glas-folie zonnepanelen’ aanprijzen? Lees dan zeker verder!

Tip

Geen zin om je in deze materie te verdiepen? Wil je gewoon een kwalitatief product tegen een faire prijs? Dan kan je terecht bij onze groepsaankoop zonnepanelen. iChoosr is niet gebonden aan specifieke bedrijven, merken of technologieën. Wij onderzoeken de verschillende opties in de markt en doen je een vrijblijvend aanbod.

Welke types zonnepanelen zijn er?

Elk zonnepaneel heeft, kort door de bocht, een voorkant en een achterkant. De voorkant is wat je ziet vanop de straatkant. Bij alle panelen is deze voorkant van glas, maar aan de achterkant zien we verschillen. 

Glas-folie zonnepanelen

De afgelopen jaren werden vooral glas-folie zonnepanelen geplaatst. Daarvan bestaat de onderkant uit een dunne folie. Deze fungeert als een beschermende laag om de technologie binnenin het zonnepaneel af te schermen van weerfenomenen.

Glas-glas zonnepanelen

Hoe langer hoe meer zien we nu ook zonnepanelen op de markt waarvan zowel de voor- als de achterkant uit glas bestaat. De glazen beschermingslaag zou het rendement en levensduur van de zonnepanelen  ten goede komen. Deze panelen zijn vaak duurder dan glas-folie zonnepanelen. Maar voel je dit verschil enkel bij de aankoop in je portefeuille, of leveren deze panelen ook echt meer opbrengst op?

Zwart zonnepaneel met voorkant in glas en onderkant in glas

Wat zijn de pro’s van glas-folie zonnepanelen?

Er zijn goede redenen waarom glas-folie zonnepanelen de standaard zijn. 

  • Beschermende laag

De onderkant van een zonnepaneel ligt normaal gezien niet in de zon, maar is naar het  dak gericht. Deze kant van het paneel hoeft daarom ook geen zonlicht door te laten. Het enige wat deze onderkant goed moet doen, is een beschermende laag vormen. 

  • Betaalbare kwaliteit

Folie is een kwalitatieve en betaalbare manier om het zonnepaneel af te dekken. 

  • Minder zwaar

Daarenboven is het een licht materiaal, waardoor het zonnepaneel niet onnodig zwaar wordt. Een glas-folie paneel is vaak 6 kg lichter dan een glas-glas paneel. Handig voor de installateurs en uitermate geschikt voor daken met beperkte draagkracht.

Wat zijn de contra’s van glas-folie zonnepanelen?

Er zijn echter nadelen verbonden aan glas-folie zonnepanelen: 

  • Slijtage en verkleuring

De folie is het snelst verslijtend onderdeel van dit type zonnepanelen. Zonnepanelen gaan gemakkelijk 25 jaar mee, maar na enkele jaren kan deze folie verkleuren wegens aantasting door zuurstof. Dit heeft enkel effect op de achterkant van je zonnepaneel.

  • Grotere kans op vochtdoorsijpeling

Bovendien is de kans groter dat er doorheen de jaren vocht binnen sijpelt door de folie. Deze nadelen van glas-folie zonnepanelen zijn echter geen reden tot paniek! Dit type paneel doet perfect z’n werk en is ook zeer kwalitatief. Je kan jezelf indekken door de nodige garanties te bedingen bij je installateur.

Wat is de meerwaarde van glas-glas zonnepanelen?

Meer en meer bieden zonnepanelen installateurs glas-glas zonnepanelen aan. Deze panelen zien er langs de voor- en achterkant haast hetzelfde uit! Maar wat is de werkelijke meerwaarde?

  • Langere levensduur

Het zonnepaneel is steviger en beter afgesloten. Daardoor is het beter bestand tegen weerfenomenen. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan de folie bij de meeste zonnepanelen op termijn beginnen aantasten, maar niet het glas. Een glazen beschermlaag is gewoon niet doordringbaar.

  • Behoud rendement

De zonnecellen binnen in het paneel zijn beter beschermd waardoor ze nog trager verslijten. In de praktijk betekent dit dat het vermogen van een glas-glas zonnepaneel op termijn minder snel afneemt. Glas-glas zonnepanelen blijven meer elektriciteit opwekken door de jaren. Zo haal je mogelijk op termijn meer rendement uit je investering.  Op een plat dak kan de glazen achterkant zelfs ook (een beetje) stroom opwekken. Wanneer het zonlicht “diffuus” binnenvalt op je dak door bewolking of “afketsing” op allerlei obstakels, worden de zonnestralen alsnog langs de achterkant van het paneel opgevangen en omgezet in groene stroom.

  • Langere garanties

Je zonnepanelen blijven langer optimaal functioneren, en dit zien we ook terug in de garanties. Deze glas-glas panelen worden vaak verkocht met 25 jaar garantie of langer.

Welke zijn de nadelen van glas-glas zonnepanelen?

  • Zwaarder

Glas-glas zonnepanelen zijn zwaarder door het extra gebruik van glas. Bij een standaardformaat paneel kan het gewicht al snel oplopen tot 25 kilo, wat ongeveer 5-6 kilo meer is dan een conventioneel glas-folie zonnepaneel. 

  • Niet geschikt voor elk dak

Door het extra gewicht, is dit type paneel niet geschikt voor elk type dak. Het extra gewicht kan problematisch zijn voor minder stevige constructies. 

  • Duurder in aankoop en (soms) bij plaatsing

Glas-glaspanelen zijn doorgaans prijziger dan glas-folie panelen. Soms rekenen installateurs ook extra kosten aan omdat er extra mankracht nodig is bij de installatie.    Het aanbod van dit type paneel is voorlopig nog eerder beperkt, maar we zien dat glas-glas panelen meer en meer worden aangeboden. Binnen enkele jaren wordt dit wellicht de nieuwe standaard in de zonnepanelenindustrie.

Conclusie: welk type zonnepanelen kies je?

Je leest het: glas-glas zonnepanelen zijn zeker interessant! Maar ook glas-folie panelen zijn erg degelijk. Onze conclusie? Zonnepanelen blijven een goede investering, ongeacht het specifieke type. Op termijn zijn er alleen maar voordelen voor het milieu en je portefeuille. Bekijk het altijd in perspectief. Je investering rendeert namelijk pas optimaal als je zonnepanelen voldoende in de zon liggen. Zelfs de meest technologisch geavanceerde panelen gaan weinig elektriciteit opwekken als je ze vlak onder een grote eikenboom plaatst. Kijk op de zonnekaart hoe je dak scoort voor zonne-energie.

Een belangrijke advies: onderzoek altijd of je kan besparen op de aankoopprijs door offertes te vergelijken. En goede prijs-kwaliteit bedingen, met de nodige garanties, zorgt voor een snelle terugverdientijd.

Lees ook: Deze drie factoren bepalen de terugverdientijd van je zonnepanelen en Deze garanties verzekeren je een goede werking van je zonnepanelensysteem

Denk je al een tijdje aan zonnepanelen? Doe de daktest en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat. Ook als je al zonnepanelen hebt, kan je je installatie uitbreiden via onze groepsaankoop thuisbatterij.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.